Studiu de caz: Apartament 2 camere – 55 mp
Buget total renovare (instalații electrice, aparataj și corpuri de iluminat, sistem de încălzire electric cu infra-roșu în pardoseală, instalații sanitare și obiecte sanitare, uși interioare, finisaje pardoseli și pereți, textile/țesături, mobilare de serie și la comandă și manoperele aferente) – 8000 Euro
Servicii de design (măsurători și schițe 2D, consilere design, alegere finisaje, piese de mobilier de serie, corpuri de iluminat, textile/țesături de pe site-uri de specialitate și din magazine de profil, schițe mobilier la comandă, poziționare corpuri de iluminat) – 700 Euro
“Mi-am cumparat un apartament și am nevoie de ajutorul tău. Arată groaznic acum și vreau să-l renovez integral cu bun gust și cu buget moderat. Am o mulțime de idei și nu știu cum să le aduc în casa mea fără să mă doară capul la final.”
Așa a sunat cererea unei cliente care își achiziționase recent un apartament bine poziționat, dar destul de degradat și respingător. Pentru mine, genul acesta de spațiu este mină de aur, oferind mult mai multă libertate în amenajare și permițând înlocuirea, de mai bună calitate, a multor elemente interioare. Și pentru client, o astfel de locuință este o investiție avantajoasă, dacă nivelul de degradare și aspectul lui inițial îi reduc considerabil prețul de achiziție.
Haideți să vedem cum am reușit să dăm curs atât cererii formulate de tânăra beneficiară, cât și provocărilor care au apărut pe parcursul derulării amenajării.
Povestea acestui apartament a început cu o vizită, în care am făcut cunoștință cu el și proprietara lui. Modalitatea de lucru agreată a fost una rapidă, care a permis clientei să înceapă cât mai repede lucrările de renovare, timpul fiind o prioritate în acest proiect. În acest sens, s-a optat pentru consiliere în locație, realizarea de schițe alb-negru de mână, cu explicații oferite direct clientei și echipelor de finisaje sau instalații și alegerea împreună a finisajelor și mobilierului, corpurilor de iluminat etc. din mediul online.
Un alt aspect de care a trebuit să ținem seama a fost optimizarea bugetului existent, în sensul realizării tuturor acelor operațiuni necesare pentru o bună locuire – înlocuirea instalațiilor sanitare și refacerea integrală a băii, montarea unui sistem de încălzire electric, prin pardoseală, înlocuirea aparatajului electric sau refacerea funcționalului bucătăriei pentru o exploatare eficientă și logică. Astfel, bugetul inițial a fost în mare parte direcționat spre operațiunile prioritare, partea de mobilare și de design urmând a fi realizate cât mai creativ și echilibrat, optându-se în acest sens pentru achiziționarea majorității produselor din mediul online, cu completarea mobilierului realizat la comandă, acolo unde spațiul o impunea.
Pentru a putea obține un interior plăcut, confortabil și călduros, am optat pentru o adaptare feminină a stilului scandinav la spațiul existent, această direcție de design permițând, prin naturalețea și simplitatea ei, și încadrarea cu succes în bugetul existent. În fiecare încăpere am folosit câte un perete accent, pe care l-am decorat cu tapet în culori pastelate, delicate și feminine, restul pereților fiind văruiți într-una dintre nuanțele tapetului. Impresia de spațialitate a fost obținută prin utiliza
rea aceluiași model de parchet, continuu în întreaga locuință, și a unei palete cromatice luminoase, bazate pe mult alb, bej și gri foarte deschise, pudrate cu tente diafane de roz. Mobilierul ales a fost preponderent de culoare albă, în linii simple, mergându-se pe aceeași gamă de produse, pentru unitate estetică. Spațiul nu a fost încărcat în mod excesiv, fiecare piesă aleasă având rolul ei prestabilit în modul de viață al beneficiarei, astfel păstrându-se atât aerul aerisit al apartamentului, cât și bugetul stabilit inițial.
În implementarea întregului proiect, a fost o strânsă legătură între designer și client, precum și multă încredere în cunoștințele, abilitățile și experiența persoanei alese să coordoneze întregul proces. Doar așa s-a putut obține o îmbinare armonioasă și funcțională între partea estetică și cea financiară. Nu sunt adepta amenajărilor cu buget nelimitat și fără un plan financiar aferent etapelor proiectului. Îmi place ca la finalul oricărei amenajări să văd oameni cu adevărat fericiți în casa lor, fără datorii suplimentare, cauzate de lipsa de planificare și urmărire a investiției.
Dacă m-ar întreba cineva cum arată, pentru mine, clientul ideal în domeniul designului interior, răspunsul este unul singur: o persoană conștientă de faptul că a angajat un specialist, cu experiență și cunoștințe multiple, care este un aliat, și nu un dușman, pe parcursul procesului de amenajare a unui spațiu.
Munca de designer mi se pare fascinantă tocmai din această perspectivă, a ingredientului secret care face diferența în fiecare proiect, respectiv postura de liant între emoțiile și dorințele diverse ale beneficiarilor, tendințele designului interior, bugetul care asigură transformarea viselor în realitate, condimentate cu imprevizibilul situațiilor de moment.