Greșelile trecutului pot aduce bucuria prezentului. Chiar și în cazul renovării unei locuințe. Aceasta este părerea unei familii care a apelat la serviciile de design interior din dorința de a aduce “o schimbare utilă, armonioasă şi de bun gust pentru întreaga atmosferă a casei”.
Ne-am decis să apelăm la serviciile unui designer de interior (prima noastră experienţa de acest gen, dar cu siguranţă nu şi ultima), când ne-am mutat de la apartament la casă și ne-am hotărât să schimbăm majoritatea pieselor de mobilier, covoare şi aparatură electrocasnică vechi cu altele noi. Ne-am dorit nu numai produse de bună calitate, dar şi o schimbare utilă, armonioasă şi de bun gust pentru întreaga atmosferă a casei. Și așa am simţit nevoia să discutăm cu specialişti în domeniu, pentru a putea alege cele mai bune soluţii în raport cu nevoile familiei noastre, fără a depăşi bugetul alocat.
În primul rând ne-am clarificat şi stabilit obiectivele, am făcut o listă de priorităţi, am identificat greşeli din trecut și am anticipat o imagine de ansamblu pentru ceea ce urma să obţinem în final. De asemenea, am primit sfaturi şi recomandări legate de materiale şi produse aflate pe piaţa de profil, am aflat informaţii şi soluţii interesante din experienţa altor persoane aflate în aceeaşi situaţie cu noi și, așa, am transformat munca de renovare şi schimbare a interiorului casei într-o activitate plăcută şi distractivă. Un lucru foarte important pentru toți cei care se mută dintr-o locuință în alta: cu ajutorul designerului ne-am putut decide mai uşor să ne despărțim de obiectele inutile şi nepotrivite mediului pe care ni-l doream, eliberând astfel spaţiul, făcând casa mai luminoasă şi mai încăpătoare. Nu în ultimul rând, am stabilit şi respectat un buget strict necesar, evitând cheltuieli exagerate sau inutile.
Cu siguranţă am economisit bani folosind serviciile specialiştilor în design: am evitat greşeli făcute în situaţii anterioare, când am cumparat mai mult material decât era necesar sau am cumpărat lucruri nepotrivite pe care nu le-am putut folosi, ori, șimai grav, din lipsă de informaţii, am făcut achiziţii la preţuri mari, deşi puteam găsi oferte mai convenabile pe piaţa de profil.
Colaborarea cu specialiştii în design interior a fost o experienţă interesantă şi plăcută, în egală măsură. Am găsit înţelegere, deschidere şi prietenie şi am fost ajutați să ne definim obiectivele, nevoile şi preferinţele. Discuţiile au pornit de la prezentarea câtorva cerinţe de bază, plecând de la fostul apartament în care am locuit și punând accentul pe îmbunătățirile de care am dori să beneficiem acum, odată cu mutarea într-o casă nouă. Fostul apartament era relativ mic, orientat spre nord, așa că acum ne doream mai multă lumină, căldură şi spaţiu liber, aerisit. Am stabilit împreună că stilul minimalist de amenajare e cel mai potrivit, cu mobilier de mici dimensiuni, modern şi uşor de întreţinut şi manipulat. Ținând cont că avem trei pisici, care impun reguli speciale de igienă şi întreţinere, am decis să alegem covoare şi tapiţerie rezistente la curăţare frecventă. A fost liniștitor pentru noi să putem discuta toate aceste lucruri cu specialiştii şi să găsim împreună cu ei cele mai bune răspunsuri şi soluţii la fiecare cerinţă în parte.
Cea mai semnificativă realizare în colaborarea cu firma de design a fost faptul că am decis în cunoştinţă de cauză, cu siguranţa că am ales soluţia optimă şi că vom obţine ceea ce ne dorim. Cu ei alături de noi, am dobândit curaj în a face unele modificări sau în a apela la soluţii şi elemente de decor la care nu ne-am fi gândit din proprie iniţiativă. De asemenea, am învăţat că putem evita alegeri greşite sau cheltuieli inutile dacă discutăm cu specialişti care ne pot oferi o imagine de ansamblu şi în perspectivă, analizând situaţia din exterior, în mod avizat și obiectiv.
În primul rând, trebuie discutate în familie o serie de principii şi obiective generale, o listă de priorităţi, un buget total disponibil şi un orizont de timp în care să se realizeze lucrările de amenajare. Odată stabilit un acord în cadrul familiei, se vor putea decide prin discuţii cu specialiştii amploarea lucrărilor, elementele care sunt obligatorii faţă de cele care pot fi amânate, precum şi cele mai adecvate surse de finanţare (credit bancar, rate în magazin, surse private).
Viorel și Valentina C., beneficiarii amenajării interioare a unuia dintre cele două apartamente dintr-o locuință individuală bifamilială