Te-ai gândit vreodată cât de importantă este lumina din locuința ta? Știai că, de cele mai multe ori, aceasta este responsabilă de starea noastră de spirit, ne poate afecta sau ajuta vederea și poate determina schimbarea radicală a atmosferei interioare?
Ei bine, da! Sistemele de iluminat din locuință pot aduce aceste modificări în viața ta. Tocmai de aceea, este foarte important să fii atent ce corpuri de iluminat urmează să-ți achiziționezi și cum decizi să fie dispuse sursele de lumină în fiecare încăpere, în funcție de destinația acesteia și nevoile reale ale membrilor familiei tale. Mai bine mai multă lumină, decât prea puțină! 😉

Prin articolul de astăzi, venim în ajutorul tău cu recomandări despre direcțiile pe care să le urmărești atunci când vine momentul alegerii corpurilor de iluminat de interior.

  • Spațiul (destinația, mărimea, forma încăperii și sursele de lumină naturală existente)
  • Tipul corpului de iluminat (pentru tavan, pentru perete, pentru masă sau pentru podea, numărul de becuri, putere maximă etc.)
  • Designul interioar al locuinței (minimalist, scandinav, clasic, rustic etc.)

 

Corpuri de iluminat pentru tavan

  • Plate (Plafoniere, Șine cu spoturi)

Cunoscută de generații întregi, plafoniera a fost soluția clasică utilizată, pentru mult timp, ca unică sursă de lumină în toate spațiile locuințelor noastre. Din păcate, utilizarea acestui tip de corp de iluminat ar trebui limitată doar la suprafețele mici (băi, holuri, debarale etc.), deoarece, fiind montat central pe tavan, nu reușește să acopere întreg spațiul din încăperile mari sau cu nevoi de iluminat suplimentare (camera de zi, bucătăria etc.). Odată cu dezvoltarea domeniului amenajărilor interioare, designul plafonierei clasice a evoluat spre modele noi, variate ca număr de becuri, aspect, cromatică și textură. Atunci când ne dorim să alegem plafoniere, în special în încăperile cu înălțime mică, pentru a ne asigura iluminatul corespunzător al spațiului, putem utiliza și soluții suplimentare, precum aplicele de perete, lămpile de podea sau veiozele.

living

  • Suspendate (Pendule, Lustre, Candelabre)

Lustrele și corpurile de iluminat tip pendul sunt în topul preferințelor din ultimii ani, încadrându-se, din punct de vedere estetic, stilurilor contemporane și, funcțional, nevoilor de locuire din prezent. Putând alege între un singur corp central cu mai multe becuri sau mai multe pendule cu un singur bec, ambele soluții sunt agreate atât de designeri, pentru personalizarea interiorului funcție de decor și preferințe, dar și de beneficiari, prin acoperirea nevoii de lumină din locuința lor.
Candelabrele sunt destinate în special spațiilor ample, încăperi elegante, amenajate în stil clasic sau în direcții estetice derivate acestuia, pentru un plus de eleganță, sobrietate și distincție amenajării dorite. Prin contrast, utilizarea unor corpuri de iluminat asimilate ca design candelabrului, dar nu la fel de prețioase prin materialele folosite (fier, lemn etc.), este recomandată în amenajările în stil industrial, rustic, eclectic, tocmai pentru a aduce un element estetic de maximă atracție, în ansamblul creat.

Corpuri de iluminat pentru perete (Aplice)

Extrem de practice, în diferite stiluri, modele și mărimi, aplicele sunt, de obicei, variantele, de dimensiuni mai mici, ale corpurilor de iluminat principale din familia respectivă. Sunt instalate, de obicei, ca surse suplimentare de lumină, dar și pentru a obține ambiente odihnitoare, relaxante și senzuale. Astfel, spațiile recomandate pentru utilizarea aplicelor sunt holurile și casa scării, accesate printr-un senzor de prezență, băile, pentru iluminatul oglinzilor, dormitoarele, în special, în zona patului, sau sufrageriile, pentru iluminatul perimetral al încăperii.

dormitor

Corpuri de iluminat încastrabile (Spoturi, Benzi LED)

Foarte utilizate în apartamentele tip studio sau în locuințele în care camera de zi și bucătăria sunt open space, în special în zona blatului de bar care separă vizual și funcțional cele două spații, spoturile încastrabile au fost înlocuite treptat cu benzile LED. Ambele tipuri de sisteme sunt folosite pentru a pune în evidență detaliile dintr-o anumită încăpere, în scop pur estetic sau cu rol practic, deasupra rafturilor cu obiecte decorative, în interiorul unui dressing etc., dar și pentru crearea unui iluminat ambiental, reconfortant.

camera de zi

Corpuri de iluminat de podea, masă etc. (Lămpi, Veioze, Lampadare)

Ideale pentru camera de zi, în zonele de citit și relaxare, dar și în dormitoare, amplasate pe noptiere sau pe măsuța de machiaj, biroul de lucru etc., această categorie de corpuri de iluminat este deosebit de versatilă în utilizare, putând fi amplasate oriunde ne dorim, în funcție de nevoi și preferințe. Dincolo de rolul lor practic, veiozele și lampadarele sunt o variantă la îndemâna oricum, comodă și fără implicații majore în amenajarea interioară a locuinței, prin care putem suplimenta oricând sursele de iluminat, obținând totodată și un ambient plăcut și odihnitor.

Toate categoriile de corpuri de iluminat prezentate mai sus se referă la amenajarea interioară a spațiilor de locuit. Dacă, însă, locuim la casă, și iluminatul exterior trebuie tratat cu la fel de multă seriozitate și implicare, ca și cel interior, urmărind îndeosebi următoarele direcții:

  • Spațiul – Fațada, Grădina, Circulațiile sau Parcajele (suprafață, formă, vegetație existentă, alte surse de iluminat în vecinătate etc.
  • Tipul corpului de iluminat (pentru terase sau fațade, pentru iluminat arhitectural, iluminatul grădinii sau al aleilor, cu încărcare solară sau cu energie electrică etc.)
  • Designul exterior al proprietății (rustic, clasic, minimalist etc.)

fatada casa

terasa


Call Now Button