Cum te decizi din ce materiale să fie mobila ta, atunci când ești singur și nu ai cu cine te sfătui?
Fiecare dintre noi a fost măcar o data pus în fața necesității de a-și executa un mobilier la comandă. Majoritatea deciziilor sunt luate în funcție de bugetul de care dispui sau aspectul materialului ales. Dar știi cu adevărat pe ce să dai banii?
Vă prezentăm, pe parcursul a câteva articole, cele mai uzuale produse disponibile pe piață, în ordinea nivelului de preț, cu avantaje și dezavantaje, experiența utilizatorului și sfaturile noastre.
Prescurtarea înseamnă “plăci aglomerate din lemn”. În traducere pe înțeresul tuturor, sunt plăci din rumeguș de lemn cu rășini și adezivi, prelucrate prin presare la temperaturi înalte.
Acestea sunt melaminate cu diferite tipuri de decoruri și rezultă plăci cu grosimea de 18 mm (cel mai des), cu nuanțe uni mat sau lucioase, cu texturi de lemn sau alte tipuri de materiale. Înainte de prelucrare, ele se găsesc în dimensiuni mari, în funcție de producător, 2,8×2,0 m, 1,4×2,0 m și se pot achiziționa la coală întreagă, jumătate sau sfert.
Suprafața acestor materiale are o rezistență mare la zgârieturi, foc și apă, expunerea la flacără putând genera decolorarea acestora, iar apa neputând pătrunde dacă melamina nu este deteriorată.
Plăcile de PAL nu se pot prelucra în adâncime. Nu se pot realiza frezări, cum se execută în MDF, dar se pot face gravuri. Această operațiune presupune doar străpungerea suprafeței de melamină cu o freză (aproximativ 1mm), creând modele diverse și oferindu-ți posibilitatea de personalizare a mobilierul tău. Acest decupaj este apoi protejat cu ceară pentru mobilier, golurile realizate fiind umplute cu orice culoare îți dorești.
Tipurile de cant cel mai des întâlnite sunt cantul ABS și cantul folie.
Canturile ABS pot avea grosimi de 2 mm sau 0,4 mm. Ușile, fețele de la sertare sau anumite elemente ale unei piese de mobilier care este mai solicitată în utilizare se căntuiesc întotdeauna cu ABS de 2 mm. Restul pieselor de mobilier se căntuiesc tot cu ABS, dar de 0,4 mm. Lipirea acestor canturi se face prin operațiuni termice, doar la utilaje specializate.
Cantul ABS rezistă cel mai bine la umezeală, nu se zgârie ușor și se comportă cel mai bine în timp. În imaginile de mai jos, se va observa mai ușor diferența dintre ele.
Cantul tip folie se folosește doar dacă sunt anumite piese ce nu pot fi prelucrate la utilaj. Dacă, spre exemplu, se execută în interiorul unei plăci un decupaj atipic, el va fi căntuit manual cu acest tip de folie. Procesul de căntuire este realizat tot la temperaturi mari, așa după cum ați mai auzit, fie cu fierul de călcat, fie, mai recent, cu un tip de feon care generează o temperatura mare și dizolvă adezivul gata existent pe spatele foliei.
Cantul folie – melamina – va fi primul care va ceda la acțiuni mecanice, apă sau umezeală. Deteriorarea suprafeței melaminate a PAL-ului apare cel mai des atunci când ABS -ul este de 0,4 mm și, mult mai rar, atunci când este de 2 mm.
Acest tip de cant este confecționat din hârtie. Dacă sunteți nevoiți să aveți anumite piese de mobilier astfel căntuite, feriți-vă să le amplasați într-un mediu cu umiditate mare.
Un al treilea tip de cant este cel din PVC.
Mai rar întalnit în ultima perioadă, încă mai este oferit pe piață de anumiți producători.
Montajul acestuia se face fără adeziv, într-un canal frezat în muchia PAL-ului. Astfel, îi lipsește rezistența la umiditate și se recomandă aplicarea unui strat suplimentar de silicon pentru impermeabilizare.
De asemenea, formele neregulate tridimensionale fac destul de grea execuția pe corpuri drepte, el fiind recomandat cel mai des pentru blaturi de mese, în special cele cu forme curbate.
Cu toate că, de cele mai multe ori, au aplicată melamină termorezistentă deasupra lor, acest lucru nu îți va permite să așezi pe ele ceva extrem de fierbinte, însă vor rezista destul de bine la o utilizare normală. Zgârieturile apar cel mai des pe suprafețele lucioase, iar pe cele mate, depinde de cât de ascuțit sau zimțat este cuțitul pe care îl folosești.
Melamina este aplicată continuu pe cantul blatului pentru a evita căntuirea și implicit pătrunderea apei sau a altor substanțe lichide ce pot deteriora materialul. Cantul care vine astfel gata fabricat are cele două colțuri curbate pentru curățare ușoară și scurgerea lichidelor în cazul în care se preling pe marginea acestuia.
Blaturile au, în general, grosimi de 38 mm, adâncimi de 62 cm sau 90 cm și lungimi de 4 m. Se pot achiziționa doar ca bucată întreagă sau la jumătate.
Cel mai des utilizate modele de îmbinare a blaturilor de bucătărie sunt la 45 de grade și la 90 de grade. Aceste îmbinări se pot realiza direct din tipul de decupaj sau poate fi adăugat un profil metalic pentru mascarea tăieturii.
Indiferent de tipul de îmbinare ales, este recomandat să protejezi melamina expusă cu un pic de silicon. Inevitabil umezeala și apa va deteriora în timp suprafața, în locul de îmbinare a blaturilor.
6 Avantaje:
3 Dezavantaje:
Sfaturile noastre:
Nu întotdeauna prețul cel mai mic sau timpul cel mai scurt îți garantează un produs de calitate. Uneori, varianta cea mai simplă și mai benefică ție este cea a unei recomandări. Dacă nu te poți sfătui cu un designer sau cu cineva avizat, poți cere sfatul unui prieten care a trecut prin această experiență. Dacă ai posibilitatea, vizitează-l și studiază cu atenție mobilierul, atât la exterior cât și la interior, ca să te decizi dacă se ridică la nivelul așteptărilor tale. Și, dacă prietenul a fost mulțumit de executant, nu ezita să-i ceri și numărul de telefon.
Aveți nevoie de ajutor în alegerea mobilierului? Echipa Acolada vă stă la dispoziție!