Este întrebarea la care ajungem cu toții, atunci când trebuie să ne amenajăm locuința. Spre deosebire de alte încăperi, bucătăria este un spațiu care necesită o atenție sporită, din cauza uzurii accelerate a suprafețelor și a mediului cu aburi, grăsimi, umiditate, substanțe puternic degresante etc. În funcție de aspect, calitate și rezistență în timp, textură sau culoare și, bineînțeles, de bugetul de care dispunem, vom lua cea mai bună decizie pentru mobila noastră.
Pentru a vă ușura viața cu amenajarea pe care o faceți, vă prezentăm în articolul de astăzi, cele mai populare materiale folosite pentru mobilierul de bucătărie, cu avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Materiale pentru fronturi:
1.PAL-ul melaminat, poate cel mai utilizat dintre toate materialele, în primul rând datorită prețului accesibil și stocurilor mari existente în depozite, este un material ușor de prelucrat, destul de facil de montat, care se adresează amenajărilor moderne, în linii și forme simple. Disponibil într-o paletă de finisaje foarte generoasă, în nuanțe mate, lucioase sau imitații de fibră lemnoasă, PAL-ul este întotdeauna prima alegere a beneficiarilor grăbiți sau care nu vor să investească foarte mult într-o amenajare. Fronturile din PAL pot fi puse în valoare cu succes prin utilizarea accesoriilor diverse, în cromatică complementară sau contrastantă, cu design variat, din materiale care să se armonizeze cu ansamblul amenajării.
2.MDF-ul sau Medium density fiberboard este un material rezistent în zonele cu umiditate ridicată, cu aspect elegant și distins, putând fi personalizat după preferințele beneficiarului. Rezistența sporită față de PAL, tratamentele de finisare cu lacuri acrilice, frezările variate pe care le suportă, toate aceste carateristici duc la o creștere a prețului pentru mobilierul realizat din MDF versus varianta prezentată anterior. Cu sau fără frezări, în nuanțe puternice sau pastel, fronturile realizate din MDF sunt o alegere potrivită în orice stil de amenajare interioară, clasic sau modern, de inspirație scandinavă, meditareană sau minimalistă.
3.Lemnul este singurul material în totalitate ecologic folosit la nivel global în industria mobilierului. Un material nobil și frumos, care poate fi personalizat prin prelucrare, lemnul este potrivit pentru orice stil de design, finisat în nuanțele dorite. Spre deosebire de alte tipuri de materiale, lemnul masiv are cea mai mare durată de viață, necesitând, însă, și o atenție deosebită în ceea ce privește umiditatea și acțiunile mecanice la care este expus.
Materiale pentru blaturi:
1.Materialele compozite permit obținerea unor blaturi omogene și continue, dar mai calde prin comparație cu suprafețele din marmură sau granit. Aceste blaturi au în structură polimeri acrilici care imprimă caracteristici asemănătoare lemnului sau metalelor moi, permițând modelarea acestora mai ușor decât în cazul pietrei naturale, putându-se obține cu fidelitate sporită designul dorit. Tot din punct de vedere estetic, un alt avantaj al optării pentru aceste materiale este varietatea cromatică foarte mare, precum și opțiunea între variantele opace și cele transparente, care permit obținerea unor efecte de design deosebite.
2.Piatra naturală. Cele mai utilizate blaturi din piatră naturală sunt cele din marmură și granit, ambele având caracteristici similare, aspectul estetic fiind diferențiatorul principal. Aceste blaturi sunt durabile, rezistente la șocuri mecanice și zgâriere, la foc, apă sau razele soarelui. Pentru a-și păstra culoarea naturală cât mai mult timp și a evita eventualele pete, se recomandă impermeabilizarea pietrei cu substanțe speciale. Cu siguranță că piatra naturală este un material mai costisitor, dar avantajele pe care aceasta ni le oferă în timp, precum și frumusețea incontestabilă sunt atuuri evidente pentru alegerea lor.
3.Placările ceramice, utilizate în general pentru pereți sau pardoseli, pot fi o soluție atrăgătoare chiar și pentru blatul de lucru din bucătărie. Acestea sunt ușor de montat și de întreținut, rezistente la umezeală, se găsesc într-o varietate mare de texturi, culori sau modele și, în plus, sunt disponibile la prețuri accesibile.
4.Lemnul stratificat este net superior blaturilor din lemn în stare naturală, maximizându-i proprietățile tradiționale. Superioritatea acestui tip de blat nu este dată doar de eleganța incontestabilă a materialului, ci și de rezistența sporită în timp.
5.Materialele laminate conțin un compozit din fibră de sticlă ce poate fi finisat pentru a obține suprafețe elegante, lucioase și ușor de întreținut. Blaturile din materiale laminate sunt disponibile într-o gamă variată de culori, sunt durabile și nu necesită tratamente speciale.
6.Betonul. Blaturile din beton sunt mai puțin întâlnite, fiind utilizate în amenajările minimaliste, cu tentă industrială. Dacă răceala vizuală și tactilă a acestui material nu este deranjantă pentru beneficiar, rezistența lui în timp îl transformă într-o reală opțiune pentru amenajarea bucătăriei. Estetic, betonul permite obținerea unor cromatici personalizate, după preferințe, adăugarea pigmentului dorit la compoziția de bază, din ciment.
Prin articolul de mai sus, v-am prezentat cele mai utilizate materiale pentru blatul de lucru din bucătărie, enumerarea lor nefiind deloc limitativă, ba din contră, oricând putând apărea materiale noi, inovative și spectaculoase, sau, cu un strop de creativitate și curaj, putând reinterpreta într-un mod inovator materiale la care nu ne-am gândit până acum. Dacă vă aflați în impas și nu știți ce decizie să luați, nu ezitați să apelați la noi, la specialiștii în domeniu, pentru a vă îndruma către alegerea cea mai potrivită. Sperăm că și de data aceasta v-am fost de ajutor și, de ce ce nu, v-am dat noi idei de amenajare. 😉