“Casa noastră de vis”, de foarte multe ori după finalizarea construcției, începe să-și arate și fața mai puțin văzută până atunci, și anume cea a neajunsurilor funcționale, generate de timpul scurt alocat realizării proiectului inițial de arhitectură. Cu toții știm cum este să visăm la o casă a noastră și să nu mai avem răbdare s-o gândim pe îndelete. Ne și vedem mutați, trăind fericiți în ea, alături de familie. Doar că, știm cu toții, graba strică treaba și ne va costa pentru restul anilor pretrecuți acolo.
Acesta este motivul pentru care ne-am hotărât să venim în ajutorul vostru, al tuturor celor care sunteți la momentul în care vă imaginați casa mult dorită, și să pregătim un set de articole în care să analizăm avantajele și dezavantajele anumitor decizii funcționale și de compartimentare a interiorului.
Astăzi vom aborda problematica dormitorului matrimonial, dotat cu dressing și baie proprii. Sunt aceste funcțiuni un capriciu sau o necesitate reală a oricărei familii? Pentru a răspunde la întrebarea de mai sus, vom formula un set de întrebări ajutătoare pentru ca fiecare dintre voi să trageți singuri concluzia dacă merită să alocați sau nu, încă din stadiul de proiectare, spațiul necesar pentru cele două încăperi conexe dormitorului matrimonial.
1.Câți membri are familia ta? Câte băi sunt proiectate în casa voastră?
Cu excepția situațiilor în care beneficiarul este o persoană singură, care are la dispoziție întreaga locuință, fără să îi fie deranjată de nimeni intimitatea, cuplurile cu unul sau mai mulți copii deja sesizează nevoia de spațiu privat. Un minim de băi care să asigure confortul zilnic se calculează funcție de numărul de utilizatori permanenți și obișnuințele lor. O baie pentru adulți, cu acces din dormitorul matrimonial, o baie pentru copii, situată în zona lor de dormit, și încă una pentru musafiri, aferentă zonei de zi, este varianta ideală, în care s-a ținut cont de aceste aspecte încă din stadiul de proiectare și se vor satisface toate nevoile familiei.
2.Care sunt avantajele unei băi private pentru dormitorul matrimonial?
Intimitatea, în primul rând, dar nu numai. O baie la doi oameni asigură utilizarea ei în mod confortabil, în momentele aglomerate ale zilei, respectiv dimineața și seara.
3.Care este utilitatea unui dressing cu acces din dormitor?
Spațiul de depozitare mult mai generos decât dacă s-ar achiziționa un dulap de haine în dormitor. Mai multe rafturi, sertare și bare pentru haine, genți, pantofi, lenjerie, prosoape etc. și s-ar putea folosi întreaga înălțime a camerei în acest sens. Un aspect deloc de neglijat ar fi și menținerea unei imagini mai ordonate a dormitorului, în condițiile în care toate hainele ar fi depozitate doar în dressing.
4.Dar dezavantajele acestor funcțiuni private?
Nevoia alocării acestui spațiu din ansamblul locuinței voastre ar fi singurul dezavantaj real, cu posibile costuri suplimentare. De multe ori se alocă suprafețe mult prea mari pentru alte încăperi sau zone de circulație, din care, printr-o mai eficientă compartimentare, poate fi obținută aproximativ suprafața necesară creerii dressingului și băii matrimoniale.
5.Cât de mari ar trebui să fie spațiile alocate băii și dressingului?
În funcție de posibilitățile spațiului total, se poate crea dressingul ca încăpere separată, cu acces din dormitor, sau ca o nișă mai încăpătoare, spate în spate cu baia, de exemplu. În ambele cazuri, s-ar obține mai mulți metri liniari de depozitare pentru îmbrăcăminte și încălțăminte decât în cazul unui dormitor normal, în care ar fi un dulap de haine pentru ambele persoane.
Minimul necesar pentru baie ar fi un lavoar, un vas wc și o cabină de duș, de serie sau zidită, în funcție de preferințe. Dacă spațiul permite, se poate opta și pentru bideu și cadă.
Cu speranța că acest articol v-a fost util, vom reveni cu informații de ajutor în luarea și a altor decizii importante pentru un trai fericit în viitoarea voastră locuință. Pe curând!
Aveți nevoie de ajutor pentru a alege un mobilier funcțional pentru locuința voastră! Designerii Acolada vă stau la dispoziție!