De la o întrebare începe totul… “De ce?”
Un lucru care mă definește este acela că mă străduiesc, pe cât posibil, să acționez rațional și să-mi pun mereu întrebarea ”De ce?”.
De ce fac ceea ce fac? De ce gândesc ceea ce gândesc?
Așa a început și pasiunea mea pentru natură, tot de la niște întrebări. Încă din perioada copilăriei, când mergeam în diferite excursii cu cortul, fie la munte, fie pur și simplu în zone împădurite, am început să văd plantele cu alți ochi, realizând ce organisme complexe si interesante sunt ele, cu adevărat.
Știați că arborii comunică între ei și își hrănesc ”copiii” prin rețele de micorize la nivelul rădăcinilor? Sau că se ”anunță” reciproc când în zonă există dăunători și trebuie să producă substanțe împotriva acestora? Ați aflat că plantele percep vibrația și implicit emoția pe care le-o transmiți atunci când le întreții?
Mă fascinează modul în care “gândesc” plantele. De exemplu, cum, într-o pădure, arborii își delimitează coroana astfel încât să aibă acces, cu toții, la lumină. Instinctiv, au înțeles că este important ca fiecare să prospere, deoarece un arbore este mult mai bine protejat iarna, de vânturile reci, și vara, de temperaturile ridicate, în interiorul unei păduri, decât stingher, în câmp deschis. Lucru pe care oamenii încă nu l-au conștientizat pe deplin, în ceea ce privește beneficiile muncii în echipă.
Această inteligență, a cărei sursă cercetătorii nu o pot găsi, m-a ”chemat”, acum ceva timp, în lumea plantelor.
Astfel, am urmat Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, unde am studiat și Peisagistică, iar, după 4 ani de studiu, am obținut titlul de Inginer Horticol.
Pe lângă scopurile agricole, însă, în funcție de specie, plantele pot avea nenumărate întrebuințări, de la purificarea aerului la reducerea nivelului de radiații dintr-o cameră, de la fixarea solului și prevenirea inundațiilor până la utilizarea lor în scop pur estetic.
Amenajarea peisagistică a unei grădini este un serviciu care poate fi considerat un simplu moft. Dar oare e chiar așa?
În primul rând, pentru a ajunge la un răspuns, ar trebui să începem cu ”De ce?”.
De ce ne amenajăm orice spațiu? De ce investim în design interior? De ce contează, atât de mult pentru noi, cum ne îmbrăcăm?
În al doilea rând, ar trebui să ne gândim la noi înșine și la cum trăim. Cu alte cuvinte, la bunăstarea noastră, atât fizică, cât și emoțională. Într-o lume în care nivelul de poluanți din aer crește alarmant, o grădină bine gândită poate fi chiar un tratament. Să facem un simplu exercițiu de imaginație: cum ne simțim atunci când intrăm într-un spațiu complet betonat versus o grădină verde îmbogățită cu flori și miros parfumat?
Și așa am ajuns și la răspuns.
Al doilea “De ce?” se referă la Acolada și la povestea mea aici.
Un motiv, mai mult decât evident, pentru care am ales Acolada îl puteți descoperi singuri chiar prin cele spuse mai sus. O companie care permite angajaților să se prezinte, să-și exprime ideile și aspirațiile printr-un articol, e o companie care își valorizează oamenii, lucru pe care îl admir.
De asemenea, Acolada nu este doar o firmă înregistrată la Registrul Comerţului, ci este o echipă. Este pădurea în care fiecare dintre noi se simte protejat și de viscol, și de arșiță, astfel încât să creștem cu toții arbori viguroși, oameni frumoși și devotați misiunii noastre – o acoladă de servicii și specialiști, designeri, arhitecți și nu în ultimul rând, peisagiști cu dragoste de oameni și de frumos.
De aceea o întrebare mai potrivită ar fi: “Cum să nu mă atragă plantele? Și Acolada?”
text: Sebastian Nechifor, peisagist