De cele mai multe ori, ne căutăm inspirația pe Instagram sau Pinterest, unde găsim imagini din amenajări diverse, executate cu atâta precizie încât ne este aproape imposibil să distingem o fotografie reală de o randare 3D foto-realistă. Cu ajutorul programelor din ce în ce mai performante, arhitecții și designerii de interior reușesc să realizeze proiecte de amenajări care concurează, ca și imagine finală, cu rezultatul implementat, prin intermediul randărilor reușindu-se în prezent reproducerea fidelă a pieselor de mobilier, decorațiunilor sau texturilor materialelor, până la cele mai mici detalii. Astfel, ceea ce în trecut prindea viață la nivel de idee cu ajutorul schițelor de mână în creion sau acuarelă, acum este transpus aievea prin intermediul randărilor 3D color, metodă care ajută beneficiarii să ia cu mai multă încredere și ușurință decizii vitale pentru spațiul lor.

Un proiect complet de design interior, ajuns în stadiul final, are în spate un amplu proces creativ, realizat în mai multe etape de lucru. De cele mai multe, însă, beneficiarului îi este prezentată varianta aproape finală a amenajării propuse de designer, pe care ar trebui să se mai aplice doar câteva modificări minore, în funcție de preferințe. Astfel, toți pașii anteriori randărilor color prezentate rămân, de obicei, un mister pentru cei mai mulți dintre noi, neavând nici cea mai vagă idee despre zilele de muncă și toată logica din spatele imaginilor. Prin urmare, sunt de înțeles solicitările unora dintre beneficiari pentru încă o variantă de amenajare sau o altă opțiune de funcțional, alte teste de culori, de ce nu și de materiale diverse, imagini cu toate corpurile de iluminat pe care le-au văzut în catalog etc. Fiecare client își dorește să se asigure că varianta finală este, cu adevărat, cea mai bună, motiv pentru care nu poate avea încredere în primele randări prezentate de designer. Din păcate, pentru client aceste imagini sunt o “primă” propunere, prima variantă la care el a avut acces, neștiind că designerul, până a ajunge la această soluție de design, a trecut proiectul prin numeroase etape atât tehnice, cât și estetice, luând până în acest moment o sumedenie de decizii.

Cu ajutorul randărilor color, toate detaliile proiectului vor fi vizibile cu ușurință atât pentru client, cât și pentru echipele de execuție, oferind o formă clară ideilor abstracte ce gravitează între designer și client. Pe cât de simplu sună, pe atât de complex este procesul de realizare al randărilor, această etapă presupunând integrarea tuturor elementelor într-o proiecție 3D a proiectului de design. Ideile clienților sunt precum piesele unui puzzle care trebuie construit de către arhitect pentru a obține o imagine completă a proiectului final. Ordinea în care se realizează acest proces și modalitatea de lucru abordată, claritatea adusă la fiecare etapă, deciziile luate pas cu pas, toate aceste detalii vor concura la succesul amenajării – încadrare în timpul propus, respectarea bugetului alocat, îndeplinirea cerințelor funcționale ale spațiului și satisfacerea dorințelor estetice ale beneficiarului.

 

Pentru a oferi mai multă claritate tuturor celor care parcurg, împreună cu un arhitect sau designer, drumul realizării unui proiect de interior sau exterior, în articolul de astăzi ne-am propus elucidarea “misterului” din spatele randărilor color finale, prezentând pas cu pas modalitatea de lucru a echipei Acolada.

1. Înainte de începerea oricărui proiect de design interior are loc etapa de consultanță, în care se analizează spațiul, se colectează informațiile necesare și se stabilesc, împreună cu beneficiarul, direcțiile principale ale amenajării. Abia după acest pas se poate trece la partea de proiectare efectivă, la finalul căreia toate elementele proiectului vor fi transpuse în planșe de execuție – planuri electrice, de mobilare, stereotomii ale finisajelor, detalii de execuție etc.

2. Orice discuții, idei, propuneri referitoare la o amenajare trebuie raportate la spațiul existent. Prin urmare, primul pas concret îl constituie ridicarea 3D a releveului, respectiv crearea fidelă a construcției pe care urmează să o îmbrace ulterior în texturi, culori, piese de mobilier, decorațiuni și corpuri de iluminat.

functional living

design interior camera de zi

3. Deoarece fiecare interior are, în principal, un rol practic bine conturat, amenajarea acestuia începe cu analiza de funcțional a acelui spațiu, ținând cont de destinație și utilizatori. Prin urmare, arhitecții vor elabora două variante de amplasare a funcțiunilor în încăpere, urmând ca împreună cu beneficiarul să decidă care este cea mai potrivită cerințelor acestuia. Etapele următoare ale proiectului se vor construi pe varianta de funcțional aleasă la acest moment cu importanță majoră.

4. Pe baza analizei practice realizate la pasul anterior, se poate realiza acum proiectul de mobilare la comandă, pentru acele zone tratate în mod personalizat, completat cu piese de serie, în funcție de nevoile de locuire sau de exploatare a spațiului, particularitățile constructive ale acestuia, preferințele beneficiarului etc.

design interior living

5.  Având stabilită schema de mobilare a încăperilor putem spune că a venit momentul realizării planului de poziționare a corpurilor de iluminat și a prizelor/întrerupătoarelor, atât pentru obținerea confortului în locuire, cât și pentru crearea atmosferei generale dorite de client. Din acest moment, partea tehnică fiind în cea mai mare proporție finalizată, se poate trece la primele etape de execuție, respectiv pregătirile pentru implementarea proiectului.

functional alb negru

amenajare living

6. Următorul pas îl constituie analiza estetică a preferințelor clientului, stabilind paleta cromatică și alegând materiale de finisaj, după texturi și decoruri potrivite ansamblului. Pentru variantele finale de finisaje, designerul va realiza teste color, în baza cărora alegerea beneficiarului va fi mult mai ușoară. Astfel, proiectul 3D începe să prindă culoare și viață, pas cu pas, în mod natural și firesc.

7. Un interior îmbrăcat în texturi și culori este pregătit să primească piese de mobilier, corpuri de iluminat, textile și decorațiuni. Acesta este momentul alegerii concrete a fiecărui obiect, așa cum au fost stabilite ca amplasare și nevoi prin analiza efectuată la etapa anterioară. La finalul acestei etape, randările color vor fi gata pentru aprobarea finală de către beneficar.

loc de luat masa in living

8. Odată încheiată partea de proiectare 3D color și alegere de produse concrete, arhitectul poate trece la pregătirea planșelor de execuție pentru fiecare element constitutiv al proiectului și întocmirea listelor de cumpărături, pentru etapa de implementare a acestuia.

functional living

canapea in living

Tehnologia oferă oportunități fantastice, lucru fructificat de către designeri și arhitecți prin realizarea 3D a proiectului de design pentru execuție. Proiectarea 3D aduce plus valoare etapei de pre-execuție datorită posibilităților infinite de simulare (simulări de lumini și umbre, teste de culoare sau texturi etc.). S-a trecut, așadar, de la clasica machetă la o opțiune mult mai detaliată de înțelegere a spațiului. Randările permit abordarea unui limbaj comun cu clientul, discutând direct pe imagini fotorealiste pentru a stabili toate detaliile proiectului înainte de a începe etapa de execuție propriu-zisă. Astfel, randările au devenit un fenomen extrem de apreciat de către consumatori, datorită hiper-realismului fotografiei ce transpune perfect ideile abstracte într-o realitate implementabilă.

Care sunt principalele avantaje ale randărilor?

  • Imagine clară, fidelă realității – Beneficiarul poate vedea finisajele dorite, încadrate în spațiul de amenajat, înainte de a achiziționa materialele necesare pentru șantier.
  • Viziune omogenă, de ansamblu – Echipelor de execuție ce asigură implementarea le va fi mult mai ușor să respecte detaliile proiectului. Pe baza randărilor existente, aceștia vor ști exact ce au de făcut în fiecare încăpere.
  • Posibilitate de alegere dintre mai multe variante – În cazul în care anumite finisaje nu par compatibile sau există variante diferite de mobilare, pot fi realizate mai multe simulări, pentru ca decizia finală să fie, cu adevărat, cea mai potrivită cu cerințele beneficiarului.

Care sunt principalele dezavantaje ale randărilor?

  • Timp mai mare pentru proiectare – În funcție de amploarea și gradul de dificultate ale proiectului, realizarea randărilor color cât mai fidele realității implică o investiție de timp consistentă din partea designerului.
  • Costuri suplimentare – Mai mult timp investit înseamnă mai multă muncă depusă, ceea ce implică, la final, costuri mai mari de suportat de către client.
  • Diferențe între detaliile randării și realitate – O amenajare reală nu are cum să iasă 100% identic cu o imagine randată – lumina cade diferit, materialele au ușor altă textură în realitate decât în variantele 3D, culorile suportă și ele anumite diferențe.

 

Randările 3D color, extrem de importante în proiectele de amenajări interioare și exterioare, îi ajută nu doar pe arhitecți și executanți pentru realizarea unei implementări cât mai fidele proiectului, ci, mai ales, pe beneficiari, pentru înțelegerea la nivel vizual a alegerilor făcute, deciziilor luate și coerenței ansamblului creat. Chiar dacă implică mai mult timp în realizarea lor și, implicit, un preț mai mare alocat etapei de proiectare, utilizarea randărilor este un instrument salvator în foarte multe situații, când deciziile s-ar fi luat total diferit în lipsa lor. Care ar fi fost prețul modificărilor realizate ulterior implementării proiectului, în cazul în care rezultatul nu ar fi fost pe placul clientului? De preferat să nu se ajungă la această întrebare neplăcută, realizarea mai multor simulări în proiectul 3D fiind calea cea mai simplă, ieftină și plăcută de alegere a variantei optime de amenajare.

 

 


Call Now Button