Ultima fază din derularea proiectului de design interior este, poate, și cea mai solicitantă din punct de vedere fizic, emoțional și financiar. După ce am explorat, proiectat și așteptat, acum începe etapa așteptată cu entuziasm de către beneficiar și echipa de design – Implementarea.
Informarea, încă de la început, despre pașii de urmat pentru buna desfășurare a unei amenajări interioare este o metodă recomandată tuturor clienților, pentru a preveni situațiile neplăcute și momentele în care stările de anxietate și nesiguranța vor încerca să preia controlul asupra proiectului. Tot spațiul se transformă, de la săptămână la săptămână, unele etape nefiind foarte încurajante pentru imaginea finală – găuri în pereți, șanțuri în pardoseli, tencuieli în stare nefinisată, șape inestetice, camere întunecoase și, aparent, neîncăpătoare etc. Experiența designerului va fi elementul de echilibru, în acest stadiu al implementării, pentru confortul emoțional al beneficiarului.
Treptat, pereții și pardoselile vor primi culorile finisajelor alese, mobilierul la comandă va începe să se asambleze, corpurile de iluminat montate, restul de produse achiziționate urmând să fie despachetate și așezate la locul lor, exact ca-n randările color. Chiar și finalizarea amenajării are nevoie de planificare, pentru a oferi spațiu de manevră și timp de lucru echipelor de specialități diverse, care se vor intersecta inevitabil. Recomandăm beneficiarilor să-și păstreze răbdarea și în această etapă, chiar dacă dorința de a vedea totul finalizat este foarte mare. Graba poate determina accidente nedorite, cu urmări care vor genera cheltuieli suplimentare, disconfort și frustrare. În această etapă este foarte importantă protecția suprafețelor de contact și a zonelor de trafic, precum pardoseli, pereți sau zone de manevră.
Stresul și implicarea emoțională permanentă, respectarea termenelor și etapelor stabilite, încadrarea în buget, cu alte cuvinte întreg procesul de implementare a proiectului pune o mare presiune pe beneficiar. Firma de design este elementul de calm și echilibru în momentele de haos, când toate par scăpate de sub control. Experiența arhitecților își spune cuvântul în această etapă, fiind obișnuiți cu managementul unor astfel de perioade aglomerate, cu multe operațiuni concomitente, care necesită prioritizare și sincronizare.
Ceea ce pentru beneficiar pare o situație dezastruoasă, este parte din rutina șantierelor pentru cineva obșnuit cu ritmul și modul de lucru, precum și cu situațiile imprevizibile care necesită soluții de moment. Recomandarea noastră pentru clienți este să ofere spațiu echipei de design, să ia deciziile cele mai potrivite în rezolvarea acestor mici probleme ce apar inevitabil, urmând a fi informați ori de câte ori este nevoie de acceptul beneficiarului. Punând presiune asupra tuturor celor implicați în finalizarea proiectului, nu se vor obține rezultate nici mai eficiente și nici într-un timp mai scurt, cu siguranță.
Dacă, la final, realitatea arată măcar la fel de bine ca în simulările realizate pe calculator, atunci înseamnă că totul a decurs perfect. A fost o călătorie lungă, obositoare și stresantă uneori, plină de entuziasm și nerăbdare alteori, astfel încât și răspunsul emoțional al beneficiarului poate fi unul neprevăzut.
Majoritatea persoanelor sunt încântate de această schimbare adusă spațiului personal, însă sunt situații când unii beneficiari se adaptează mai greu acestor modificări, având nevoie de o perioadă de acomodare. Întregul proiect a fost conceput în concordanță cu personalitatea și dorințele tale, clientul proiectului finalizat, oferindu-ți acel nivel de personalizare pe care ți l-ai dorit încă de la început, atunci când ai decis să parcurgi împreună cu noi această călătorie de autocunoaștere și transformare de la interior spre exterior.