Secolul vitezei ne transformă, din păcate, în indivizi mult prea grăbiți, care nu mai au timp să acorde atenție micilor detalii. Petrecem tot mai puțin timp în antecamera ce servește drept cale de acces către încăperile principale ale locuinței noastre. Nefiind o cameră propriu-zisă, ne-am obișnuit să o trecem cu vederea, aruncând în grabă o privire în oglindă, înainte de a ieși pe ușă, sau încercând să ne debarasăm, cât mai repede, de hainele și încălțămintea de exterior. Cu toate acestea, holul de la intrarea în casă ar trebui văzut mai mult decât un simplu coridor, acest spațiu fiind primul contact al musafirilor cu atmosfera locuinței noastre, o adevărată carte de prezentare pentru restului încăperilor.

“Cum ar trebui să arate holul?”, “Ce tip de mobilier sau decorațiuni îmi trebuie pentru a-l transforma într-un spațiu primitor, aerisit și vesel?”, acestea sunt doar două dintre întrebările primite, în timp, de la clienții noștri. În articolul de astăzi, am pregătit câteva sfaturi pentru amenajarea acestei încăperi, astfel încât holul să fie o parte componentă din întreg, în armonie cu restul casei. În funcție de dimensiunea holului, se recomandă sau nu anumite culori pentru pereți, mobilier masiv și cu rol preponderent decorativ sau piese ergonomice, cât mai funcțional dispuse, prezența obiectelor decorative sau doar a celor strict necesare la intrarea în casă.

  • Paleta cromatică

Să nu omiteți faptul că nuanțele alese pentru pereții din hol sunt un adevărat preambul vizual pentru prezentarea întregii locuințe. Paleta cromatica a zonei de zi se recomandă a fi armonioasă, culorile spunând o poveste unitară, încă de la primii pași.
Pentru un spațiu amplu, iluminat natural din belșug, se pretează o gamă cromatică foarte variată, nuanțele închise sau pereții de accent aducând o notă de unicitate personală amenajării. Astfel de trucuri vizuale vă pot ajuta să umpleți senzația de cameră goală din culori, evitând surplusul de mobilier sau decorațiuni inutile.
Pe de altă parte, dacă spațiul este unul restrâns, pentru amenajarea holului se recomandă alegerea unei palete de nuanțe pastelate, în combinație cu alb, precum tonuri neutre de gri sau bej, luminoase și adaptabile oricărui stil interior, sau culori mai vesele, dar fără a fi intense, atât timp cât acestea se regăsesc și în restul locuinței. Astfel se creează iluzia optică de spațialitate, oferindu-i privitorului o plăcută senzație de liniște ordonată. Pentru a evita monotonia, se poți adăuga accente de culoare prin decorarea cu tablouri de mici dimensiuni.

hol apartament

  • Finisajele pereților și pardoselii

Ținând cont că holul de la intrare este încăperea care asigură accesul în locuință atât pentru membrii familiei, cât și pentru musafiri, de cele mai multe ori destul de redusă ca suprafață, aglomerația din anumite momente ale zilei generează în timp un grad de uzură mai mare al tuturor finisajelor de la nivelul pereților și pardoselii. În acest sens, recomandăm alegerea unor materiale rezistente, atât la umiditate (pentru pardoseli), cât și la curățări repetate (pentru pereți), care să asigure un aspect plăcut și îngrijit holului, pe tot parcursul anului.

amenajare hol

  • Piesele de mobilier

Holul este, prin destinație, o încăpere preponderent funcțională, drept urmare mobilierul urmând a fi cât mai încăpător și ușor de utilizat, realizat în armonie cu dimensiunile spațiului existent. Dacă holul este suficient de mare, puteți opta pentru un dressing generos, unde să vă depozitați toate articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte de exterior, în cazul unei încăperi de dimensiuni reduse optându-se pentru soluții de mobilare pe verticală, cât mai ergonomice și versatile. Alte piese de mobilier potrivite în acest spațiu sunt pantofarul, cuierul de perete sau independent, pentru hainele uzuale, o bancă sau un taburet, chiar un fotoliu, acolo unde este suficient loc, necesare și confortabile pentru încălțat sau descălțat.

  • Corpurile de iluminat

Dincolo de rolul practic, de a oferi lumină oricărui spațiu, corpurile de iluminat au și o deosebită importanță ambientală, atmosfera cu care ne întâmpină o locuință fiind decisivă pentru starea noastră interioară. Pentru holurile de mici dimensiuni, plafonierele pot fi alegerea cea mai inspirată, permițând realizarea unui dressing încăpător, până la tavan. În cazul încăperilor mai spațioase, aplicele în combinație cu un pendul simplu sau cu mai multe becuri oferă o soluție extrem de decorativă pentru amenajare.

amenajare hol

  • Obiectele de decor

În ceea ce privește decorațiunile, în prezent, oferta magazinelor online este foarte generoasă, având posibilitatea de a alege dintr-o varietate de articole. De la plante de interior, naturale sau artificiale, și oglinzi de dimensiuni variate, realizate în stiluri diferite, până la dulăpioare de perete pentru chei, suporturi pentru umbrele și covoare de intrare în cele mai neașteptate decoruri și culori, obiectele decorative potrivite holului de la intrare răspund, cu succes, tuturor nevoilor practice și estetice. Atenție, însă, la dimensiunile încăperii, pentru a nu obosi vizual ansamblul și a rămâne fără spațiu de depozitare a hainelor de exterior și a încălțămintei.

amenajare hol apartament

Indiferent de alegerile pe care le veți face pentru amenajarea holului, nu uitați că este un spațiu important al casei voastre, nu doar funcțional, ci și ca impact vizual inițial pentru toți cei care vă vor trece pragul, prieteni, familie și chiar și pentru voi înșivă. Cu puțină imaginație și curaj, puteți crea cu ușurință un decor cu personalitate, chiar și atunci când este vorba de o încăpere de mici dimensiuni.
Ghidându-vă după recomandările noastre de mai sus, dați frâu liber imaginației, astfel încât să vă surprindeți plăcut musafirii, la următoarea vizită. Iar dacă nu vă descurcați singuri, designerii noștrii sunt doar la un telefon distanță!

 

 


Call Now Button