Ne apropiem, cu pași repezi, de una dintre cele mai frumoase sărbători din an, și anume Crăciunul. Fie că ne raportăm la a sa sfântă semnificație creștină, nașterea pruncului Isus, fie că luăm în considerare bucuria de pe fețele copiilor, când moșul cel darnic coboară pe horn și le lasă sub brad cadourile mult așteptate, cu certitudine Crăciunul ne aduce în inimi pace și liniște, multă bucurie, dorința de a fi mai buni și mai darnici cu toți cei din jurul nostru.
În perioada aceasta a anului, cu toții intrăm într-o adevărată vervă a cumpărăturilor tematice de Crăciun. Punctul central al sărbătorii este, bineînțeles bradul, frumos împodobit, în straie cât mai la modă, trendul schimbându-se de la an la an, funcție de culoarea dominantă și direcția din designul interior și vestimentar.
O primă mare dilemă este cumpărarea brăduțului. Natural sau artificial? Răspunsul este simplu, venind cu argumente atât estetice, cât și financiare, dincolo de cele ecologiste, de protecție a naturii înconjurătoare. ARTIFICIAL!!! Chiar dacă investiția inițială va fi nu tocmai de neglijat, mai ales dacă ne dorim un brad cât mai bogat și cu alură cât mai naturală, se va amortiza însă în anii de utilizare repetată, la finalul “vieții” lui obținând și profit. În plus, ne vom bucura de frumusețea lui săptămâni în șir, fără ace uscate, peste tot prin casă, ca în cazul bradului natural.
O altă “durere de cap” este împodobirea acestuia. Ce fel de globuri sunt la modă? Care este cromatica anului? Să cumpărăm ornamente noi sau le putem refolosi pe cele din anii precedenți? Din sticlă sau din lemn, cu paiete și sclipici, ceramică sau material textil? Produse de firme consacrate sau realizate de către copiii noștri în orele de lucru manual? Cu ghirlande de beteală strălucitoare sau șiraguri de mărgele colorate?
Răspunsul nu poate fi unul singular. Așa cum designul în general nu trebuie impus beneficiarilor după dorința și preferințele designerului, nici în cazul bradului de Crăciun nu vom veni cu o direcție unică de urmat în decorarea acestuia. Crăciunul este o sărbătoare a întregii familii, așă că, implicit, și bradul este al tuturor, cu mic, cu mare. Cel mai frumos brad este cel pe care l-au împodobit toți membrii familiei, clipele petrecute împreună fiind cel mai prețios design. Vechi și noi, din sticlă, lemn și plastic, lucrate manual de mâini micuțe sau cumpărate din comerț, toate ornamentele sunt frumoase, cât timp spun o poveste. Povestea fiecărei familii în parte.
Așa că, dincolo de toate elementele decorative de Crăciun, să nu uităm că această sărbătoare este îndrăgită nu doar pentru partea ei vizuală atât de bogată și variată, ci mai ales pentru explozia de frumusețe interioară care ne îmbogățeste sufletul și ne încălzește inimile.
Cu alte cuvinte, cele mai frumoase podoabe în care ne putem înveșmânta casele de Crăciun sunt oamenii care ne vor trece pragul, îmbrățișările care vor face să se aprindă focul inimilor noastre, cuvintele frumoase de recunoștință, pe care le vom dărui din belșug celor apropiați nouă, din familie, prieteni sau colegi. Și să nu-i uităm și pe toți cei care nu au pe nimeni apropiat, alături de care să petreacă această sfântă sărbătoare.