1. Ce avantaje am dacă angajez un designer de interior în loc să mă ocup singur de amenajare?
Mai puțin stres, nervi, mai multă organizare și mai eficientă, o amenajare echilibrată, tratată în ansamblu, unitar atât funcțional (proiectul va urma o organigrama stabilita de echipa noastră), estetic (experiența și flerul unui designer își vor spune cuvântul), cât și financiar (orice proiect are un management propriu al bugetului).
2. De ce să plătesc un designer atunci când am un buget mic și nu-mi permit această cheltuială?
Tocmai pentru că bugetul este mic nu îți poți permite să lucrezi singur într-un domeniu pe care nu îl stăpânești. Gestionarea unui buget limitat este ceva mai complicată și necesitatea unui specialist devine aproape vitală pentru o maximă eficiență. Bugetul limitat nu îți permite să gresești sau să înveți o meserie nouă, exact acum, cea de designer de interior.
3. Cum pot face ca un spațiu mic să arate totuși încăpător și să nu mă simt sufocat?
Pentru a da volum unui spațiu restrâns, se urmăresc 3 principii de bază: culori calde – pasteluri luminoase, care crează o senzație de spațialitate și deschidere vizuală, mobilier ergonomic, de dimensiuni reduse, și o iluminare bună, naturală sau artificială, a spațiului.
4. Nu mă pot hotărî la o direcție de amenajare… ce trebuie să fac?
Primul pas pentru a putea lua o decizie corectă este să știm ce ne dorim cu exactitate. Pentru asta e de ajuns să afli ce îți place, ce preferințe și nevoi reale ai. Fără o minimă introspecție nu ai cum să identifici direcția reală a amenajării. În acest sens, este nevoie să stai de vorbă cu un designer de interior ale cărui experiență și cunostințe te vor ajuta să-ți formezi o imagine de ansamblu asupra stilurilor de design, prezentându-ți totodată informații și imagini care te vor ghida spre direcția de amenajare dorită de tine.
5. Cum mă decid între parchet și placare ceramică în living? Ce avantaje și dezavantaje sunt?
Clar, ambele au atât avantaje, cât și dezavantaje. Parchetul este o pardoseală mai caldă decât ceramica, dar trebuie întreținut cu mai multă grijă decât aceasta, mai ales în ceea ce privește umiditatea (inundațiile, de exemplu). Prețul montajului la parchet este aproximativ jumătate din prețul montajului pentru gresie (în cazul placărilor cu piatră naturală, deja prețurile sunt și mai mari), iar straturile suport sunt mult mai ieftine în cazul parchetului. Tot referitor la montaj, parchetul se lucrează mai repede și mai curat decât placările reci. Dincolo, însă, de aceste aspecte tehnice, contează foarte mult rezultatul pe care dorești să-l obții, astfel încât, uneori, alegerea poate pleca și de la considerente pur estetice, fără a le ignora pe cele tehnice sau financiare.
6. Tapet sau var lavabil? Var lavabil simplu sau var decorativ de interior?
O astfel de alegere se poate face în funcție de 2 criterii de bază: bugetul pe care îl poți aloca pe această secțiune a amenajării (varul lavabil este mai ieftin decât tapetul sau varul decorativ de interior, atât ca material, cât și ca manoperă) sau stilul de design ales pentru amenajare (pentru interioarele mai rustice este de preferat varul atât lavabil, cât și cel decorativ, pentru amenajările clasice tapetul dă o notă de eleganță și finețe, iar pentru stilurile moderne, toate cele trei opțiuni de finisare a pereților sunt recomandate, ținând cont, însă, de amenajare în ansamblul ei).
7. Bucătărie închisă sau bucătărie comună cu livingul?
Această alegere se poate face în funcție de stilul de viață al fiecăruia – cât de mult este folosită bucătăria, cât de des vin prieteni în vizită etc. Dacă deții o familie numeroasă, care mănâncă în fiecare zi acasă, atunci clar bucătăria este de preferat sa fie închisă, pentru a nu se răspândi mirosul de mâncare în toată casa. Dacă, însă, ești celibatar sau într-un cuplu pentru care singura masă luată acasă este micul dejun, fără gătire la cald, atunci bucătăria poate face parte integrantă din living, conferindu-i, astfel, un ambient mai prietenos și având posibilitatea de a desfășura toate activitățile într-un spațiu comun, aerisit și confortabil.
8. Mi-e frică să mă apuc de renovarea apartamentului pentru că nu știu cât m-ar costa și nici cum să estimez corect. Cum pot face niște calcule realiste?
Într-o amenajare sunt câteva grupe mari de lucrări: instalațiile electrice, instalațiile sanitare și cele termice, ferestrele, ușile interioare și ușa de la intrare, reparațiile zidăriei, finisajul pereților, finisajul pardoselilor, apoi zona de baie, zona bucătăriei, livingul, dormitoarele (mobilare, corpuri de iluminat, draperii, covoare, decorațiuni). Ordinea în care se execută lucrările este cea a importanței lor din punct de vedere funcțional și locativ, abia pe ultimul loc venind partea estetică a amenajării. Deci, nu uitați, trebuie să adunați prețul total al materialelor de finisaj pe fiecare zonă, cu manoperele aferente și cu prețul pentru toate piesele de mobilier, obiectele decorative și alte detalii de design!
9. Designerul poate lucra și cu mobila deja existentă?
Bineînțeles că da – în măsura în care se va potrivi stilului de amenajare dorit, cât și în funcție de starea de funcționare și aspectul estetic al acelor piese de mobilier existente deja.
10. Produsele din lista de cumpărături le cumpăr pe cont propriu sau prin intermediul firmei de design?
Cumpărăturile se vor face pe cont propriu pentru a avea mai apoi facturile pe numele tău, cu certificate de garanție și toată documentația aferentă.
11. Cum comunic cu firma de design?
Comunicarea între noi și client este un aspect important, pe care ne place să punem accentul. Suntem oricând alături de tine pe parcursul proiectului, prin schimburi de mail, telefon, mesaje sau întâlniri directe, în funcție de tipul de serviciu pentru care ai optat sau de distanța dintre noi.
12. Pot să mai cer modificări după predarea proiectului final ?
Oricând se vor putea face modificări consistente la proiectul deja predat – bineînteles, cu costuri suplimentare de reproiectare, în funcție de volumul de muncă ce urmează a fi investit.
13. Cât timp poate dura un proiect de design personalizat pentru un apartament?
La modul general, un proiect de design personalizat durează aproximativ o lună, o lună și jumătate, aceste termene putând fi mai mari sau mai mici în funcție de gradul de complexitate al proiectului și de volumul de proiecte deja existente în lucru.
14. Sunt foarte grăbit! Cum mă puteți ajuta repede cu amenajarea apartamentului?
Există și o variantă mai rapidă de realizare a unui proiect de design interior… fără proiectare, ci doar prin consiliere de design. Întregul concept se va realiza în timp real, la locație, prin discuții interactive între designer, beneficiar și echipele de execuție. Designul se naște și se dezvoltă în mod rapid, odată cu implementarea lui.