La sediul nostru au ajuns, de-a lungul timpului, numeroși clienți care aveau deja începută o amenajare interioară și care s-au împotmolit într-o anumită etapă, nemaiștiind fie cum să continue amenajarea ca și linie cromatică sau de design, fie cum să repare anumite greșeli și decizii luate în grabă sau în necunoștință de cauză. Acestea sunt, din păcate, situațiile nefericite în care clienții iau decizia consultării cu o firmă de design și arhitectură de interior, în momente în care măiestria, creativitatea și cunoștințele noastre nu vor mai putea fi fructificate în totalitatea lor. Să repari ceva gândit greșit de la bun început, să te străduiești să armonizezi o combinație mai puțin fericită de culori, materiale sau forme nu înseamnă că vom reuși să facem, cu adevărat, design interior. Poate un management de criză în design interior ar fi mai potrivit ca denumire. Și, clar, rezultatul nu va putea fi același cu cel obținut de beneficiari dacă ar fi apelat, de la început, la specialiști. Astăzi, ne-am propus să facem o paralelă între același spațiu, aceeași amenajare și aceiași beneficiari, doar că în două scenarii complet diferite.
A. Amenajare pe baza unui proiect de design interior și în colaborare cu o firmă de specialitate versus
B. Amenajare făcută pe cont propriu
- Prima diferență evidentă este cea legată de momentul și starea beneficiarilor când apelează la designeri. Când pornești pe un drum necunoscut te simți mult mai în siguranță și ești mai liniștit atunci când ai alături de tine un ghid care a mai parcurs aceleași cărări. Însă, să realizezi la un moment dat că te-ai pierdut undeva, pe parcurs, și că ești singur pe un teren complet necunoscut nu-ți poate crea decât o stare de neliniște profundă până la panică și deznădejde.
- Când lucrurile nu sunt făcute pe grabă și părții de proiectare i se acordă timp suficient, atât pentru o analiză estetică, cât și funcțională, este firesc să se ia cele mai bune decizii pentru beneficiari, să se facă o strategie de implementare a etapelor proiectului și o eficientizare a bugetului. Dacă apelarea la designeri este făcută în pripă, determinată de nevoia urgentă a unei soluții salvatoare, și varianta oferită de aceștia va fi realizată tot în pripă, fiind doar o rezolvare mai bună a problemei existente și nu un proiect de design interior.
- Marea problemă a amenajărilor făcute pe cont propriu, fără niciun proiect prestabilit, este gestionarea bugetului. De cele mai multe ori, se fac cheluieli prea mari la început, fiind foarte dificilă sau chiar imposibilă finalizarea lucrărilor. Atunci când amenajarea se implementează conform unei planificări de etape și buget, elaborate în baza proiectului de design interior, când pas cu pas au fost echilibrate toate aspectele estetice, funcționale și financiare, momentul finalizării amenajării este o reală bucurie atât pentru beneficiari, cât și pentru noi, designerii.
- Rezultatul estetic va fi un alt factor de diferențiere între cele două categorii de amenajări. Un proiect realizat în format 3D color, în cadrul căruia fiecare element a fost ales cu grijă și armonizat, va avea un aspect cursiv, legat și elegant, putând numi rezultatul final design interior.
În cazul în care beneficiarii aleg singuri elementele decorative, în mod disparat, fie după criteriul financiar, fie după gusturile și preferințele fiecăruia, la final vor avea o amenajare amestecată, o combinație de stiluri și culori, mai mult sau mai puțin inspirată.