De curând, mi-a fost pusă această întrebare:
“Cum ai ajuns designer interior, după ce ai cochetat cu medicina, ai absolvit Facultatea de drept și, apoi, timp de 10 ani ai fost într-o firmă cu profil financiar?”
Formulată așa, întrebarea m-a pus și pe mine pe gânduri pentru câteva clipe, realitatea fiind cu totul alta: pasiunea pentru desen, culori și armonizarea lucrurilor într-un spațiu, chiar dacă era vorba de casa păpușilor, s-au manifestat încă din copilărie. De-a lungul vieții, abilitățile native mi-au fost de folos în fiecare amenajare sau renovare pe care le-am avut de realizat, în interes personal, acasă sau la firmă, sau în beneficiul familiei și al prietenilor.
De aici și până la a ajunge să transform o pasiune în meserie au mai fost niște ani în care am urmat anumite cursuri și am învățat din experiența lucrului pe șantiere mai mari, alături de specialiști din diferite domenii. Anii petrecuți ca asociat în propria firmă m-au ajutat să devin o persoană pragmatică, aplicată, care știe să-și stabilească obiective realizabile în termene plauzibile și să ducă proiecte la bun sfârșit, indiferent de obstacolele întâlnite pe traseu. Cu alte cuvinte, în toată această perioadă, am reușit să dobândesc abilități manageriale care, alături de cele native, de natură artistică, s-au transformat în adevărate atuuri în lumea complicată și plină de surprize a șantierelor și designului interior.
De ce am vrut să trec cu această pasiune a mea la un “next level” și să o transform într-un business? Asta-i deja altă poveste :)))
Poate e doar un vis, poate va deveni realitate într-o zi, dar eu sper ca, prin toată munca mea și a celor care cred în visul acesta, oamenii să ajungă să înțeleagă că serviciile de proiectare și decorare interioară, de management financiar și de proiect nu sunt niște servicii exclusiviste, ci la îndemâna tuturor. Ba, mai mult, sunt aproape vitale celor care au bugete limitate, fără posibilitate de suplimentare în caz de nevoie. Și aici mă refer la toată această consultanță, pe care specialiștii din domeniul amenajărilor interioare o pot oferi celor interesați, pentru ca un proiect să poată fi dus la bun sfârșit în bugetul alocat, în armonie funcțională și estetică. Sub denumirea de “design interior” avem înglobate o paletă foarte largă și variată de servicii de specialități multiple: arhitectură de interior, proiectare de mobilier, decorare interioară, management de buget sau de etape de lucru, recomandare produse de finisaj sau echipe de prestatori de servicii conexe și, nu în ultimul rând, consiliere de locuire sănătoasă, care, din punctul meu de vedere, înglobează cam tot ce am enumerat anterior, plus grija pentru nevoile tuturor celor care se vor bucura de spațiul respectiv.
Acasă e despre cei dragi ție. Acasă este despre a dărui.
Cred că visul este despre asta, despre cum să trăim frumos și să ne bucurăm de casa noastră împreună cu toți cei dragi nouă. Pentru că, la finalul zilei, cam asta e tot ce contează, să ajungi acasă la familia ta și să te poți relaxa alături de ei. Fără grija unor datorii cauzate de depășirea bugetelor de amenajare, fără stres că mobila în care ai investit atâta e în pericol atunci când cel mic își dorește să deseneze sau culoarea mult dorită de tine pe pereți provoacă partenerului adevărate coșmaruri. Acasă e locul în care întreaga familie se simte confortabil și în siguranță. Acasă e despre cei dragi ție. Bucuria lor devine bucuria ta. Acasă este despre a dărui. Și, privind astfel lucrurile, amenajarea locuințelor noastre este, mai întâi de toate, un proces de autocunoaștere, de stabilire de priorități și de concesii făcute pentru binele comun și armonia traiului în familie.
O alta bucată de vis, este despre a aduce designul în lumea noastră de zi cu zi, despre a-l transforma într-o normalitate a unei vieți frumoase, trăite frumos. Și chiar de a-l scoate din zona inaccesibilă mental a ideilor și viziunilor artistice, greu sau deloc implementabile în zona concretă sau cu un funcțional lăsat în secundarul elementelor artistice. Când mi-am făcut curaj (sau poate a fost doar un moment de maximă nebunie, încă oscilez între aceste două extreme) să pun bazele unei firme de design, pe care să o gândesc ca un business și nu ca o asociere a doi arhitecți sau designeri, care să lucreze împreună, am vrut să aduc această disciplină estetică în lumea pragmatică, în care oamenii au nevoie de servicii clare, concrete, cu încadrare în buget, în termenele și nevoile lor, mai mult decât de actul artistic în sine. Poate părea trist la o primă vedere, însă eu am ales să văd partea plină a paharului și să consider că această realitate este un punct bun de plecare în aducerea laturii artistice în viața noastră de zi cu zi. Chiar dacă majoritatea cerințelor cu care clienții noștri ne solicită serviciile sunt de natură tehnică, de cele mai multe ori în conformitate cu viziunea și dorințele lor, nu totdeauna cel mai inspirate, faptul că au apelat la o firmă specializată le asigură o consiliere profesională și recomandări menite să asigure o armonizare a cromaticii și a materialelor folosite, cu alte cuvinte, a liniei de design. Pentru a putea fi alături de clienți așa cum au ei nevoie real, și designerii trebuie să înțeleagă care sunt prioritățile și urgențele fiecărui proiect sau să învețe importanța încadrării în termen și în buget. De asemenea, ei trebuie să fie cei care ghidează întreg procresul creativ spre o implementare cu cât mai puține dureri de cap pentru beneficiari, ajutându-i să simplifice etapele și procesele, să ia mai ușor decizii aparent imposibile și să-și prioritizeze dorințele în funcție de nevoile tuturor celor care vor folosi spațiul respectiv sau în funcție de posibilități.
Ce înseamnă pentru mine designul interior? Managementul frumosului funcțional.
Mi-a luat ceva timp până să-mi pot răspunde mie, mai întâi, și, abia apoi, să pot formula o viziune, pe care să o împărtășesc și celorlalți membri ai echipei. Elucidarea misterului a venit în ziua în care un amic mi-a spus că a căutat rădăcina etimologică a cuvântului “design” și a rămas surprins să descopere că înseamnă “a desemna”.
Când facem design, într-adevăr, desemnăm ce culori vor înveseli o încăpere sau ce texturi o vor îmbrăca. Alegem din nenumărate materiale de finisaj sau piese de mobilier, luăm decizii, facem strategii, cu alte cuvinte e o activitate asemănătoare cu a unui manager. Manager de frumos, dar nu orice fel de frumos, ci unul funcțional, practic și care să ușureze viața beneficiarului. Aceasta este viziunea mea despre design și amenajări, modul în care mi-am adus contribuția în fiecare proiect și șantier prin care am trecut. Aceasta este abordarea echipei noastre de arhitecți și designeri interiori, prin care vrem să fim alături de nevoile reale ale tuturor celor care au de parcurs o renovare a locuinței lor, o amenajare a unui spațiu comercial sau doar de dat viață unei camere de copii. Pentru fiecare proiect, pentru orice spațiu și beneficiarul lui, ne adaptăm serviciile și găsim cele mai bune metode de abordare pentru a răspunde nevoilor fiecăruia.
Pentru mine, designul înseamnă libertate și flexibilitate în toate acțiunile întreprinse, dar și ordine și disciplină pentru a putea ajunge la momentul de bucurie finală. Înseamnă echilibru și armonie, respect și seriozitate, bucurie și dragoste de viață.
Dar, mai presus de toate, designul este despre și pentru oameni.
Text: Ioana Lupu, designer interior