Bucătăria zilelor noastre a ieșit demult din tiparul ei tradițional, de încăpere utilizată doar pentru prepararea și servirea mâncării. Astăzi bucătăria este, pentru cei mai mulți dintre noi, un spațiu de relaxare și socializare. Aici ne primim prietenii la cafea să povestim noutățile, aici poate ne refugiem pentru câteva minute să ne punem ordine în gânduri, să pregătim planul pe a doua zi, și tot aici citim revista preferată în timp ce ne savurăm ceaiul. Cu alte cuvinte, acest spațiu a devenit atât de iubit de fiecare membru al familiei și de cei apropiați casei, încât aproape că poate fi denumit “camera de zi cea mică”, la reală concurență cu livingul, motiv pentru care trebuie să ofere confort și funcționalitate, dincolo de ambientul plăcut.
Chiar dacă în teorie sunt stabilite anumite normative în ceea ce privește poziționarea funcțiunilor standard oricărei bucătării, în realitate forma ideală a unei bucătării se va stabili întotdeauna doar împreună cu beneficiarii, în funcție de modul lor de trai zilnic, nevoi și preferințe. Prin urmare, esențială este comportimentarea eficientă și personalizată a spațiului, de la proiect la proiect, de la client la client. Pentru fiecare dintre noi există un “perfect” unic și foarte personalizat de care, pentru reușita unei amenajări, trebuie să ținem seama de fiecare dată.
Din punct de vedere tehnic și funcțional, perfecțiunea unei bucătării reiese din armonizarea obiceiurilor zilnice ale beneficiarilor cu proiectul de mobilare. Respectarea unui flux coerent în realizarea operațiunilor culinare, spațiile de depozitare adaptate dimensiunilor și nevoilor reale, alegerea celei mai potrivite game de electrocasnice sunt doar câteva aspecte de care e recomandat să se țină seama încă de la începutul realizării proiectului de design. Blatul de bucătărie este un element important în această amenajare. Alegerea lui depinde de cât de mult este utilizată bucătăria pentru gătit, dar și de cât de bine se va integra în designul încăperii, fără a omite din ecuație bugetul care poate fi alocat.
Blaturile laminate sunt o soluție accesibilă, care arată bine în orice bucătărie, datorită varietății mari de modele existente pe piață. Acestea sunt ușor de curățat și întreținut, suficient de rezistente la impact sau temperaturi ridicate și umezeală.
Blaturile nobile, din materiale naturale, vor rămâne întotdeauna prima alegere în special în amenajările clasice, prețul lor mai ridicat făcându-le mai puțin accesibile proiectelor uzuale. De asemenea, materialul ales pentru fabricarea fronturilor va aduce o notă diferențiatoare consistentă atât în ceea ce privește latura estetică, cât și prețul final al bucătăriei.
O placare ceramică pentru zona de deasupra blatului de lucru, cu design unic și cromatică potrivită, o pardoseală mai atipică, cu textură sau grafică atractive, sau chiar un simplu dulap cu detalii elegante și rafinate sau complet neașteptate, un corp de iluminat mai atipic pot oferi bucătăriei un aer particular, adaptat perfect personalității beneficiarilor.
Cromatica aleasă pentru pardoseli, pereți și mobilier este un alt detaliu important în orice proiect de amenajare, ideal fiind ca rezultatul să fie în armonie cu atmosfera din locuința respectivă și cu energia membrilor familiei. Această unificare vizuală a tuturor suprafețelor, în mod fluid și armonios, se poate obține fie prin utilizarea unei game de culori înrudite, variind doar nuanțele și intensitatea acestora, fie prin folosirea unei cromatici neutre, de bej, gri sau sau alb, în combinație cu accente puternice, de culori vii, îndrăznețe și pline de personalitate. A doua variantă permite punerea în evidență a anumitor detalii de design, echilibrarea cromatică cu restul locuinței sau, pur și simplu, obținerea unei atmosfere de veselie și bună dispoziție, pentru acele familii dinamice și expresive.
Ținând cont de toate aceste recomandări de natură estetică și funcțională, amenajarea bucătăriei perfecte ar trebui să fie, în primul rând, un proces de autocunoaștere din partea beneficiarilor, de analiză a modului de viață și preferințelor acestora, amintindu-ne în permanență că “perfectul” meu nu este obligatoriu să fie și “perfectul” tău. Procesul, în sine, nu este atât de dificil pe cât pare, la o primă vedere, dacă se pleacă la drum știind care sunt dorințele concrete de la acest spațiu, precum și plusurile sau minusurile existente, atât pentru utilizarea lui permanentă, cât și ca ambient general, ținând cont că ne referim la bucătărie – inima în care pulsează, zilnic, viața oricărei familii. În acest fel, timpul petrecut va fi apreciat de fiecare persoană în parte, de la mic la mare, beneficiari sau doar musafiri, deopotrivă, pentru oricare dintre ei perfecțiunea amenajării având conotații diferite.