Foarte mulți dintre noi își doresc să locuiască la casă. Această dorință este des întâlnită în rândul proprietarilor de apartamente care visează la libertatea și independența pe care le presupune traiul într-o casă pe pământ.
În funcție de gusturi, dar și de posibilitățile financiare, ne vom gândi serios la ce fel de locuință vrem pentru familia noastră și cum vom alege locul, pe care îl vom numi, mai târziu, “acasă”. Este adevărat că decizia poate fi destul de dificilă, mai ales că, de cele mai multe ori, o facem o singură dată în viață.
Există atât de multe avantaje ale locuitului la casă, încât e foarte greu să ne decidem cu care să începem. Gândindu-ne mai bine, însă, și dând puțin entuziasmul la o parte, vom reuși să devenim ceva mai obiectivi și să enumerăm și câteva dezavantaje, pentru că există.
1. O casă poate fi compartimentată după dorințele noastre, mai ales atunci când conceptul este personalizat, putându-ne juca cu interiorul, aproape după bunul plac. Însă, în acest caz, ne putem aștepta la un proiect cu dimensiuni mai generoase decât în cazul apartamentelor, și, implicit, cu costuri de execuție mai ridicate.
2. Pentru o familie numeroasă, casa oferă mult mai mult loc, astfel putând fi respectat spațiul fiecărui membru al familiei. Însă, nu trebuie să uităm și că “mai mult loc” înseamnă mai multă muncă pentru întreținerea curățeniei sau costuri suplimentare, dacă avem nevoie de ajutor pentru asta.
3. O casă e bucuria gospodinelor – mai multe spații de depozitare în bucătărie, cămară, magazie sau chiar beci. Doar să nu uităm implicațiile colaterale – timp, bani și energie suplimentare, decât în cazul spațiilor mai mici.
4. Grădina și spațiul verde sunt beneficii indiscutabile ale locuitului la casă. Grădinăritul poate reprezenta o mare relaxare, dacă timpul îți permite, altfel devine ori corvoadă, ori o cheltuială pentru întreținerea curții. Și, cu siguranță, niciunul dintre noi n-a visat la o grădină plină de buruieni și neîngrijită.
5.Locuitul la casă ne permite, spre bucuria copiilor, să adoptăm noi membri în familia noastră. Animalele de companie sunt o bucurie doar dacă are cine le îngriji și curăța după ele, chiar și când le ținem în curte. Atenție la ușurința cu care putem să ne umplem casa de pisici, câini, papagali etc. doar pentru simplul motiv “că avem spațiu suficient”.
6.Liniștea, traficul limitat sau gradul mai mic de poluare au și ele prețul lor. Atunci când ne dorim să ieșim din zona aglomerată a orașului, implicit vom avea de parcurs distanțe mai mari până la serviciu sau la școala copiilor. Calea de acces este posibil să nu fie cea mai asfaltată și nici utilitățile să nu le avem exact la limita proprietăți.
7. La casă, nu doar designul interior ne preocupă, ci și arhitectura ei în ansamblu, fapt care implică o categorie de costuri suplimentară față de situația achiziționării unui apartament într-un bloc deja executat. Plăcerea de a avea o casă unică, o bijuterie arhitecturală, vine împreună cu asumarea acesteia, integral, doar de către noi. Astfel, întreținerea și reparațiile fațadelor, acoperișului sau ale trotuarelor cad acum doar în sarcina noastră, ca proprietari. Nu mai există spații și cheltuieli comune tuturor locatarilor.
8. Terasele, parțial închise sau doar acoperite, sunt adevărate extensii ale zonelor de zi, pe toată perioada verii. Cu loc de grătar sau chiar gândite cu mini bucătării de exterior, fotolii și canapele confortabile pentru întâlnirile cu prietenii, aceste spații, deși foarte apreciate de întreaga familie, presupun și o investiție pe măsură, aproape dublând suprafața unui living interior, ca amenajare și întreținere permanentă.
Cu certitudinea că aceste informații “pro” și “contra” ți-au fost de folos în a lua cea mai bună decizie pentru tine și familia ta, îți urăm mult succes în drumul spre acel “acasă” al vostru.