Prima zi de primăvară aduce întotdeauna lumină în priviri, chiar și atunci când cojoacele iernii încă se mai scutură cu ger și ninsori. Cu toții știm că, nu peste mult timp, de sub stratul înghețat de omăt, își va ridică curajos capul primul ghiocel. Uneori mai devreme, alteori mai anevoios, invariabil însă, în fiecare primăvară, o explozie de culoare și parfum își deschide petalele spre încântarea inimilor noastre.
Florile de primăvară, bucurie incontestabilă pentru noi toți, sunt cel mai ușor de îngrijit flori din grădina noastră, care nu ne solicită aproape deloc, excluzând plantarea inițială a bulbilor și rărirea acestor o dată la 3 – 4 ani. Și, totuși, ne dăruiesc atât de multă frumusețe.
Pentru a ne bucura de ele în fiecare primăvară, tot ce avem de făcut este să achiziționăm bulbi de calitate, să ne gândim la anumite combinații cromatice și tipuri de flori, să ne dotăm cu strictul necesar pentru plantare și să efectuăm corect această operațiune, deloc complicată. Cu alte cuvinte, un efort redus pentru încântarea oferită an de an.
Pentru achiziționarea acestora, cele mai uzuale variante sunt hipermarketurile pentru casă și grădină sau magazinele online de profil, atunci când avem nevoie de o cantitate mai mare, la preț convenabil.
Înainte de a-i cumpăra este nevoie să verificăm soiul și culoarea florilor, precum și înălțimea finală a plantei, detalii pe care le găsim ori pe spatele ambalajului, ori în descrierea produsului online. Trebuie să fim siguri că am luat în calcul și acest aspect important pentru realizarea unor starturi echilibrate ca înălțime, cromatică și formă a florilor.
Un alt detaliu foarte important este să cumpărăm bulbi de calitate și proaspeți, pentru a nu avea surprize neplăcute în primăvară. Dacă îi achiziționăm direct din magazin, verificarea o facem foarte simplu, analizând starea bulbilor – dacă nu sunt deshidratați sau putrezi, tăiați sau loviți. Comenzile efectuate din mediul online pot fi verificate la livrare, dacă se solicită acest lucru, sau pot fi returnate în termenul legal, cu restituirea sumei aferente sau retrimiterea altor produse.
Plantarea bulbilor de primăvară se face, contrar numelui lor, toamna târziu, când nu mai există posibilitatea unor încălziri neașteptate, dar până să dea înghețul, lunile cele mai potrivite fiind octombrie – noiembrie. Avem nevoie de o pereche de mănuși de protecție, o săpăligă pentru cazul în care pământul este foarte întărit și un plantator de bulbi, de formă conică, necesar pentru a face găurile în care vom așeza fiecare bulb în parte.
Atenție, bulbii se plantează cu rădăcinile în jos (acele mici firișoare ca niște mustăți) și cu partea din care vor ieși viitoarele frunze și flori, în sus. În caz contrar, bulbii vor putrezi peste iarnă. Adâncimea de plantare este specificată pe ambalaj, fiind ușor diferită de la un soi la altul. Este de preferat să-i îngropăm la o adâncime mai mare, decât prea la suprafață, existând riscul de îngheț.
Un alt aspect important este modul în care îi așezăm pe pământ. Multe dintre ele fiind flori de origine sălbatică, cel mai potrivit ar fi să-i grupăm pâlcuri, amestecând culorile și soiurile, cu grijă doar la înălțimea plantelor (cele mai mici, poziționate în față, pentru a fi vizibile). Doar în cazul în care avem un design foarte elaborat în restul grădinii, cu straturi ordonate și simetrice, bulbii vor fi plantați la distanțe egale, urmărind realizarea unui decor similar celor deja existente.
Ghioceii, cunoscuți drept “vestitorii primăverii”, sunt primele apariții care ne încântă odată cu topirea zăpezilor. În prezent, găsim și soiuri hibrid, cu inflorescența mult mai mare și care rezistă mai mult decât la cei sălbatici.
Brândușele, într-o variate de culori de la alb, bleo, lila, mov, până la galben, oranj și variațiuni pe aceste nuanțe, cu combinații între ele și striații tigrate. Și în cazul lor, la soiurile hibrid, florile au mărime dublă față de cele clasice.
Muscarii, mai puțin cunoscuți în trecut, sunt din ce în ce mai populari în grădina de primăvară, având, la fel ca și brândușele, un ritm de înmulțire mult mai alert decât la alte soiuri, pâlcurile bogate și viu colorate fiind o adevărată încântare.
Lalele, reginele neegalate ale straturilor de primăvară. Sunt bulbii pe care îi găsim în orice magazin de profil, în piețe sau de la vecini. Arareori vedem o curte din care să lipsească aceste pete de culoare, aducătoare de bucurie. Într-o multitudine de culori și nuanțe, uni sau în cele mai neașteptate degradeuri, cu un singur rând de petale sau bătute, precum bujorii, cu înălțimi regale sau sălbatice și pitice, lalelele sunt piesa de rezistență a oricărei grădini, indiferent de stilul în care este amenajată.
Narcisele, o explozie de parfum îmbătător cu formă estetică desăvârșită. Așa ar putea fi descrise aceste flori rafinate și elegante, atât ca formă, cât și ca miros. Existente într-o varietate foarte bogată de soiuri, sunt de nelipsit din grădinile noastre, partenere desăvârșite ale lalelelor și zambilelor.
Zambilele, florile cu cea mai mare greutate dintre toate celelalte, la propriu și la figurat. De la soiurile delicate, în culori pastelate, până la inflorescențele bogate, în nuanțe aprinse, zambilele se evidențiază în orice grădină, mai ales prin parfumul lor puternic.
Ceapa decorativă, mai puțin întânită în amenajările moderne, ea este însă un element de nelipsit al grădinilor vintage, cu aer ușor boem, romantic.
Deși nu se înmulțesc prin bulbi, merită să menționăm și următoarele flori de primăvară, tot din categoria plantelor perene, care rezistă în timpul iernii și înfloresc în lunile martie – aprilie, în fiecare an. Anemonele, toporașii sau lăcrămioarele, irișii pitici și primulele, alături de florile apărute din bulbi, vor da mai multă varietate straturilor de primăvară, îmbogățindu-le cu o paletă vie de culori și miresme.