Cu toții știm cum se adună lucrurile de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin necesare, și deja, când ne uităm pe balconul nostru, ne amintim de anexele și garajele vechi ale bunicilor, ticsite cu mobilă demodată și electrocasnice nefuncționale, cutii stivuite unele peste altele, saci, lăzi și câte și mai câte obiecte pline de praf și pânze de păianjeni.

Probabil, nu o dată am răsfoit reviste de amenajări interioare și ne-a rămas privirea pe pozele cu balcoane atât de frumos amenajate, cu multe plante verzi, locuri de relaxare sau fotolii cochete alături de o măsuță plină cu bunătăți – cărți de citit, ceai, cafea, prăjiturele. Parcă ne-am dori și noi să ne servim cafeaua într-un astfel de loc luminos, scăldat în razele soarelui de dimineață. Dar toate imaginile acestea încântătoare dispar într-o clipită când dăm cu ochii de lucrurile depozitate pe balcon. Pare imposibil să ne bucurăm vreodată de acest spațiu, așa cum am văzut în revistele de amenajări interioare.

Știm că, de cele mai multe ori, e nevoie doar de un impuls care să ne facă să ne mobilizăm să avem ceea ce ne dorim. Asta este valabil și în cazul amenajărilor interioare. Astfel, în articolul de astăzi, ne-am propus să vă venim în ajutor cu câteva sfaturi, prin care să vă puteți transforma balconul dintr-un loc de depozitare, în cel mai plăcut refugiu de relaxare, din locuințele voastre.

1. Primul pas este să triem lucrurile pe care le avem depozitate pe balcon și să decidem ce facem cu ele. Pe unele le putem recicla, altele pot fi donate celor care au nevoie de ele, astfel încât să păstrăm doar strictul necesar, lucruri pe care le-am folosit și le vom folosi în mod constant și în viitor. Dacă ultima oară când am purtat această pereche de cizme a fost acum 3 ani, oare iarna viitoare ne vor mai atrage atenția? Sau dacă nu suntem pasionați să facem zacuscă și dulceață în casă, atunci ce rost au toate borcanele goale și prăfuite, păstrate în cutiile de carton?

2. Pasul doi este curățenia. După ce am scăpat de tot ce nu mai aveam nevoie, abia acum ne putem gândi la cum va arăta în final spațiul, ce finisaje vom folosi și în ce combinații cromatice. Pe lângă clasicele varuri lavabile, acum putem opta și pentru alte categorii de finisaje decorative sau chiar pentru placarea unui perete cu plăci de cărămidă aparentă tip klinker.

3. Pentru a transforma balconul într-un adevărat loc de relaxare și recreere, avem nevoie de mult verde. Așa că, acum, vine rândul plantelor care sunt piesele de rezistență în amenajarea unor astfel de spații. Oricât de serioși sau supărați am fi, florile ne fac să ne descrețim frunțile și să ne umplem sufletele de bucurie. Este momentul să mutăm toate plantele pe balcon, ca să ne bucurăm de dimineți însorite și pline de culoare. Pentru a folosi cât mai eficient spațiul existent, putem folosi diferite modele de suporturi verticale pentru flori, independente sau fixate direct pe perete.

balcon

4. Pasul patru, alegerea mobilierului. Un balcon mic, cum au majoritatea apartamentele din România, nu are nevoie de multă mobilă. O măsuță de cafea cu două scaune, o canapea sau o banchetă de dimensiuni reduse și un raft pentru o minimă depozitare sunt tot ce avem nevoie pentru amenajarea practică, dar și relaxantă a balconului nostru.

balcon

5. De acum ne putem lăsa imaginația să zboare, pentru că a venit rândul decorațiunilor. Pentru a crea o atmosferă intimă, în care să ne facă plăcere să ne petrecem timpul, feriți de ochii curioși ai vecinilor, ne putem ajuta de perdele, draperii sau jaluzele tip rulou. Lumânări, câteva tablouri micuțe, în ton cu restul amenajării, un covoraș plăcut la atingere și, poate cateva perne decorative sunt mai mult decât suficiente pentru acest spațiu nu foarte generos. Nu trebuie să investim mult în decorațiuni, trebuie doar să dăm dovadă de creativitate!

Balcoanele închise oferă multiple posibilități de amenajare, mai ales atunci când sunt și izolate termic. Amenajarea lor are ca scop transformarea în spații utile, primitoare și confortabile, în funcție și de ceea ce ne dorim fiecare dintre noi. În balcoanele cu dimensiuni mai mari se poate include și un spațiu de depozitare sau o zonă de biroul, beneficiind astfel de multă lumină naturală care ne va menține activi și inspirați în timpul lucrului. Nu în ultimul rând, balconul se poate transforma, integral și într-o mică chicinetă sau poate deveni o extensie a bucătăriei actuale, prin amenajarea unui loc de luat masa sau chiar de gătit.

În concluzie, balconul nu mai trebuie privit doar ca un spațiu de depozitare dezordonată a tuturor lucrurilor pe care nu vrem să le mai vedem în interiorul locuințelor noastre. Cu un proiect de amenajare inspirat, vechiul balcon își poate schimba complet înfățișarea, transformându-se rapid în locul preferat de toți membrii familiei.

 


Call Now Button