“Am nevoie de un designer să-mi construiesc casa” sau “Îți recomand eu un arhitect, să te ajute să-ți amenajezi livingul”, auzim des în jurul nostru astfel de conversații, care ne pun pe gânduri: “Chiar îmi trebuie un arhitect să-mi amenajeze baia? Din câte am auzit, arhitecții sunt mai scumpi, nu știu ce să zic …” sau “Vreau să schimb culorile pe fațadă, deci un designer m-ar ajuta mai mult decât un arhitect, nu? Doar ei se pricep la culori…”.
Fie din neștiință sau pur și simplu pentru că nu se acordă foarte multă atenție acestor domenii, arhitectură și design interior, foarte mulți dintre noi consideră că meseriile de arhitect, designer, arhitect de interior sau decorator sunt una și aceeași, necontând, prin urmare, pe care dintre ei îi vom solicita funcție de nevoile noastre reale. Chiar dacă aceste meserii, privite individual se întrepătrund sub foarte multe aspecte, totuși, există anumite elemente caracteristice fiecărei specialități în parte.
Astăzi, vom încerca să lămurim acest aspect pentru a descoperi cu toții unde se termină arhitectura unui spațiu și de unde începe designul acestuia.
Arhitectul este specialistul în proiectarea clădirilor rezidențiale sau comerciale, indiferent dacă este vorba despre o casă pe un singur nivel sau o construcție de 10 etaje, cunoștințele sale fiind atestate de diploma obținută prin absolvirea cursurilor de arhitectură în cadrul unei instituții de învățământ superior, din țară sau din străinătate. În prezent, întâlnim două categorii de arhitecți:
– Arhitecți cu drept de practică – realizează proiectele de arhitectură, pregătesc documentația pentru autorizare sub coordonarea unui arhitect cu drept de semnătură.
– Arhitecți cu drept de semnătură – realizează și semnează proiecte de arhitectură și documentații pentru autorizare, realizând și coordonarea arhitecților tineri, la început de carieră.
Arhitectul, putem spune că este piesa rațională și tehnică a oricărui proiect, care asigură în special nevoile funcționale ale unei clădiri. Toate celelalte specialități conexe domeniului arhitecturii lucrează împreună pentru a da viață construcției, prin particularitățile dorite de fiecare client în parte.
Arhitectul de interior este acel arhitect care s-a specializat în amenajările interioare, putând îmbina experiența tehnică și abilitățile de proiectare dobândite în timpul facultății de arhitectură cu pasiunea pentru spații armonioase și estetice, din perspectiva designului interior.
Designerul interior este absolvent al facultății de design, specializat în îmbinarea materialelor, formelor, nuanțelor pentru obținerea armoniei interioare și care învață să îmbine cunoștințele estetice dobândite în școală cu nevoile tehnice din șantiere.
Indiferent de studiile de bază, atât absolvenții facultății de arhitectură, cât și cei ai facultății de design, au nevoie să-și îmbogățească spectrul de cunoștințe cu acele abilități pe care le-au dezvoltat mai puțin în școala urmată. Nevoile reale din cadrul proiectelor de design interior reprezintă un cumul de servicii tehnice, de proiectare de arhitectură de interior (tavane, scafe, structuri ușoare etc.) sau proiectare de mobilier, cu plașe și detalii tehnice de execuție, și servicii de decorare, prin care se realizează partea estetică a proiectului (stabilirea paletei cromatice, alegerea finisajelor, armonizarea corpurilor de iluminat cu decorațiunile și țesăturile etc.). Cu alte cuvinte, pentru preluarea de la zero de către aceeași persoană a unui proiect de amenajare interioară și parcurgerea tuturor etapelor necesare până la finalizarea acestuia, este nevoie de îmbinarea abilităților tehnice ale unui arhitect cu finețea estetică a unui decorator.
Plecând de la obiectul de bază al activității arhitecților și a designerilor (construirea de clădiri versus amenajarea lor interioară), am putea crede că doar prima specialitate se va confrunta cu vizitele pe șantiere, praf, moloz, echipe de muncitori etc. Nici arhitecții/designerii de interior nu sunt scutiți de aceste etape, ținând cont că, în mod ideal, proiectul de arhitectură ar trebui gândit în paralel cu proiectul de design interior, activitatea celor doi fiind una de colaborare în realitate. Etapele de amenajare a interiorului se suprapun cu multe dintre etapele constructive ale spațiului respectiv, necesitatea deplasărilor designerului regăsindu-se și la implementarea planului electric, și la realizarea structurilor ușoare proiectate sau a altor detalii tehnice ce vor sta la baza viitorului design.
Dacă nu sunteți mulțumiți de calitatea ambientului interior existent și avem nevoie rapid de soluții creative într-un proiect deja existent, atunci specialistul de care avem nevoie este decoratorul, acel absolvent al facultății de design, care se ocupă doar cu decorarea spațiilor interioare, fără a se implica în chestiuni tehnice care presupun proiectare similară arhitecturii de interior. Alegerea paletei cromatice, alegerea finisajelor pentru pereți și pardoseli, îmbinarea materialelor selectate, armonizarea elementelor decorative fac parte dintre serviciile pe care le putem solicita de la un decorator de interioare, în baza pregătirii acestuia.
Sperăm că articolul nostru a lămurit confuzia existentă în ceea ce privește arhitectul de clădiri, arhitectul de interior, designerul interior și decoratorul, ajutându-vă să vă îndreptați spre specialistul care vă poate ajuta cu adevărat în realizarea proiectului vostru. Echipa Acolada vă poate fi alături în toate etapele de realizare a unei construcții, de la proiectul de arhitectură, până la tușa finală de design interior, arhitecții noștri dezvoltându-și abilități necesare fiecărei etape necesare pe parcurs. Vă așteptăm să facem cunoștință!