Născut în zonele rurale și de munte, Stilul Rustic a fost integrat în prezent și în amenajările urbane, devenind o alegere din ce în ce mai populară în rândul iubitorilor unei vieți cât mai aproape de natura sălbatică.
Acest stil, care îmbină detaliile dure ale mediului natural și șabloanele rigide preluate din restricțiile mediului rural cu elementele confortabile și prietenoase, reușește să cucerească inimile tuturor celor care-și doresc case simple, dar călduroase, pentru un trai firesc alături de cei dragi. Putem spune că este cel mai tradițional stil de design interior, pe care îl regăsim în toate colțurile lumii, influențat de particularitățile fiecărei zone geografice, de tradiții, obiceiuri și cultură, un stil potrivit persoanelor care adoră timpul petrecut în familie, bucurându-se de atmosfera unei case plăcute și primitoare.

Stilul Rustic Modern câştigă din ce în ce mai multă notorietate în amenajările actuale, fiind soluția optimă pentru cei care consideră că stilul rustic tradiţional este mult prea încărcat. Această variantă actualizată îmbină farmecul şi căldura stilului rustic cu cerințele funcționale și trăsăturile caracteristice ale unei locuinţe moderne. Interioarele rustice ne permit să ne exprimăm liber creativitatea, să ne simțim inspirați de peisajele care ne înconjoară și să preluăm, fără frică, elemente din tradițiile vieții rurale, transpunându-le în interpretări contemporane.

canapea in living

living

 

Cum diferenţiezi Stilul Rustic de alte direcții de design?

Acest stil de design pare că aduce natura în interiorul locuințelor atât prin materialele tradiționale utilizate, tavane și lambriu din lemn în forma lui robustă, pardoseli din cherestea de esențe tari, sobe din elemente metalice, lemn și piatră de râu, covoare din blănuri și țesături din lână, cât și prin cromatica specifică pădurilor de foioase în amurg de toamnă, presărate cu verdele putred al întinderilor de conifere.

Culorile naturale folosite, aspectul nefinisat al mobilierului, obiectele tradiţionale, şemineele din piatră și lemn, toate aceste detalii decorative se contopesc şi crează un spaţiu cald şi primitor, care ne face să ne gândim la vacanţele de la munte şi la momentele speciale petrecute în jurul focului. Astfel, paleta cromatică regăsită în acest tip de amenajări este formată din nuanțe variate de maro, verde, roşu-oranj, galben și albastru. Aceste nuanţe sunt presărate în amenajare cu ajutorul obiectelor decorative: covoare, cuverturi, feţe de masă, pernuţe decorative, perdele şi draperii sau corpuri de iluminat.

Pentru decor se pot utiliza şi obiecte din natură precum pietre și crengi, flori și frunze uscate ori conuri de brad. Gama textilă trebuie să includă pături și covoare călduroase și confortabile care completează decorul, fiind foarte utile chiar și în nopțile reci de vară.

Totodată, interioarele rustice au puterea de a ne întoarce la simplitatea naturii și la origini, la amintirile de familie și tradițiile din străbuni, înviind într-un decor nou piese străvechi de mobilier recondiționat, obiecte de uz casnic și gospodăresc transformate în decorațiuni cu aspect rustic, țesături cu motive tradiționale și alte elemente artizanale care au trecut testul timpului.

living rustic

design interior in stil rustic modern

Alegerea mobilierului este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ne decidem asupra realizării unui decor rustic:

  • Obiectele fabricate din lemn masiv, dar şi cele cu aspect vechi, precum un cufăr tradițional sau o măsuţă de cafea uzată vor completa armonios ansamblul.
  • Principalul avantaj al acestui stil de amenajare este că ne permite să refolosim sau să reciclăm piesele de mobilier vechi, accesoriile din casele țărănești de odinioară, precum și orice alte elemente preluate din interioarele bunicilor din mediul rural.

alegerea produselor in amenajarile rustice

În ceea ce priveşte pereţii, tavanul și pardoseala sugerăm a fi respectate anumite particularități:

  • De preferat este ca tavanul văruit simplu să fie brăzdat de bârne sau grinzi din lemn, care pot avea rol pur decorativ, nu neapărat structural. Lemnul masiv poate fi înlocuit, în special în amenajările moderne realizate în stil rustic, cu profile decorative din polistiren cu textură lemnoasă.
  • În stilul rustic, gresia nu este cea mai bună idee, fiind preferate plăcile care imită ceramica arsă, utilizată în trecut, sau pardoselile realizate din lut. Ideală este, însă, podeaua din lemn peste care se poate aşeza un covor de efect, lucrat manual.
  • Respectând direcția cromatică reprezentativă acestui stil, pereţii pot fi văruiți clasic sau cu finisaje decorative de interior cu aspect învechit, în nuanțe alb unt, vernil salvie, bej nisipiu, bleo prăfuit sau alb cenușiu.

În realizarea interioarelor rustice, cea mai întâlnită eroare este încercarea de a recrea un spaţiu reprezentativ tradiţional prin aglomerarea a prea multe elemente decorative şi texturi sau prin combinarea de detalii caracteristice mai multor regiuni geografice. Această greşeală va genera o atmosferă “kitsch”, obținând un rezultat complet nedorit.
Noi, echipa Acolada, suntem alături de voi pentru a evita toate tipurile de greşeli posibile şi a crea împreună interiorul de inspiraţie rustică pe care vi l-ați dorit dintotdeauna. Pe curând!

 


Call Now Button