Câți dintre noi nu s-au gândit măcar odată la cum va arăta viitoarea noastră locuință? Vom alege un apartament sau o casă? Va fi una generoasă sau una mai mică, suficientă pentru familia noastră? Ce stil de amenajare vom aborda sau ce fel de mobilier vom alege?
Cu toții ne-am pus, la un moment dat, astfel de întrebări și ne-am imaginat trăind fericiți în casa noastră, pe care am visat-o până în cel mai mic detaliu. Totuși, când am ajuns, în sfârșit, în faza de amenajare interioară a acesteia, oricâte planuri am avut, nu am reușim să ne punem ordine în gânduri și să facem alegeri concrete prin pași clari spre finalizarea visului nostru.
Să hotărâm cum va arăta interiorul locuinței noastre, întrunind toate criteriile estetice dorite, nevoile funcționale existente și cu încadrare în bugetul de care dispunem, se pare că nu este chiar atât de simplu, pe cât ne-am imaginat inițial. Având în vedere că am rezervat cea mai mare parte din economiile noastre achiziționării locuinței, nu prea ne permitem ca în amenajarea interiorului să luăm decizii greșite, indiferent dacă este vorba de alegerea finisajelor, a pieselor de mobilier sau a decorațiunilor.
În acest sens, în articolul de astăzi, am decis să vă prezentăm un proiect real, realizat pentru un cuplu tânăr, pentru amenajarea apartamentului lor cu suprafața de 47 mp, în colaborare cu designerii din echipa Acolada.
La momentul inițial, beneficiarii proiectului au venit cu o serie de idei și propuneri, cu privire la cum și-ar dori să arate locuința lor, susținute de imagini preluate de pe internet, pentru o cât mai bună și clară comunicare cu designerii. Cerința principală a fost, bineînțeles, cea de eficientizare a spațiului nu foarte generos al apartamentului, însă suficient pentru nevoile a două persoane, cu viață socială destul de activă. Fiind un cuplu tânăr, cu mulți prieteni, aceștia și-au dorit ca bucătăria să devină și spațiu de socializare, nu doar destinat preparării alimentelor și servirii mesei, o prelungire a zonei de zi. În acest sens, și-au dorit un bar în bucătărie, iar în living doar o canapea și comoda TV, evitând aglomerarea inutilă cu mobilier.
Din păcate, după efectuarea măsurătorile de către designeri, s-a dovedit că spațiul nu putea fi amenajat exact așa cum și-au imaginat beneficiarii, fiind necesară o analiză de funcțional mai amănunțită pentru găsirea unei variante alternative, care să răspundă, în continuare, nevoilor și dorințelor acestora. Astfel, balconul a fost soluția salvatoare pentru funcționalul actual. Fiind un spațiu închis, a putut fi integrat cu succes în suprafața interioară a locuinței, amenajând în el zona de bar dorită inițial și păstrând livingul mult mai aerisit.
După cum am menționat încă de la început, beneficiarii și-au dorit prioritar eficientizarea spațiului. Astfel, în întregul proiect ne-am folosit de numeroase trucuri vizuale, pentru a crea impresia de spațialitate. Dintre acestea, menționăm, în principal, alegerea majoritară a variantelor de mobilier suspendat pe perete sau înălțat pe piciorușe, extrem de practic, funcțional, ușor de curățat și eficient pentru încălzirea prin pardoseală.
Contrar logicii firești, un alt artificiu funcțional, de data aceasta, a fost alegerea în mod conștient a aglomerării spațiilor mai mici cu dulapuri închise și depozitări variate, în avantajul eliberării încăperilor în care o familie își petrece marea majoritate a timpului, pentru a se bucura de o atmosferă aerisită și confortabilă. Prin urmare, spațiile de depozitare au fost concentrate în zona de trecere a holului și în fosta debara, transformată în prezent în dressing, dar și în camera de baie, unde se adună, de obicei, foarte multe produse de curățenie, detergenți și cosmetice.
Dormitorul a devenit, astfel, o adevărată oază de liniște și relaxare, complet separat de zona de zi și lipsit de dulapurile greoaie pentru haine, folosind spațiul rămas pentru crearea unui colț de lectură.
Deși, inițial, beneficiarii aveau o imagine destul de clară despre cum și-ar dori să arate apartamentul, și-au dat seama din timp că eficientizarea spațiului le va ridica cele mai mari probleme, luând decizia de a apela la o echipă de arhitecți și designeri de interior.
Specialistul în amenajări interioare nu este cel care decide singur designul locuinței noastre, ci este omul care ne va ghida pe tot parcursul amenajării pentru a ne putea transforma visul în realitate. Cu ajutorul lui, vom putea depăși momentele de cumpănă, inerente implementării oricărui proiect. De asemenea, colaborarea cu un designer, încă de la începutul proiectului, ne va scuti de cheltuieli inutile și va da valoarea investiției făcute.
Echipa Acolada este mereu alături de voi!