Despre bucătării am mai vorbit și o vom mai face și în viitor, nu doar pentru că bucătăria e locul în care întreaga familie se adună acasă, după o zi de muncă, ci și pentru că acest spațiu necesită multe cunoștințe practice și atenție sporită atunci când vine vorba de conceptul de mobilare.
Pentru părinții noștri lucrurile erau mai clare, bucătăria fiind indiscutabil o încăpere separată, cu rol principal de pregătire a mâncării. În prezent, opțiunile sunt mult mai variate pentru noi, funcție de mărimea spațiului existent, posibilitatea extinderii spre camera de zi, bugetul și timpul de amenajare de care dispunem. Înainte, însă, de a lua decizia finală, este indicat să facem o scurtă analiză a nevoilor reale ale familiei noastre și a obiceiurilor zilnice de gătit și luat masa. Răspunsul cel mai bun poate fi luat doar fiind foarte realiști și ținând cont de toate acele lucruri pe care, altfel, le vom resimți drept inconveniente zilnice de utilizare a bucătăriei.
Alese după criterii obiective, atât bucătăriile închise, cât și cele comune cu livingul pot deveni, cu creativitate și bun gust, adevărate oaze de bucurie și relaxare alături de cei dragi, dincolo de scopul lor practic și funcțional.
Pentru o familie cu doi copii mici, de exemplu, gătitul acasă poate fi o activitate constantă, presupunând abur, miros de mâncare, vase de spălat sau deranj în timpul preparării alimentelor. Cu alte cuvinte, nu tocmai cea mai potrivită imagine pentru camera de zi, loc destinat primirii musafirilor și relaxării la finalul unei zile obositoare. În astfel de situații, alegerea unei bucătării independente, izolate vizual și olfactiv de partea de living, este imperios necesară pentru păstrarea unei atmosfere proaspete și ordonate în casă. Totuși, dacă bucătăria beneficiază de o suprafață generoasă, se poate opta pentru includerea unei insule din mobilier cu dublu rol: de masă la semiînălțime pentru servit micul dejun și blat de lucru la înălțimea standard, pentru prepararea mâncării. Astfel, familia va beneficia de mai mult timp împreună într-un spațiu generos și plăcut, fără a fi neglijate și activitățile casnice necesare traiului zilnic.
În cazul tinerilor sau a familiilor cu copii deja mari, varianta includerii bucătăriei într-un concept de mobilare unic a zonei de zi este o soluție practică și estetică de amenajare interioară, care va permite ca atât membrii familiei, cât și musafirii să ia parte la activitățile casnice. Această variantă este agreată în principal datorită fluxului redus de gătit zilnic, obiceiurile alimentare permițând utilizarea mai rară a bucătăriei pentru operațiuni ample, generatoare de miros, abur și dezordine. O astfel de bucătărie, gândită din start drept zonă de socializare, amenajată ca un bufet cu autoservire la momentul mesei, este un spațiu foarte important în cadrul camerei de zi, devenită astfel mai dinamică și prietenoasă.
Separate sau parte din zona de zi, bucătăriile trebuie gândite în primul rând să-și îndeplinească rolul funcțional, adaptându-l nevoilor și obișnuințelor fiecărei familii, și abia apoi să le îmbrăcăm cu acel estetic în armonie cu restul interiorului. Materialele alese pentru finisarea pereților și a pardoselii, precum și pentru fabricarea mobilierului, se recomandă a fi adaptate specificului tehnic al spațiului, pentru rezistența cât mai îndelungată în timp a caracteristicilor inițiale. Electrocasnicele se adaptează și ele atât ca specificații tehnice, cât și ca linie de design sau cromatică nevoilor practice ale membrilor familiei, dar și celor estetice, mai ales în cazul bucătăriilor deschise spre living.
Atât timp cât întreaga amenajare este privită în ansamblu, iar nevoile beneficiarilor sunt puse pe primul loc în realizarea oricărui proiect, cu siguranță bucătăria se va încadra armonios vizual și funcțional cu restul locuinței, fiind prilej de bucurie, de fiecare dată când cei dragi se vor reuni în mijlocul ei.