Rândurile de mai jos sunt un Pamflet și a se citi ca atare 😊

“Ce suntem oare noi, arhitecții?” Stau și mă tot întreb “Ce sunt?”, nu “Cine sunt?”. Dacă m-aș întreba “cine”, asta ar presupune că mă consider ființă umană, cu suflet, emoții, sentimente, neputințe, poate chiar și ceva dorințe și vise, cu toate că, în ultimul timp, parcă nici nu mai îndrăznesc să le am… “Ce” e mult mai potrivit, că mă duce cu gândul la o mașinărie care trebuie să se încadreze în termenul tuturor, să răspundă prompt solicitărilor, indiferent de oră sau zi din săptămână, să nu greșească (adică să depisteze în cazul fiecărui proiect și client ce e greșit acolo, fără a generaliza, că poate comite grave erori să considere ceva “bun” sau “rău” în general – doar regulile sunt făcute pentru a fi încălcate ;), să citească gânduri, să interpreteze mimica interlocutorului și să traducă detaliat cuvinte monosilabice primite drept feedback.

Pornind de la această întrebare “Ce suntem noi, arhitecții și designerii interiori?” am plecat pe un drum care a scos la lumină atâtea aspecte ale meseriilor noastre (cu toate că pentru majoritatea dintre noi, arhitectura și designul nu sunt meserie, ci pasiune, un mod de viață pentru care am sacrificat atâția ani de tinerețe), încât am rămas și eu surprinsă 😂 Așa că voi trece în revistă, scurt și la obiect, ca să nu fie plictisitor, ceea ce am concluzionat:

 

  1. Suntem proiectanți, desenatori, uneori executanți care fac ceea ce vrea clientul, chiar dacă în adâncul sufletului se rupe ceva în noi, văzând rezultatul la care ajungem.
  2. Suntem vizionari, artiști, visători în forme și culori, chiar dacă, de cele mai multe ori, creativitatea nu mai este apreciată și nici dorită, identitatea “copiei perfecte” luând locul unicității individuale a fiecăruia dintre noi.
  3. Ne “pricepem” la toate 😂Construcții în lemn, fier, cărămidă, știm totul despre materiale (chiar și despre cele neinventate), produse, furnizori, prețuri și ferească sfântul să nu găsim pe piață produsul perfect (ieftin, de cea mai bună calitate, livrat obligatoriu gratuit, cu garanție pe viață și cu consultanță de specialitate 24/24), interioare, exterioare, în toate stilurile și pe toate gusturile, echipe de executanți, tehnici, aparatură, nu știu ce nu ar trebui să știm, pentru că altfel “nu ne pricepem”, “nu suntem profesioniști”, “nu ne facem treaba bine”, “luăm banii degeaba” și câte și mai câte cuvinte de laudă primim 😂
  4. Cititori de gânduri. Aspectul ăsta al meseriei mele îmi place, cred, cel mai mult. Când dintr-un “Da” sau “Nu” fără alte completări sau un “Nu-mi place”, “Nu-i bun”, “Nu e ceea ce vrem” date ca răspuns la un set întreg de imagini, propuneri, variante etc. ar trebui să înțeleg tot ce au visat beneficiarii, fiecare dorință a membrilor unei familii, indiferent de sex sau vârstă, orice idee văzută la televizor sau în vreo revistă de profil sau chiar la vecini, că se poartă.
  5. Nu învățăm în facultate, dar în lumea reală, vrem sau nu, trebuie să fim fini observatori ai naturii umane, adevărați psihologi care să aibă răbdare și pricepere în a înțelege clientul, chiar și atunci când acesta nu este dispus să acorde timp și interes nouă și proiectului la care lucrăm.
  6. Și, indiferent de situație, “clientul nostru, stăpânul nostru”, nu? Chiar dacă munca noastră este jignită și diminuată ca valoare adăugată, chiar dacă persoana din fața noastră nu are nici cea mai vagă idee despre acest domeniu, chiar dacă fără noi ar face o sumedenie de greșeli de bază, funcționale și financiare, noi trebuie să avem puterea să ne păstrăm bună-voința, amabilitatea, politețea și, eventual, și zâmbetul pe buze. Doar suntem plătiți pentru asta 😛
  7. Trebuie să fim speakeri înnăscuți 😂 Chiar dacă suntem timizi și ne îngheață sângele în vine când vine vorba de comunicare și discuții cu tipologiile cele mai variate de clienți. Învățăm să punem întrebări, să aflăm preferințe, nevoi, dorințe etc. (uneori ne simțim ca la un interogatoriu la care ambele părți suferă evident).
  8. Și, nu în ultimul rând, trebuie să ne găsim mereu puterea de a ne detașa de fiecare proiect și clientul lui, pentru a putea intra pozitivi și cu bateriile pline în următoarea amenajare, pentru a ne apropia de următorul beneficiar fără a refula în acea relație toate frustrările adunate în trecut. Această abilitate se dezvoltă în timp, cu răbdare și perseverență, punând iubirea față de design și oameni mai presus de dezamăgirile pe care le avem de înfruntat pe parcurs.

 

Probabil ar mai fi multe de adăugat, dar în mare am atins suficiente aspecte ale activității noastre pentru a realiza cu toții, arhitecți, designeri, dar și clienți, că munca pe care o facem pentru fiecare proiect și beneficiar în parte este mult mai complexă decât pare la o primă vedere, neavizată, și că, dincolo de abordarea avută în acest pamflet, subiectul este unul de actualitate și foarte serios.

Niciun profesionist adevărat nu va putea trece peste anumite principii de bază ale meseriei pe care o practică. Deontologia profesională ne obligă să le respectăm pentru binele tuturor, al nostru, celor care vrem să vedem în jur locuințe frumoase, armonioase, care să aducă un plus în confortul cotidian al vieților voastre. Rezultatul perfect al muncii noastre este un cumul între aplicarea cunoștințelor noastre, îmbinate cu experiența acumulată în timp și viziunea artistică prin care va prinde viață visul beneficiarilor. Un vis reinterpretat pentru a fi funcțional, confortabil, armonios și implementabil. Un vis transpus într-o formă palpabilă care să țină cont de toate aspectele unei construcții moderne, adaptate la nevoile vieții contemporane.

De la vis la realitate este un drum uneori lung și anevoios, asemănător unei călătorii în care ne aventurăm cu nerăbdare și bucurie, dar pe parcursul căreia ne descoperim limitele și neputințele. Pentru orice călătorie reușită e nevoie de un ghid cu experiență, care să știe cum să ne ajute să o ducem la bun sfârșit. Arhitectul este ghidul vostru în această călătorie palpitantă spre casa de vis a fiecăruia dintre voi. Acordați-i încredere, fiți alături de el și dați-i voie să vă îndrume până la destinație. 😊

 

 

 


Call Now Button