Nelipsite din locuințele noastre și atât de necesare pe timpul iernii pentru căldura pe care o degajă, radiatoarele (cunoscute popular drept “calorifere”) sunt o provocare în cadrul amenajărilor interioare din punct de vedere estetic, fiind, de cele mai multe ori, destul de greu de încadrat în designul încăperii.

Destul de voluminoase și cu aspect rigid (excepție făcând modelele de design, cu forme și dimensiuni atipice), fac parte din categoria produselor indispensabile din interioarele noastre, în cazul în care s-a optat pentru o modalitate de încălzire clasică (pentru spațiile dotate cu încălzire în pardoseală, de exemplu, radiatoarele nu mai sunt necesare). În prezent, mai puțin esteticele calorifere din aluminiu pot fi înlocuite cu modele mai moderne sau mai clasice, realizate tot din aluminiu, oțel sau fontă, necesitând, însă, o investiție financiară mai mare.

Pentru amenajările în care se optează, în continuare, pentru gama de radiatoare din aluminiu, imaginea încăperii poate fi îmbunătățită cu ajutorul anumitor metode de mascare a acestora, pentru a obține un ambient armonios, plăcut și confortabil.

 1. Integrați-l în ambient, mascându-l vizual cu alte obiecte de mobilier! Puteți opta pentru o masă consolă îngustă, așezată în fața caloriferului, sau puteți montați un blat deasupra radiatorului, transformându-l în zonă de lucru sau poliță cu rol decorativ, ori o serie de rafturi de depozitare.

2. Folosiți-vă de perdele și draperii, pentru a minimiza impactul radiatorului asupra ansamblului!
De cele mai multe ori, caloriferele sunt poziționate sub fereastra camerei, regula de montaj fiind pe perete exterior, în zona cea mai friguroasă a încăperilor. Astfel, cu ușurință, se pot masca vizual prin simpla acoperire cu perdeaua sau draperia existentă deasupra ferestrei.

dormitor

3. Includeți-l în mobilierul realizat la comandă!
În special în bucătărie, ascunderea caloriferului în spatele dulapurilor și a blatului de lucru este o obișnuință, în prezent, fiind o alegere care oferă o mai bună organizare funcțională a spațiului existent, fără a bloca sursa de căldură din încăpere. În acest scop, în blatul de lucru, chiar deasupra radiatorului, se include o grilă din plastic sau metalică, care va permite eliberarea agentului termic în bucătărie. De asemenea, includerea caloriferelor în interiorul mobilierului de birou sau bibliotecă este destul de des utilizată, mai ales în cazul amenajărilor în stil clasic, unde se optează pentru îmbrăcarea completă a pereților cu mobilă realizată la comandă.

bucatarie

4. Acoperiți-l cu o mască specială!
Măștile pentru calorifer sunt perfecte, mai ales în cazul în care vreți să faceți o schimbare a decorului din locuință, fără a lua în calcul înlocuirea vechilor radiatoare cu altele mai moderne sau mai decorative. Acestea pot fi confecționate la comandă, din diverse materiale precum: lemn, PAL și MDF, tablă de cupru sau inox. Totul depinde de preferințele și bugetul clientului. Pe lângă rolul lor evident estetic, putem vorbi și despre însușirile practice ale acestor elemente de mobilier, care devin cu ușurință spațiu de depozitare a unor mici decorațiuni, precum vaze sau ghivece cu flori artificiale, statuete și orice alte obiecte care nu vor fi afectate de căldură.

masca calorifer

 

Din ce materiale pot fi realizate măștile pentru calorifere?

  • Din lemn. Acestea sunt foarte căutate deoarece pot fi asortate rapid cu restul mobilierului, pardoseala sau alte elemente decorative, fiind potrivite atât amenajărilor de influență clasică, cât și interioarelor contemporane, cu tentă modernă. Bradul, fagul sau stejarul sunt esențe dure, rezistente la temperaturile ridicate din timpul sezonului rece.
  • Din PAL sau MDF. Cu frezare sau simple, măștile realizate din aceste materiale inovatoare sunt foarte versatile din punct de vedere al designului, încadrându-se la stiluri diferite, și la prețuri mai accesibile decât cele fabricate din lemn. Există și modele gata fabricate, disponibile în magazinele de profil, cu dimensiuni standard.
  • Din metal (fier forjat, inox, zinc etc.). Preferate în interioarele decorate în stil industrial, această categorie de măști de calorifer poate fi integrată cu succes și în cadrul unui decor clasic, minimalist, mid-century sau bohemian, în funcție de design și material. Putând fi personalizate cu ușurință și datorită conductivității termice ridicate, vor fi alese atât pentru amenajările rezidențiale, cât și pentru cele comerciale.
  • Din material plastic, rezistent la căldură. Deși este opțiunea cea mai accesibilă la preț, este și cea mai puțin recomandată – cu toate că rezistența la căldură a plasticului poate fi ridicată, eficiența privind eliberarea căldurii este mai scăzută, în comparație cu lemnul sau metalul, spre exemplu. Prețul redus permite schimbare lor, ori de câte ori se doresc modificări ale camerei.
  • Din structuri de gips-carton. Măștile realizate din acest material pot masca simplu și discret caloriferul, camuflându-se cu ușurință în finisajul pereților. Mai puțin recomandată această metodă de mascare, din cauza reducerii cantității de căldură eliberate, este recomandată în situațiile în care poziționarea radiatorului este total improprie din punct de vedere al funcționalului de mobilare sau doar estetic.
  • Din sticlă securizată. Ideale în amenajările minimaliste, măștile din sticlă sunt elegante și moderne, deopotrivă. Vopsite în orice nuanță și personalizate după preferințe, se adaptează perfect oricărui interior, fiind un element decorativ cu un evident impact estetic asupra ansamblului.

Indiferent de materialul ales, măștile de calorifer sunt un artificiu de design ideal pentru îmbunătățirea aspectului încăperii, fără a afecta funcționalitatea acesteia. Informațiile din acest articol vă vor fi de ajutor în amenajarea spațiilor voastre, iar în cazul în care veți avea nevoie de mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați. Suntem la un telefon distanță de voi!


Call Now Button