Fiecăruia dintre noi îi plac anumite culori și îi displac altele. E firesc normal să avem preferințe diferite, acesta fiind și motivul pentru care o locuință se va deosebi de alta, doar prin schimbarea cromaticii după gustul proprietarului. De multe ori avem de la clienții mai nehotărâți cerințe de genul “Alegeți voi culorile. Noi nu ne pricepem.” sau “Nu ne putem hotărî, așa că decideți voi în locul nostru.” Acesta este momentul în care trebuie să le explicăm că nu este benefic nimănui ca noi să impunem culorile fără să ținem cont de preferințele reale ale beneficiarilor. Chiar dacă suntem designeri, nu înseamnă că o cromatică agreată de noi este cea mai bună alegere pentru ei. Mai ales că, din punct de vedere estetic, sunt o mulțime de combinații și nuanțe care sunt la fel de potrivite pentru acea amenajare, alegerea personală a clienților fiind singurul factor real de departajare a propunerilor noastre.

bucatarie bej cu draperii

bucatarie moderna bej

bucatarie moderna cu tv

În acest sens, am ales să vă prezentăm, în articolul de astăzi, rolul definitoriu în crearea atmosferei de ansamblu deținut de paleta cromatică, prin realizarea aceluiași interior în trei variante de finisaje în culori diferite. Nu putem spune, ca designeri, că una este mai potrivită decât cealaltă, fără a ne raporta la un anumit beneficiar, despre care știm câteva lucruri mai personale: ce și-a dorit de la spațiu, ce fel de personalitate este, care-i sunt preferințele cromatice și de stil etc.

Am ales ca și exemplu un apartament cu o cameră, destinat unui singur proprietar, pentru a fi mai ușor de înțeles impactul vizual al unor alegeri individuale. Astfel, după cum ați putut observa în imaginile de mai sus, interiorul este identic în toate cele trei variante, având același proiect de compartimentare și mobilare interioară și aceleași detalii decorative, singurele diferențe fiind culorile și materialele alese pentru finisarea pereților și realizarea mobilierului la comandă.

intrare apartament modern

spatii depozitare hol

spatii depozitare hol varianta 2

Între variantele evident masculină și predominant feminină, există și o simulare intermediară, potrivită pentru ambele categorii de proprietari. Culorile reci, gri-cenușiu sau maro-brun, în combinație cu finisaje dure, gen cărămidă aparentă, crează un decor pe placul unui bărbat independent și foarte sigur pe el. Folosirea, în schimb, a culorilor calde, în nuanțe pastel, atât pentru partea de mobilare, cât și pentru finisarea pereților, îndulcesc întreaga atmosferă, chiar dacă s-a păstrat același material de placare, cărămida aparentă, ca și în cazul anterior. Acest interior este mult mai potrivit pentru un beneficiar femeie, care, fără a fi o persoană foarte romantică, se va simți mult mai confortabil într-o cromatică mai luminoasă.
Îmbinând elemente din cele două direcții cromatice, a rezultat cea de-a treia variantă, în care sunt combinate cu succes nuanțe de gri cu bej cald și tonuri de cărămidă arsă într-un interior cald și primitor, cu subtile influențe feminine, dar care păstrează și ceva din independența și rigiditatea tipic masculină.

sufragerie moderna cu rafturi

rafturi moderne 2

rafturi moderne 3

După cum am spus în repetate rânduri, rolul unui designer de interior este nu de a-și impune propriul stil, ci de a-l ghida pe client până la rezultatul final, care va fi transpunerea în realitate a personalității și preferințelor acestuia, peste care și-a pus amprenta creativitatea proprie și experiența acumulată în timp.

bucatarie moderna de mici dimensiuni

mobilier bucatarie moderna

frigider in bucatarie moderna

masa bucatarie

 


Call Now Button