În anul 2018, într-o piață imobiliară în continuă dezvoltare, investițiile în apartamente, în scop de închiriere, trebuie făcute după o prealabilă analiză financiară, pe baza unui plan de afaceri serios întocmit. Da, ați auzit bine, închirierea este un business și trebuie tratat ca atare, ținând cont de suma investită în apartament și în amenajarea acestuia, chiriile și cererea din zonă, rata de amortizare a investiției și publicitatea necesară găsirii de chiriași.
În acest articol vom face referire la partea care are legătură cu activitatea noastră, respectiv designul interior, doar că dintr-o perspectivă care îmbină partea estetică, cu cea funcțională și financiară a amenajării apartamentelor de închiriat.
Astfel, am ales să vă prezentăm, spre exemplificare și studiu de caz, un proiect de design interior real, al cărui obiect a fost un apartament de trei camere, în suprafață de aproximativ 70 m.p., situat în orașul Iași, într-o zonă semicentrală, relativ apropiată de diferite universități ieșene. Ideea de bază a întregului concept de design a fost versatilitatea amenajării, pentru ca beneficiarii să dispună de multiple variante de închiriere, fie unei familii cu copii, fie unui grup de până la 5 studenți, cupluri sau nu. Al doilea aspect pe care a trebuit să-l urmărim îndeaproape a fost bugetul alocat acestui proiect, ținând cont că, pentru beneficiari, acest apartament trebuie privit ca o afacere aducătoare de profit și nu doar ca un spațiu de locuit.
În acest sens, apartamentul a fost optimizat și eficientizat la maxim, soluția aleasă răspunzând acestei cerințe prin transformarea tuturor celor trei camere în posibile dormitoare cu loc de studiu individual pentru chiriași. Problema care a apărut imediat a fost lipsa unei zone de zi, care să suplimenteze spațiul restrâns al bucătăriei existente. Astfel, s-a optat pentru transformarea holului de la intrare într-o zonă comună viitorilor locatari ai apartamentului, prin alipirea lui funcțională bucătăriei, împreună având rol practic în diverse activități casnice: gătit, servirea mesei sau socializare.
Versatilitatea proiectului constă tocmai în multiplele posibilități de locuire:
- o familie cu un copil, fiecare încăpere rămânând la funcțiunea ei inițială;
- o familie cu doi copii, fiecare cu dormitorul lui, caz în care părinții pot dormi în camera de zi dotată cu canapea extensibilă;
- un cuplu în dormitorul mare, o singura persoana în camera mică și încă două persoane în living.
În oricare dintre variante, locatarii vor avea spațiul lor personal și un spațiu comun, care să le satisfacă nevoile de locuit.
Cromatica aleasă se regăsește în toate zonele, culorile curgând vizual dintr-o încăpere în alta, regăsindu-se în detalii diferite, de la culoarea varului, un element decorativ din tapet sau în tablouri și celelalte decorațiuni, pentru a obține un ansamblu unitar, armonios, plăcut locuitului și individual, dar și ca familie.