Am făcut deja cunoștință, noi, designerii și arhitecții, cu tine, beneficiarul proiectului de design interior, am realizat proiectul funcțional al spațiului în funcție de cerințele existente, am ales împreună finisaje și am îmbrăcat partea tehnică în culori și materiale diverse, ajungând la imaginea.
Începând de la finisajele pereților și până la ultimele decorațiuni, cu toții ne dorim un rezultat de calitate. Echipele de profesioniști din domeniul amenajărilor interioare nu sunt disponibile imediat, de aceea este recomandat să se lucreze pe bază de programări, încă din stadiile incipiente ale demarării proiectului de design.
Chiar dacă vor fi termene de așteptare mai lungi și se va întârzia finalizarea lucrărilor față de dorințele inițiale ale beneficiarului, merită întotdeauna să se lucreze cu profesioniști. Există posibilitatea ca aceștia să recupereze întârzierea doar prin simplul fapt că vor lucra corect și nu vor fi necesare reveniri asupra unor operațiuni, inclusiv viteza de execuție fiind mai mare la orice prestator de servicii care își cunoaște foarte bine meseria și se bazează pe echipe responsabile. Beneficiile finale vor merita așteptarea și chiar și prețul unor manopere mai calitative, care vor face ca amenajarea să reziste mai bine în timpul exploatării ei și vor reduce costurile generate de greșeli și reparații ulterioare.
Răbdarea este ingredientul principal și atunci când se ajunge la realizarea produselor la comandă, indiferent de natura acestora. Acest proces implică o bună coordonare între echipa care va crea aceste obiecte special pentru proiectul tău și cei care livrează materia primă necesară. Termenul de livrare a produsului final este orientativ, din cauza factorilor externi care pot genera întârzieri, în diferite stadii în evoluția comenzii. Toate aceste procese necesită timp pentru un rezultat pe măsura așteptărilor, ținând cont că de amenajarea reușită a spațiului se va beneficia în următorii 5 – 10 ani.
Fără a fi vorba de pesimism, este firesc să se ia în calcul și apariția diferitelor piedici pe parcursul implementării proiectului. Fiecare spațiu are “surprizele” lui. Mai mult sau mai puțin plăcute, este de așteptat ca, la o anumită etapă, să apară situații neprevăzute, cauzate de cele mai neașteptate motive. Pregătirea emoțională pentru aceste momente, conștientizarea lor încă de la început și acceptarea acestor situații, drept parte inerentă din procesul firesc al realizării oricărei amenajări interioare, vor face ca gestionarea lor să fie cât mai rapidă și eficientă, cu ajutorul profesioniștilor din șantier și cu suportul echipei de design.
Tot din cadrul provocărilor emoționale, face parte și incertitudinea apărută pe măsură ce spațiul începe să prindă contur. Chiar dacă proiectul a fost realizat, pas cu pas, cu acordul beneficiarului, deși există simularea color a rezultatului final, este posibil să apară dubii în ceea ce privește anumite elemente și încadrarea lor în ansamblul amenajării. Astfel de modificări emoționale ale proiectului ajuns deja în etapele de implementare nu aduc, de regulă, rezultate mai bune și mai armonioase, ci determină fracturarea acestuia, în mod vizibil. Recomandarea noastră este ca orice abatere de la elementele stabilite în varianta finală a proiectului să fie realizată doar cu consultarea prealabilă a designerului, de preferat fiind să se ia în calcul variantele alternative oferite de acesta, pentru obținerea, în continuare, a rezultatului dorit.
Există, însă, și posibilitatea ca designerii să-și surprindă clienții cu modificări de ultimă oră. Pe durata implementării proiectului, se pot găsi modele mai potrivite pentru diferite elemente decorative – tapet, varuri decorative, corpuri de iluminat, decorațiuni etc. Fiind în contact permanent cu furnizori și distribuitori variați, designerii sunt mereu la curent cu cele mai noi colecții sau produse aflate la promoție. Niciun element din amenajare nu este de neînlocuit, atât timp cât se respectă stilul de design abordat, bugetul alocat inițial pentru acele produse și criteriile după care s-a făcut și prima alegere. Detaliile fac diferența în ceea ce privește rezultatul final, astfel încât se justifică această flexibilitate în luarea deciziilor pe întreaga durată a amenajării, sub supravegherea și cu acordul echipelor de specialiști implicați în proiect.
Cu răbdare pe întreg parcursul procesului de amenajare și încredere în cei pe care i-ai selectat să se ocupe de proiectul tău, la final, vei fi extrem de fericit, când vei vedea că realitatea arată mult mai bine decât orice simulare realizată pe calculator, când visele tale vor fi întrecute de creativitatea aplicată la realitate a designerilor, care au creat un interior unic, personalizat pentru tine și familia ta.
Pentru a citi articolul numărul 4 din seria ”Așteptări versus Realitate în proiectele de design interior” click aici.