Este cel mai des întâlnită cerință de design interior, căreia trebuie să îi facem față zilnic. Străini, cunoștințe, prieteni sau cei din cadrul familiei, îi abordează pe designeri și pe arhitecți cu această solicitare dificilă. Din punctul nostru de vedere, dificultatea nu vine din faptul că nu știm să le răspundem, ci nu știm cum să le explicăm că “o idee de amenajare” este infinit mai mult decât ceea ce cred ei. Este experiență dobândită în timp, plătită cu greșeli și costuri suplimentare, sunt ani de formare pentru a deveni designer interior sau arhitect, ore de studiu și proiectare, zeci, poate sute de cărți, reviste și articole citite pentru suplimentarea cunoștințelor. Toate aceste lucruri nu pot fi rezumate la o simplă idee de design, cerută cu o nonșalantă ușurință de către cei care cred că un proiect adevărat de amenajare interioară, asumat în mod responsabil, se poate face la o discuție la cafea.
Fiecare dintre noi găsim idei la tot pasul. Într-un film vedem un interior care ne place, vizităm un oraș și plecăm de acolo cu o multitudine de fotografii cu interioare de restaurante, hoteluri, cafenele sau răsfoim reviste de design interior, virtuale sau tipărite. O vizită la vecini, o invitație la o petrecere sau, pur și simplu, o discuție la cafea cu prietenii sunt surse infinite de idei. Ele cam așa se procură. Însă designul și amenajările interioare sunt treburi serioase.
Problema celor care solicită “o idee de design” nu este ideea în sine, că din astea facem cu toții rost destul de ușor, așa cum am scris mai sus, ci adaptarea ei armonioasă la spațiul concret al fiecăruia. “Se potrivește cu mărimea camerei ceea ce am văzut eu în ultima vacanță?” Sau “Cromatica din proiectul prezentat la “Case și interioare de vis” ar da bine într-un spațiu mai mic, de apartament? Acolo era o casă cu alte suprafețe…”. “Mi-au plăcut multe idei văzute de-a lungul timpului, dar nu mă pot hotărî la una singură. Dacă le amestec, oare nu va ieși urât?”
De fapt, acestea sunt problemele reale ale fiecăruia dintre cei care ne adresează solicitarea “Am nevoie de o idee de amenajare! “, doar că niciunul dintre ei nu pune întrebarea adevărată. Cea care i-ar aduce și răspunsul de care are nevoie.
Cum ar fi dacă, din start, discuția s-ar canaliza pe lucruri concrete, realizându-se necesitatea unor informații susținute de cunoștințele de specialitate pe care designerul le are și beneficiarul nu? Cum ar fi dacă s-ar înțelege că, de fapt, e nevoie de un mănunchi de idei, verificate ca și funcționalitate printr-un proiect personalizat pentru spațiul respectiv, adaptate ca și buget posibilităților reale avute de client, armonizate cu personalitatea beneficiarului, specificul zonei în care se află proprietatea, restul ansamblului sau destinația spațiului? Cum ar fi dacă, în locul solicitării unei discuții prietenești de împărtășire de idei, s-ar conștientiza necesitatea reală a multor ore de analiză, studiu de caz, căutare de materiale, finisaje, piese de mobilier, proiectare, obținere de informații de la client și feedback la fiecare etapă de lucru?
Zâmbim nostalgic… Ar fi o altă eră pentru design și amenajările interioare. Una în care munca ar fi înțeleasă și apreciată, în care designerul ar fi respectat și recomandările lui literă de lege, clienții ar fi fericiți și s-ar bucura de interioare realizate cât mai rapid, fără reveniri și rectificări, armonizate estetic, practice și eficiente, fără nervi, agitație și stres. Ar fi ideal. Dar, nu ar mai fi nicio provocare pentru noi în a realiza aceste interioare. În prezent, fiecare idee de design implementată corespunzător de către client, cu respectarea cromaticii, texturilor, proiectului în sine, este cadou de la Dumnezeu pentru noi. Fiecare pas agreat de beneficiar este o mică victorie, câștigată de designeri în beneficiul lui. Pentru că, real vorbind, noi ne străduim să obținem de la fiecare client cât mai multe aprobări benefice lui și proiectului pe care-l realizăm împreună. Nu pentru noi purtăm această luptă metaforică și nu în beneficiul nostru insistăm ca proiectul să fie respectat. Pentru că fiecare designer, la sfârșitul zilei de lucru, merge în propria viață, detașându-se de proiectele clienților. Aceștia, însă, trăiesc acolo și ei sunt cei care vor suporta consecințele.
Așă că, revenim la începutul articolului de astăzi și oferim răspunsul la solicitarea primită.
“Am nevoie de o idee de amenajare!”
“O idee sau un proiect de amenajare interioară? Bănuim că aveți deja niște idei și direcții, dar nu prea știți cum să le implementați, pe care să le alegeți, dacă se potrivesc… “
“Da! Exact! Atunci, de un proiect avem nevoie. Adică să ne spuneți cum să facem, ce materiale să alegem, cum să așezăm mobila… chestii din astea.”
“Bun. În cazul acesta, vă invităm să luați loc, ne uităm împreună pe schiță și începem să completăm Configuratorul de servicii cu tot ce aveți nevoie, pentru spațiul dumneavoastră. E bine așa?”