Claritatea cu care privim realizarea unui proiect de amenajare interioară și procesul de implementare a acestuia va facilita comunicarea dintre beneficiar și designer sau arhitect, ducând la un rezultat reușit și o finalizare cursivă, fără incidente și neplăceri.
Înainte de a se trece la acțiune și a demara proiectul efectiv, înainte de a vedea ce se întâmplă în procesul de design și în etapele de pe șantier, este foarte important să se aloce timp. Timp pentru beneficiar pentru a-și identifica nevoile reale, dorințele și așteptările, astfel încât să se poată lua ulterior decizii bune pentru el și proiect, timpul arhitecților pentru studiu de caz, de analiză a variantelor și opțiunilor, timp pentru a da frâu liber creativității și a o intersecta cu rigorile tehnice ale unei implementări de calitate. Chiar dacă vorbim despre o singură încăpere, o casă în întregime, o simplă grădină sau despre imaginea unui business, timpul este ingredientul cheie care, la final, va face diferența între un proiect bine gândit și pus la punct față de unul realizat în grabă, cu erori, reveniri și schimbări neașteptate pe parcursul derulării lui.
În relația cu firma de design, am putea spune că există patru etape majore de la primul contact și până la finalizarea proiectului.
Etapa explorării include, pe langă partea de clarificări inițiale, și programarea etapelor de lucru, în mod cursiv, coroborate cu partea de proiectare, aprovizionare cu materiale și implementare în șantier, funcție de stadiul imobilului la momentul inițial și urgențele beneficiarului.
Această etapă implică timp și disponibilitate din partea beneficiarilor, concretizându-se sub formă de întâlniri, la sediul firmei de design sau în locație, schimburi de mailurile și convorbiri telefonice, prin care aflăm informații despre despre proiect, beneficiar, nevoi, dorințe și așteptări.
Accentul va cădea pe alegerea liniei de design potrivite spațiului și personalității utilizatorilor, agrearea cromaticii, a tipurilor de finisaje, texturi și materiale preferate, stabilirea funcționalului care să satisfacă toate cerințele și să țină cont de orice limitări impuse de spațiu, expunerea de idei, de către ambele părți, și alegerea direcției comune de lucru, cu alte cuvinte descoperirea a tot ceea ce place și ce nu place beneficiarului, astfel încât, la final, spațiul proiectat “să vorbească”, în principal, despre el.
Se va intra în detalii despre particularitățile emoționale ale proiectului: membrii familiei și dorințele acestora, personalitatea fiecărui spațiu funcție de nevoile tuturor, ambientul general, definirea noțiunii de “confort” în termeni concreți și stabilirea elementelor nedorite în cadrul proiectului. Detalierea acestor aspecte este deosebit de importantă înainte de începerea efectivă a procesului de proiectare, pentru a stabili o direcție clară de lucru, fără erori și reveniri din cauza lipsei de informații inițiale.
Așa cum menționam anterior, pe lângă schimbul de imagini și idei, în perioada de Explorare se vor stabili etapele corecte de implementare, cu prioritizarea fazelor de proiectare, precum și coroborarea acestor informații cu termenele de execuție ale echipelor de colaboratori pe fiecare specialitate. Cu alte cuvinte, se face planificarea proiectului de design, ținându-se cont de toate aspectele impuse de imaginea de ansamblu a întregii amenajări.
Vom veni cu idei care îți vor testa limitele și vor aduce amenajării acea tușă finală de design la care ai visat înainte de a veni la noi. Vom transforma toate imaginile pe care ni le-ai arătat prin perspectiva acestei abordări unice și personalizate. Exista o limită unde adrenalina crește și frica de necunoscut este echilibrată de bucuria de a fi surprins. Curajul de a depăși aceste bariere mentale, suficient cât să deschizi o ușă spre noutate și inovație, te va ajuta să descoperi un “frumos” pe care nu ți l-ai fi putut imagina rămânând captiv în limitele siguranței familiare.
Nu uita că ai apelat la o firmă de design pentru că vrei mai mult. Pentru că vrei altceva decât până acum. Ceva al tău, despre tine și realizat în beneficiul tău. Frumusețea, confortul și funcționalul pornesc întotdeauna de la beneficiar. Design-ul interior nu este doar despre spații frumoase, ci despre acele interioare care te caracterizează cel mai bine, identificându-ți emoțiile și nevoile, susținând o viață fericită și echilibrată.
Pentru a citi articolul numărul 2 din seria ”Așteptări versus Realitate în proiectele de design interior” click aici.