Ca beneficiari de diverse servicii, de-a lungul vieții, am trăit cu toții tot felul de situații, mai mult sau mai puțin plăcute. Însă, de departe, cele mai frustrante perioade au fost cele în care ne aflam la începutul unui proiect și nu aveam nici cea mai vagă idee de valoarea lui finală. Și, aici, nu mă refer neapărat doar la construcții și amenajări interioare, ci la orice fel de activități care se desfășurau pe o perioadă mai lungă de timp, implicau obținerea unui anumit rezultat și presupuneau o investiție financiară. Să ne amintim cu toții cum ne simțeam pe toată perioada derulării lor, ca și cum pășeam pe nisipuri mișcătoare, unde fiecare pas ne trezea inițial frică, iar mai apoi frustrare, pentru că nu știam cum să ieșim din această situație nesigură.
În cazul proiectelor de arhitectură și design interior, nisipurile mișcătoare se transformă de multe ori în adevărate mlaștini care ne înghit cu totul, sufocându-ne încetul cu încetul. Cu siguranță, ați auzit măcar de persoane care s-au aventurat în călătoria construirii unei case și nu au reușit să ajungă la destinație, abandonând pe traseu sau fiind victimele acestei jungle a construcțiilor și amenajărilor interioare.

“V-ați întrebat vreodată de ce sunt și astfel de finaluri nefericite?”
Răspunsul este unul destul de simplu. Așa cum o excursie în pădure, la munte, ar trebui să fie o bucurie, dacă nu ne pregătim pentru ea din timp, cu echipamente adecvate traseului și condițiilor meteo, dacă nu ne luăm o hartă a zonei sau nu mergem însoțiți de un ghid, poate deveni pe neașteptate o aventură plină de situații neprevăzute, pe care nu vom ști cum să le depășim.
La fel este și în cazul implementării unui proiect de amenajări interioare, de exemplu. Fără o perioadă de pregătire anterioară demarării lui, fără o informare serioasă despre prețurile materialelor sau a obiectelor de care vom avea nevoie, precum și despre manoperele echipelor de prestări servicii de diverse specialități, fără prioritizarea operațiunilor și a investițiilor ce urmează a fi făcute în funcție de importanța lor pentru buna desfășurare a amenajării și finalizarea ei cu succes, este foarte posibil să trecem printr-o adevărată aventură traumatizantă, atât emoțional, cât și financiar.
“Care-i avantajul când se lucrează cu o echipă de profesioniști pentru care un proiect de amenajare, dincolo de partea de design, înseamnă și foarte mult management?”

În primul rând, organizarea întregului proces, cu prioritizarea etapelor de lucru și a investițiilor făcute. Este foarte posibil ca transformarea unui spațiu oarecare în căminul mult visat să fie un proiect mai îndelungat decât am crezut inițial și care să se desfășoare în etape gândite de la început ca pași sănătoși spre îndeplinirea obiectivului nostru. Ca atunci când cumpărăm un lego cu foarte multe piese și suntem constienți că nu-l vom putea termina într-o seară și că, până vom reface imaginea de pe cutie din sutele de piese mărunte, poate dura o lună sau jumătate de an, în funcție de timpul pe care îl putem aloca acestei activități. La fel este și în cazul amenajării unui spațiu.
În al doilea rând, vom ști cât va costa întreaga amenajare înainte de a ne apuca de ea. Sunt situații în care bugetul inițial este unul suficient de generos încât să se poată implementa întreg proiectul într-o singură etapă. Putem spune că acesta este cazul ideal, în care la finalul colaborării cu echipa de arhitecți și designeri vom ști exact cum să investim fiecare bănuț, în ce direcție și în ce ordine. Dar, chiar și în situația bugetelor mai reduse, insuficiente pentru implementare integrală, există soluții realizabile în timp. Proiectul va fi încadrat într-un buget minim posibil, iar ordinea investițiilor va fi stabilită în funcție de prioritățile unei locuiri rezonabile, urmând ca pe parcurs, cu răbdare, beneficiarii să completeze restul puzzle-lui în ritmul posibilităților financiare, până la întregirea imaginii de pe cutie, adică proiectul realizat de firma de design cu cel mai mic buget posibil.
buget design interior
Ca o concluzie, cred că e timpul să conștientizăm cu toții, beneficiari, designeri sau arhitecți deopotrivă, că a cam trecut timpul amenajărilor fără buget, când mai întâi se realiza proiectul și apoi vedea beneficiarul de unde se împrumută pentru a-și termina casa.

Fericirea noastră nu reiese din prețul corpurilor de iluminat sau din piese de mobilier unicat, pe care ne va fi frică să ne așezăm, ca nu cumva să se deprecieze, la fel cum nu vom fi obligatoriu mai fericiți după ce ne mutăm la casă de la apartament sau de la o casă mai mică și mai modestă, într-una mai mare și mai luxoasă.

“Fericirea este o stare interioară și nu poate fi “cumpărată” cu bunuri materiale.”
Astfel încât, nu se justifică să muncim pentru a transpune în realitate o iluzie de fericire exterioară, dar merită să creăm un cămin în care să ne simțim cu adevărat “acasă” împreună cu cei dragi. Iar pentru asta avem nevoie de armonie și echilibru între estetic, funcțional și financiar, de descoperirea împreună cu specialiștii pe care îi angajăm a ceea ce ne face pe noi să ne simțim acasă într-un spațiu, a acelor detalii care ne aduc cu adevărat bucurie, a definiției pe care noi o dăm confortului, precum și a tuturor activităților, hobbyurilor și modurilor în care ne petrecem timpul în familie.
Vă urăm tuturor distracție plăcută pe parcursul acestei frumoase călătorii a descoperirii și creării acelui “acasă” al sufletului vostru, adaptat perfect atât nevoilor, cât și viselor pe care le aveți, în bugetul confortabil vouă, astfel încât anii petrecuți acolo să fie doar motiv de bucurie. Drum bun!


Call Now Button