Astăzi, ne-am gândit să abordăm o temă mai puțin de design și mai mult de arhitectură de interior, referindu-ne aici la partea funcțională a unui spațiu, compartimentări, diferite structuri interioare și proiectul de mobilare.

Orice spațiu poate fi amenajat într-o multitudine de variante cromatice, de combinații de texturi, materiale sau stiluri. Însă, înainte de orice abordare estetică a spațiului, primul pas este stabilirea unui funcțional și, implicit, a schemei finale de mobilare, în concordanță cu destinația încăperii, numărul de persoane care o folosesc în același timp sau nevoile de depozitare.
Pentru a explica mai detaliat cum se desfășoară și ce implică o analiză de funcțional în vederea compartimentării unui spațiu, am ales să vă prezentăm un proiect al unui beneficiar real. Este vorba despre zona de zi a unui apartament, formată din două camere, hol intrare și o debara micuță, pentru care a trebuit să elaborăm mai multe variante de mobilare, astfel încât beneficiarul să poată decide dacă va efectua anumite modificări de compartimentare interioară sau nu.

plan 3D

Principala dilemă a clientului era decizia între păstrarea integrală a camerei de la intrare, pe post de dressing, micșorarea acesteia sau eliminarea completă a peretelui despărțitor și contopirea celor două încăperi într-un singur spațiu. O altă problemă a fost ridicată de poziționarea funcțională, dar și estetică, a unei bucătării, folosind debaraua și cât mai puțin spațiu din living.

Astfel, arhitectul a realizat diferite variante de compartimentare și mobilare, oferind soluții pentru fiecare dintre cerințele beneficiarului.
Amplasarea bucătăriei a fost decisă identic în toate propunerile, parțial în living cu partea de depozitare, parțial în debara pentru zona de gătit, din cauza amplasării fixe a utilităților (gaz, apă și canalizare). Poziționarea zonei de luat masa este aceeași, fiind determinată de așezarea ei în proximitatea bucătăriei, pentru facilitarea activităților cotidiene.
De asemenea, în toate variantele realizate, s-a lucrat plecând de la micșorarea încăperii situate la intrarea în apartament, căreia i s-a atribuit, strategic și funcțional, rolul de cameră de dressing.

Variantele 1 și 2

plan 3D

plan 3D

Poziționarea canapelei colțar cu spatele la zona de gătit și luat masa determină o ușoară delimitare funcțională a spațiului, oferind un grad sporit de intimitate zonei de zi. În dreptul ferestrelor s-a creat o zonă de blat de bar, pentru luarea unui mic dejun cu priveliște sau pentru petrecerea serilor cu prietenii, într-o atmosferă tinerească. De asemenea, poziționarea spre sursa de lumină naturală face posibilă utilizarea, pe timp de zi, și ca un spațiu mai atipic, de birou.

Varianta a 3-a

plan functional

O altă propunere de așezare a canapelei ar fi cu spatele la zona de bar din dreptul ferestrelor, televizorul urmând a fi amplasat pe peretele despărțitor, dinspre dressingul de la intrare. În această variantă, separarea dintre încăperi poate fi realizată și din mobilier, având dublu rol: spre dressing, rafturi de depozitare a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, iar pe partea cu livingul, fiind un perete destinat suspendării televizorului de dimensiuni generoase, precum și a câtorva etajere, în completarea armonioasă și utilă a spațiului.

Varianta numărul 4

design 3D

Ultima variantă propusă de arhitect a apărut prin rotirea canapelei și poziționarea ei la perete, cu spatele spre dressing. Implicit s-a simțit nevoia creării unui corp de mobilier, vis-a-vis de canapea, cu rol de încorporare a televizorului orientat spre living, transformându-se în partea dinspre geam în masa de bar, prezentă și în propunerile anterioare.

Toate cele trei variante principale de compartimentare vor prezenta anumite avantaje și dezavantaje, acesta fiind principalul inconvenient al modificării oricărui spațiu existent, care a fost gândit inițial în alt fel. În condițiile în care nu este posibilă construirea unei locuințe după un proiect nou, personalizat în funcție de nevoile și dorințele beneficiarului, refacerea compartimentării interioare și reconfigurarea planului de mobilare este o soluție viabilă de îmbunătățire a traiului cotidian pentru client.

De preferat este ca în astfel de acțiuni să nu vă aventurați niciodată singuri, deoarece în lipsa unui specialist cu care să vă consultați și care să vă poată realiza schițe pentru mai multe variante de funcțional, este mai mult decât probabil că veți face greșeli, a căror reparare va însemna mai mult timp alocat renovării, mai mulți bani și stres suplimentar.

 


Call Now Button