Cu toții trăim în lumea vie, a culorilor! Fie că vorbim de haine, de mâncare, de produse de makeup sau de design interior, unul dintre principalele criterii prin care alegem un produs este culoarea acestuia. Uneori opțiunea cromatică este influențată de tendințele la modă, alteori alegem în funcție de recomandările primite, însă de foarte multe ori starea noastră de spirit din momentul respectiv este cea care alege în locul nostru.

De ce ne plac anumite obiecte, în timp ce pe altele le urâm de-a dreptul? De ce avem o stare pozitivă în unele încăperi, iar din alte spații abia așteptăm să ieșim simțindu-ne foarte inconfortabil? Care este motivul pentru care cumpărăm un produs despre care realizăm ulterior că nu ne era necesar, dar pur și simplu nu am putut pleca din magazin fără el?

Atunci când vine vorba de design, culorile sunt cele care ne influențează alegerile într-o proporție considerabilă. Ele ne fac să optăm pentru un produs și să-l refuzăm pe altul, chiar dacă al doilea era mult mai funcțional, mai calitativ sau era exact acel lucru de care aveam nevoie în realitate. În momentul decizional nu ne dăm seama că alegerea se bazează exclusiv pe criterii cromatice, indirect fiind vorba, de fapt, despre starea și emoțiile pe care ni le induc culorile. Amintirile pe care le declanșează, sentimentele care se trezesc în sufletul nostru, gândurile care se lipesc de starea interioară creată, toate aceste aspecte mai puțin conștiente sunt responsabile de răspunsurile pe care le oferim atunci când suntem în fața luării unor decizii.

Prin urmare, privind astfel realitatea înconjurătoare, rolul culorilor în amenajările interioare nu poate fi subestimat și lăsat pe seama unor alegeri de moment, făcute în grabă sau chiar de către persoane neutre în proiectul respectiv. Chiar dacă nu ne dăm seama de importanța lor, culorile sunt de multe ori direct răspunzătoare de starea noastră de spirit. De aceea, alegerea unei cromatici potrivite pentru casele noastre sau pentru spațiul de lucru este un moment vital pe parcursul amenajării acestora, o etapă în care avem real nevoie de ajutorul unor specialiști pentru luarea celor mai bune decizii pentru toate persoanele care vor fi influențate de ambientul respectiv.

În articolul de astăzi, prin intermediul unuia dintre proiectele noastre în care, împreună cu beneficiarii, am testat influența mai multor variante cromatice asupra aceluiași interior, putem să vă arătăm concret modul în care paleta de culori influențează radical percepția asupra întregului design al încăperii.

Am ales ca obiect de studiu amenajarea unui living generos, dintr-o locuință pe două nivele, realizată în stil modern, cu elemente minimaliste, dar și influențe neoclasice, printr-un decor funcțional și de actualitate.

Gama cromatică testată a dus la obținerea a două interioare cu trăsături distincte: unul primitor și relaxant și altul distant și serios.

Variantele în care s-au utilizat culori calde oferă privitorului o stare de calm și bună-dispoziție, fiind mediul propice pentru relaxare și momente de apropiere socială. Această cromatică optimistă are capacitatea unică de a încărca cu vitalitate întreaga încăpere, persoanele care locuiesc acolo fiind mai vesele și fericite, pur și simplu ca urmare a influenței mediului asupra stării lor sufletești.

Pe de altă parte, combinația a două culori reci imprimă spațiului o notă de seriozitate care face privitorul să-și dorească să păstreze o anumită distanță, împiedicând exprimarea emoțiilor cu aceeași ușurință ca în decorurile anterioare. Această gamă cromatică trebuie să recunoaștem că aduce un plus de mister întregii amenajări, accentuând anumite elemente arhitecturale ale casei.

living

O variantă intermediară de utilizare a culorilor în amenajările interioare este îmbinarea armonioasă a tonurilor calde cu nuanțele reci, balansând dominanța unora în defavoarea celorlalte în funcție de personalitatea și preferințele beneficiarilor. Rezultatul va fi un interior echilibrat, care nu va genera privitorului stări sau reacții radicale, fiecare persoană regăsindu-se cu ușurință în detaliile cromatice versatile și armonioase utilizate.

living

De asemenea, în orice amenajare interioară, iluminatului are un rol esențial în punerea în valoare a decorurilor alese, dar și în crearea unei atmosfere romantice și prietenoase prin texturi și forme sau, dimpotrivă, inerte în perfecțiunea rigidă a liniilor minimaliste. Modul în care este iluminată o încăpere influențează radical tonurile de culoare folosite, schimbând personalitatea nuanței, în funcție de cât de puternică sau difuză este lumina, precum și de nuanța acesteia. Este de preferat ca iluminatul natural să fie sursa principală, pentru a evita folosirea constantă a iluminatului artificial ce ajunge să afecteze vederea, creând totodată stări de disconfort și oboseală.

Indiferent de paleta cromatică aleasă pentru spațiul nostru, culorile sunt cele care ne afectează starea de spirit, influențându-se latura socială, prin comunicarea și interacțiunea cu cei din jurul nostru. În funcție de stările dominante pe care vrem să le transmită o încăpere, trebuie să ținem cont de cromatica potrivită în acest sens, pentru a reuși să creăm atmosfera dorită și nu efectul contrariu. Ori de câte ori întâmpinați dificultăți pe parcursul amenajării casei voastre, nu ezitați să ne contactați! Echipa Acolada abia așteaptă să fie alături de voi!

 


Call Now Button