În viață putem învăța cum se fac lucrurile prin propria experiență, suportând și consecințele greșelilor făcute, sau preluând învățături din ceea ce trăiesc ceilalți. Feedbackul solicitat clienților noștri are exact acest rol: de a împărtăși experiențe, păreri, povești de viață tuturor celor interesați de subiectul designului și amenajărilor interioare.
Mă mai uitasem pe diverse site-uri de arhitectură și design pentru a “fura” idei. Cam asta e singura legătură pe care am avut-o anterior cu designerii 🙂 La Acolada am ajuns întâmplător, când a trebuit să lucrez la un design funcțional, căutand pe Google firme care se ocupă cu așa ceva, în Iași.
Colaborarea cu Acolada este, în mare măsură, ceea ce mă așteptam să fie. Primul proiect a fost, cum spuneam, un design funcțional, iar al doilea a fost ceva mai complex, a inclus și servicii de mobilare, alegere materiale de finisaj, lumini etc. Rezultatele cred că sunt (păstrând, desigur, o notă de subiectivism) foarte bune și abia aștept să le văd puse în practică, în următoarele săptămâni.
Aș menționa, în primul rând, design-ul funcțional. Din punctul meu de vedere, de acolo începe totul. Și e cu atât mai bine cu cât începe în fazele incipiente ale proiectului, respectiv în faza de proiectare, dacă e vorba despre construcția unei case, sau înainte de a începe renovarea, dacă vorbim despre un apartament. Mai întai trebuie stabilit ce anume vrei să faci cu spațiul, ce nevoi ai, cum îl vei folosi și abia apoi așezate mobila, electrocasnicele, luminile etc.
Realistic vorbind, costurile design-ului reprezintă procentual o sumă infimă din investiția totală (incluzând aici mobila, electrocasnicele, prețul de achiziție al apartamentul sau al casei etc). Câștigurile pot fi, în schimb, destul de mari, dacă ne gândim că spațiul respectiv va fi mult mai bine folosit, vei primi recomandări de materiale, distribuitori, brand-uri care merită sau nu banii ceruți etc. La sfârșit, când tragi linie, e posibil ca acele costuri de design să fie amortizate de deciziile mai bune pe care le iei atunci când achiziționezi acele bunuri folositoare din casă.
Din punctul meu de vedere, de acolo începe totul. Le-aș recomanda să încerce cu un spațiu mai mic, la început, bucătăria sau un dormitor, de exemplu, și, dacă vor fi mulțumiți de rezultate, să meargă mai departe cu proiectul. Eu am fost un pic sceptic în primă fază, poate din cauza naturii mele mai critice și perfecționiste, dar,acum, la final de proiect, îmi pare bine că am apelat la serviciile Acolada.
Tudor V., client Acolada, în anul 2017, pentru amenajarea apartamentului