Deseori, în locuințele noastre există foarte multe obiecte care nu ar trebui să se găsească pe mese sau pe rafturi, la vedere, mai ales atunci când sunt utilizate foarte rar. Sunt inestetice și mai mult încurcă pe toți membrii familiei. Și ce ne facem dacă mai avem și o locuință nu foarte spațioasă?
Soluția? Indiferent de mărimea locuinței avem nevoie de un minim de depozitare și câteva trucuri care să ne ajute să economisim cât mai mult spațiu în casa noastră. Rolul depozitărilor diverse este de a crea mai multă ordine și de a ne permite să păstrăm inclusiv acele lucruri pe care nu le putem expune la vedere, dar încă nu suntem pregătiți să ne despărțim de ele.
Locuințele mici sunt întotdeauna o provocare, mai ales că, de cele mai multe ori, nu au foarte multe spații de depozitare din compartimentarea inițială. În acest sens, o soluție salvatoare ar fi alegerea unui mobilier care să ne ofere acest beneficiu.
De exemplu, putem opta pentru canapele și paturi dotate cu lăzi de depozitare, care ne permit să păstrăm lenjeria, pături, perne și alte accesorii pentru dormit. Deosebit de practice sunt și măsuțele de cafea în interiorul cărora se pot depozita pahare și sticle sau cărți, reviste, astfel încât să le găsim cu ușurință, fără a le vedea împrăștiate dezordonat prin camera de zi. De asemenea, cutiile de depozitare cu rol decorativ pot fi și ele o alegere inteligentă, care ne oferă nu doar confort, ci și funcționalitate, putând fi folosite ca taburete și băncuțe.
Știm cu toții că, pentru o femeie, este foarte important ca garderoba ei să fie generoasă și variată, incluzând articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, diverse accesorii și bijuterii. Indiferent dacă sunt haine din categoria “poate le mai port într-o zi” sau pantofi prea incomozi, dar de care “nu mă pot despărți”, ca femei, trebuie să păstrăm toate aceste lucruri. Din păcate, ele pot ocupa destul de mult spațiu, lucru care devine problematic, la un moment dat. Femei sau bărbați, deopotrivă, este recomandat să facem periodic câte o selecție a pieselor din garderoba noastră, depozitându-le în saci vidați, în funcție de sezon. Pentru menținerea ordinii și, implicit, economisirea spațiului existent, atât hainele, cât și pantofii pot fi organizați pe categorii, fiind și ușor de găsit când avem nevoie. Deși poate părea că ocupă mai mult spațiu decât un dulap mare, dressingul este soluția salvatoare care ne-ar scăpa de toate aceste griji, fiind încăpător și exploatând la maxim întreg spațiul.
Camera de baie este un spațiu foarte tranzitat și, de multe ori, prea mic pentru tot ce ar trebui să încapă în ea. Prin urmare, această încăpere ar trebui să fie foarte bine organizată, pentru a ne putea oferi confortul și relaxarea la care, cu toții, visăm după o zi de muncă. Produsele cosmetice și de curățenie pot fi așezate în mod ideal în cadrul mobilierului de baie sau de ce nu, chiar și în niște cutii de depozitare, cu un design atractiv, pe care le putem amplasa sub lavoar, deasupra mașinii de spălat sau în orice spațiu gol, unde nu deranjează circulația. Aspectul final al băii noastre va fi unul mult mai ordonat și îngrijit, fiind și mai ușor să găsim imediat produsele dorite.
În cazul apartamentelor, balconul este văzut, mult prea des, doar ca o soluție de depozitare a tot ceea ce nu vrem să vedem în interiorul locuinței. Omitem, astfel, complet faptul că spațiul balconului poate fi utilizat într-un mod mult mai creativ, îmbinând utilul cu plăcutul, folosindu-l și în scop de recreere.
Pentru acei dintre noi care beneficiază de generozitatea interiorului unei case, problema spațiului de depozitare se bucură de mai multe soluții specifice. Putem, astfel, opta pentru depozitări incluse chiar în treptele scării interioare sau poziționate, integral, sub casa scării. Deloc de neglijat sunt demisolurile sau pivnițele, aflate sub casă sau cu acces dintr-o construcție anexă, ideale pentru depozitarea produselor alimentare și mai puțin recomandate pentru mobilă sau îmbrăcăminte/încălțăminte. Pentru acestea, sunt mai potrivite spațiile generoase din podurile și mansardele nelocuite, fără condens și umezeală.
Fiecare dintre noi am trecut măcar printr-un moment, în care ne-am plâns de insuficiența spațiului din locuință, și am încercat să căutăm fel de fel de soluții salvatoare, mai mult sau mai puțin eficiente în final. Pentru o rezolvare cât mai rapidă, dar și cât mai optimă nevoilor noastre de locuire, designerul interior poate găsi varianta cea mai eficientă, estetică și cu respectarea bugetului alocat. Merită să-i cerem părerea. E avizată! 😉
Ai nevoie de câteva idei care să te ajute să economisești cât mai mult spațiu în casa ta?
Arhitecții și Designerii Acolada așteaptă un mesaj de la tine!