Dacă în interioarele din casele bunicilor noștri predomina varul în nuanțe de bleo, vernil sau galben pai, în prezent gama finisajelor pentru pereți s-a diversificat din ce în ce mai tare, în ultimii ani, apărând pe piață materiale nu doar ingenioase, dar și foarte rezistente. Inclusiv pereții băilor suportă acum mult mai multe variante de finisare, înlocuind uzuala faianță cu materiale noi, revoluționare.
În articolul de astăzi, vom trece în revistă principalele categorii de materiale folosite, în amenajările contemporane, la finisarea pereților interiori.
1. Tapetul, pe lângă proprietățile sale tehnice inovatoare și varietatea largă a materialelor din care poate fi fabricat (hârtie, vinil, mătase, alte fibre textile și vegetale, fibră de sticlă etc.), este foarte apreciat și pentru eleganța și unicitatea designului ce poate fi creat în orice încăpere. Printre noutățile din domeniu, se regăsește și tapetul rezistent la umezeală, recomandabil inclusiv în camera de baie. Indiferent că vorbim despre o amenajare inițială a unui spațiu sau doar o redecorare, pentru a obține un puternic impact vizual, dar și pentru ca pereții să arate perfect finisați cât mai mult timp, tapetul este un produs potrivit designului interior al locuințelor, spațiilor de birouri sau comerciale.
2. Pe lângă tapetul clasic, prezentat sub formă de role, care se lipesc cu un adeziv special pe tavane și pereți, a mai apărut pe piața materialelor de finisaj o variantă mai puțin cunoscută la noi în țară, denumită tapet lichid. Acest produs se aplică în stare umedă (de aici fiind preluat și numele), aproximativ în mod similar tencuielilor decorative. Aspectul său fascinant este rezultatul texturii compuse din fіbre celulozice și аdеzіv care conține bumbac ѕаu fіrе de mătаѕе, vopsea șі еlеmеntе dе rеlіеf, precum așchii dіn lemn, mісі frаgmеntе din mаrmură sau chiar рlаntе tratate în acest sens. Acest tip de finisaj ѕе comercializează ѕub fоrmа unui аmеѕtес uѕсаt sau a unei soluții gаtа рrераrаtе, la care sе аdаugă apă, șі ѕе aplică direct ре ѕuрrаfаțа aleasă, cu ajutorul unei spatule.
3. O altă noutate în finisarea pereților interiori este sistemul panourilor izolatoare Halltex, care înglobează în cadrul aceluiași produs un material de construcții, un produs de izolare fonică și termică și, nu în ultimul rând, un finisaj decorativ original. Panoul Halltex este asemănător unui placaj poros, în conținutul căruia fibrele din lemn de pin sunt fixate cu lignină, un liant propriu al lemnului, toate materialele folosite fiind sută la sută naturale și ecologice. Panoul izolant prezintă reale avantaje legate de timpii și costurile pre- și post- instalare, care sunt mai mult decât satisfăcătoare: montarea panourilor se realizează ușor, într-un timp foarte scurt, evitând mizeria și praful caracteristice lucrărilor de renovare, iar proprietățile termice reduc considerabil costurile necesare pentru atingerea unei temperaturi optime interioare.
4. Printre cele mai cunoscute materiale de amenajare a pereților se numără varurile și finisajele decorative (asimilate tencuielilor decorative), care au devenit din ce în ce mai apreciate, în ultima vreme, și la noi în țară. Acestea sunt o combinație de structuri inovative, ce oferă eleganță și confort, cu rol deosebit de important în estetica interiorului, contribuind semnificativ la imaginea finală a încăperilor. Grație diversității de texturi și varietății cromatice, finisajele decorative au rolul de a dinamiza designul unei încăperi, personalizând-o cu îndrăzneală și eleganță în stiluri clasice sau moderne, deopotrivă.
5. Un artificiu pentru amenajările interioare este și vopseaua lavabilă cu efect “tablă de scris” sau “whiteboard”. Acest tip de finisaj poate fi aplicat aproape pe orice strat suport, aderența foarte bună recomandându-l nu doar pentru pereți, ci și pentru suprafețe lucioase, cum ar fi electrocasnicele sau sticla, inclusiv pe mobilierul din PAL sau pentru decorarea altor obiecte de prin casă. Vopseaua tablă de scris, clasică sau whiteboard, este foarte utilă pentru camera copiilor sau în locurile de joacă, precum și în spațiile de birouri, săli de ședințe sau training, transformând pereții, ușile sau alte suprafețe în zone interactive de lucru, pentru o mai bună comunicare și exprimare liberă în cadrul echipelor.
În concluzie, materialele existente pe piață pentru finisarea pereților sunt numeroase, venind cu soluții tehnice și decorative la toate provocările apărute în orice proiect de design interior. Rămâne la latitudinea voastră să alegeți finisajele, pe care le agreați cel mai mult sau care s-ar potrivi mai bine spațiului de amenajat. Dacă sunteți indeciși și nu știți care variantă e mai potrivită, designerii echipei Acolada vă stau la dispoziție pentru a vă prezenta avantajele și dezavantajele fiecărui produs în parte, astfel încât alegerea finală să fie mai ușoară.
Nu știi ce nuanță să alegi pentru pereții locuinței? Designerii Acolada te pot ajuta!