Orice beneficiar își dorește ca proiectul de design interior pentru care plătește o firmă de specialitate să poată fi transpus în realitate, acest lucru însemnând, de fapt, în “realitatea lui”. Cu alte cuvinte, ceea ce este prezentat la nivel de propunere și arată atât de bine în randări de calitate și video-ul de prezentare să poată fi implementat identic în spațiul lui, încadrându-se în bugetul de care dispune.
“Din punctul de vedere al clientului, arhitectul și designerul îi servesc interesele cu adevărat abia atunci când există o finalitate a colaborării lor, care să îi aducă bucurie.”
Iar în cazul designului interior, bucuria este la pachet cu o amenajare implementată în proporție cât mai aproape de 100%, cu cât mai puțin stres și peripeții pe parcursul desfășurării ei, fără depășirea bugetului stabilit, în care la final să se simtă cu adevărat “acasă”, să poată să se relaxeze și să se bucure de timpul petrecut cu cei dragi.
La primele proiecte, când se afla la început de drum în călătoria amenajărilor interioare, fiecare designer a trăit momentul în care a trebuit să rupă ceva din sufletul lui și să accepte că aceste interioare, care s-au născut din creativitatea lui, nu-i apartin, nu sunt “copiii” săi, ci doar rezultatul unei munci de echipă împreună cu beneficiarul care îl plătește pentru a-i servi cât mai bine interesele. Doar privind lucrurile din această perspectivă, se va putea detașa emoțional de ceea ce își dorește artistul din el pentru casa clientului și să fie mult mai atent la nevoile și dorințele acestuia, precum și la ce este cel mai benefic pentru el.
“Un proiect care nu prinde viață și de care nu se bucură nimeni este doar un concept frumos, lipsit de utilitate. E doar design de dragul designului, nu de dragul oamenilor care vor beneficia de el.
E important să înțeleagă toți specialiștii din acest domeniu diferența și să se gândească foarte sincer: “Noi ce fel de design ne dorim să facem?…”
Să se realizeze proiecte de design interior plecând de la omul din față, de la cine este el și ce ii place, după ce valori și principii de viață se ghidează și ce zonă financiară ii este confortabilă, înseamnă să se facă diferența dintre a dărui și a cere. Când clientul și binele acestuia se află pe primul loc este echivalent cu a-i dărui timpul, energia, atenția, cunoștințele și abilitățile designerului. Când i se impune un concept creativ, chiar dacă este unul foarte reușit, ignorând preferințele, nevoile sau bugetul lui real, atunci nu doar i se cere, ci chiar se iau cu forța timpul, banii și răbdarea clientului.
“Și, pentru a înțelege cât mai bine, recomandăm tuturor să schimbe doar pentru câteva clipe rolul și să devină pentru puțin timp client. Să se gândească cum și-ar dori interacțiunea cu un specialist pe care îl plătesc să facă pentru ei, pe cheltuiala lor, ceea ce ei nu știu să facă, dar știu cum ar vrea să se simtă când va fi gata.”
În practică, pe parcursul elaborării unui proiect, designerii și arhitecții vor îndeplini mai multe roluri și se vor plia pe nevoile de moment care apar, gestionând situații din cele mai neașteptate, mai mult sau mai puțin plăcute, dar inerente atunci când vine vorba despre implementare. Vor alterna intre rolul de arhitect, proiectant, decorator de interioare, consilier, manager de proiect și financiar. Dar, mai mult de atât, vor fi oameni. În primul rând oameni, cărora le pasă de alți oameni. Vor trece peste momentele de orgoliu rănit, își vor depăși propriile frustrări sau supărări, vor asculta și se vor pune în locul celuilalt.
Și, la final, bucuria clientului fericit va fi bucuria proprie!