Cei care au tangență cu domeniul designului interior și al amenajărilor de spații au auzit des aceste cuvinte: „Nu ne permitem să angajăm un decorator!”, „Nu avem bani să plătim pentru design. Ne descurcăm singuri.”, „Designerii sunt foarte scumpi!”, „Noi nu vrem cine știe ce amenajare, așa că nu plătim pe cineva să ne aleagă culoarea de la var sau pernuțele decorative.”
Cei care au mai auzit astfel de afirmații zâmbesc cu tristețe, pentru că ei știu că tocmai cei care nu au un buget generos și care afirmă cel mai vehement că nu au nevoie de ajutor sunt, de cele mai multe ori, acele persoane care au cea mai mare nevoie de sfaturile, experiența și priceperea unui specialist.
De ce? Simplu! Pentru că acolo unde sunt bani pentru a face amenajări sofisticate, unde se contractează din stadiul de concept un designer de interior, tocmai acolo „greșelile” ar putea fi suportate direct de proprietari dacă și-ar asuma să lucreze singuri. Dar, în majoritatea cazurilor, ei apelează la specialiști pentru că își doresc ca banii lor, chiar dacă bugetul e mai mult decât generos, să fie investiți și nu cheltuiți, cu alte cuvinte puși în valoare la maxim și nu irosiți în decizii pripite sau fără o susținere de ansamblu.
Din contră, în cazul bugetelor limitate, de multe ori insuficiente pentru tot ce ar trebui făcut în acel proiect, proprietarii nu își permit să direcționeze greșit nicio sumă, fie ea cât de mică. Mai mult de atât, este nevoie de claritate și putere de decizie atunci când trebuie alese acele operațiuni la care se va renunța din lipsă de fonduri. Doar un specialist va putea decide real care sunt prioritățile într-un proiect cu buget limitat, astfel încât beneficiarii să nu resimtă ulterior această decizie, funcțional și practic. Fără tapet pe pereți se poate trăi bine într-un apartament, dar fără instalații electrice funcționale nu. Dacă se va înlocui covorul de un anumit design și producător cu ceva asemanator, dar cu un preț mai accesibil, garantat proprietarii vor fi la fel de fericiți atunci când vor călca pe el, lucru care nu se va întâmpla dacă în loc de o tâmplărie de calitate, care asigură izolarea termică și fonică a locuinței, se va opta să se păstreze tâmplăria veche, prin care șuieră vântul sau care „plânge” la trecerile dintre anotimpurile reci și calde, sau să se cumpere una care să nu asigure confort termic corespunzător.
Rolul unui designer de interior depășește cu mult partea pur estetică, decorativă a proiectului și se aseamănă mai mult cu rolul unui manager de proiect, care este atent la toate detaliile practice și funcționale ale amenajării.
Dacă plecăm de la etimologia cuvântului „design”, aflăm că rădăcinile lui se găsesc în verbul latin „designare”, care înseamnă „a trasa”, „a indica”, „a ordona”. Deci, a face un „design” este mult mai mult decât a face un „desen”. Munca designerului este muncă de observare, analiză, cercetare, elaborare de soluții la problemele cu care se confruntă, parte de proiectare și creație artistică, implementare a proiectului și management financiar și de proiect, în ansamblul lui.
Cât timp designerul va fi privit ca un specialist pe care îl angajezi să-ți servească interesele mai bine decât ai face-o tu pentru tine, cât timp realizezi că este de aceeași parte a „baricadei” ca și tine, atunci vei ajunge singur la concluzia că a lucra cu un designer este cea mai înțeleaptă decizie pe care o poți lua și că „bugetul tău este prea mic pentru a nu plăti pentru aceste servicii”.