Mult-așteptata primăvară își face apariția, ca în fiecare an, treptat, mai întâi calendaristic, apoi în toată plenitudinea ei. Începând cu luna martie natura ne cheamă afară, în grădină, pentru lucrările timpurii, de după topirea zăpezii. După finalizarea operațiunilor de curățenie de primăvară (greblarea, adunarea și arderea/aruncarea resturilor vegetale), în anumite zone va fi nevoie de săparea pământului și încorporarea în brazde a substanțelor nutritive lăsate la macerat, peste iarnă (îngrășământ natural cumpărat din comerț sau direct de la ferme de păsări, resturi menajere care s-au transformat în compost organic etc.). Pregătirea solului pentru noul sezon de plantări este o condiție de bază atunci când ne dorim să ne bucurăm în noul an, nu doar de bogăția cromatică a florilor din grădină, ci și de explozia de savoare a fructelor și legumelor cultivate în curtea noastră.
Pentru mini-grădinile de legume și zarzavat de la oraș, o metodă estetică, dar și foarte practică pentru realizarea straturilor este delimitarea lor cu borduri subțiri din beton și supraînălțarea, față de nivelul solului, cu pământ fertil și îngrășăminte organice. Între straturi recomandăm alei din pietriș (sort sau piatră concasată de mărime mai mică), pentru a asigura un acces facil la grădina voastră de legume, chiar și pe timp ploios, fără să vă murdăriți voi și trotuarele. Lățimea unui astfel de strat ar fi ideal să nu depășească mai mult decât dublul distanței până la care ajungeți, în mod lejer, în interiorul stratului, de la marginea acestuia. Lungimea, însă, este determinată doar de poziționarea straturilor pe terenul existent. Și, dacă tot vorbim de amplasarea lor, trebuie să nu uităm că plantele au nevoie de cât mai multă lumină, deci să alegem locul cu cea mai lungă expunere la soare pe parcursul unei zile.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont, încă de la început, este irigarea straturilor, pentru obținerea de recolte bogate, fără un efort foarte mare din partea voastră. Recomandarea noastră este utilizarea furtunelor picurătoare, distribuite la distanțe egale, pe toată lungimea straturilor, astfel încât să se asigure irigarea corectă a fiecărui șir de plante. Cu ajutorul unui programator, vă veți asigura că straturile sunt irigate atât timp cât ați setat, în funcție de nevoile de apă ale diferitelor răsaduri, precum și în funcție de diferențele de temperatură de pe parcursul sezonului de grădinărit. Senzorul de umiditate va avea grijă ca în zilele ploioase să oprească alimentarea cu apă a sistemului, astfel încât să nu existe riscul de putrezire a recoltelor.
Pentru un plus de eficientizare a operațiunilor de mentenanță a zonei de legume și zarzavat, după poziționarea furtunelor se poate acoperi toată suprafața de pământ cu folie specială pentru plantarea răsadurilor în ochiurile poziționate la intervale egale. Astfel, se va asigura un nivel de umiditate sporit chiar și în zilele foarte călduroase, precum și eliminarea plantelor nedorite dintre culturi, datorată lipsei de condiții optime de dezvoltare sub folie.
Odată realizate aceste straturi, cu acces facil și curat, cu sistem de irigare programat în funcție de tipurile de cultură de pe fiecare suprafață și folie antiburuieni, vă asigurați pentru mulți ani de recolte savuroase chiar la voi acasă, cu minim de efort și maxim de satisfacție. Spor la treabă și poftă bună!