Așteptări versus Realitate în proiectele de design interior

2. Proiectare și analiză

În articolul anterior, Explorare și claritate, am discutat despre începutul proiectului de design interior, când aflăm informații despre beneficiari, dorințele, nevoile, dar și limitele stabilite de aceștia.

Cea de-a doua etapă, din cadrul relaționării inerente dintre beneficiar și designeri pe parcursul realizării unei amenajări, este Proiectarea și analiza detaliată a fiecărui element component al proiectului final.

masuratori design

Aceasta presupune o multitudine de procese și decizii, începând de la banalele măsurători, cu transpunerea spațiului în format 2D/3D, analize de funcțional și dispunerea sistemelor de iluminat, alegerea materialelor și finisajelor și până la imaginea completă de final. Fiecare pas necesită timp. Revenind la articolul destinat Explorării, să ne amintim că etapizarea proceselor de lucru reprezintă alocarea acelui timp, care permite beneficiarului să ajungă la deciziile corecte și echipei de design să execute toate propunerile și modificările ce apar pe parcurs. De asemenea, toate etapele de lucru trebuie stabilite realist și în funcție de nivelul de încărcare al echipei de design sau a oricăror alți colaboratori, în momentul contractării unui nou proiect.

schță apartament

Alocarea timpului și bugetului inițial, necesare pentru luarea deciziilor corecte, îți poate salva timp și bani.

Serviciile contractate de beneficiar și prestate de echipa de design reprezintă rezultatul a mulți ani de învățare teoretică și practică, sute de ore de cercetare, analiză și experiență acumulată în cadrul proiectelor realizate.

Alegerea produselor conform cromaticii și stilului de amenajare din nenumărate opțiuni disponibile pe piață, zeci de site-uri de profil cu sute de mii de produse triate și analizate prin prisma unor criterii obiective, cum ar fi preț, calitate, rezistență în timp, stil sau gabarit, zeci de cataloage parcurse și participări la prezentări de produse și materiale de finisaj, toate aceste operațiuni au fost deja efectuate, în prealabil, de designeri și arhitecți, informațiile obținute fiind aduse în folosul clientului și rezumate în cele câteva mailuri trimise cu opțiunile finale pentru proiectul acestuia.

design 3DSă nu uităm și de preocuparea designerului pentru bugetul beneficiarului, atât cel general, cât și cel alocat pe categorii de produse, în particular. Un proiect de design reușit înseamnă un proiect implementat în proporție de 90% – 100%. Grija pentru imaginea de ansamblu este în atenția întregii echipe responsabile, atât din punct de vedere estetic și funcțional, cât și financiar, ajustând mereu variabilele de design astfel încât rezultatul final să fie cel dorit.

Pe parcursul oricărui proiect, vor apărea situații în care emoțiile își vor spune cuvântul, putând influența anumite decizii. Pentru că amenajarea este, în mare parte, despre beneficiar, el fiind piesa principală din întreg conceptul de design, orice decizie, mai mult emoțională și mai puțin raportată la costuri sau durata de implementare, se va răsfrânge tot asupra acestuia. Este momentul în care rolul designerului depășește partea creativă, transformându-se într-un adevărat manager de proiect cu rolul de a analiza implicațiile acestor decizii, avantajele și dezavantajele lor, restabilind echilibrul între estetică și funcțiune, dorință și necesitate, frică și încredere.

Recomandarea noastră pentru tine, beneficiarul unui proiect de design interior? Răbdare, calm și încredere! Așteaptă-te să fii provocat!

În derularea proiectului vor fi foarte mulți factori care pot crește costurile sau modifica rezultatul final al amenajării. Recomandarea noastră este să alegi mereu ceea ce este, cu adevărat, în ajutorul sau în beneficiul tău. Nu uita: tot ce-i ieftin, neapărat este și bun, dar nici tot ce este scump, chiar își merită banii!
Asta înseamnă să respecți etapele “sănătoase” din cadrul proiectului, așa cum au fost planificate din timp, împreună cu toți colaboratorii, să alegi echipe de execuție care pot să dea viață proiectului dorit și pot ajunge la un rezultat pe măsură așteptărilor și, nu în ultimul rând, să ai încredere în echipa de design. Experiența lor este acum alături de tine, la fiecare pas, astfel încât poți să mai predai controlul, măcar din când în când, și să te bucuri de visul pe cale să devină realitate.

Pentru a citi articolul numărul 3 din seria ”Așteptări versus Realitate în proiectele de design interior” click aici.

 


Call Now Button