Veșnica dilemă între a lucra cu vecinul Dorel, care se pricepe la toate, sau cu meseriași specializați pe fiecare operațiune în parte.

— Da, dar Dorel e mai ieftin, e vecinul nostru, ne înțelegem noi cumva…
Ăsta-i cel mai întâlnit motiv pentru care, din păcate, încă mai angajăm meseriași neluând în calcul realele lor abilități profesionale. Credem că economia pe care o facem la manoperă va fi în avantajul nostru final, neluând în seamă că orice greșeală din neștiința lui Dorel ne va costa ulterior mult mai scump decât manopera pe care am fi plătit-o unui profesionist.
— Nu se poate! Cum așa? , vom răspunde imediat iritați.
Ba se poate! Și încă ce se poate…
Dacă nu știm noi povești reale trăite de alții înaintea noastră, asta nu înseamnă că nu e așa, că ele nu există.
— Ok. Să auzim ce istorii sunt cu Dorel…

Hmm… Povestea cu Dorelul care a greșit puțin montajul gresiei din baie și a dat panta nu spre sifonul de scurgere, ci spre holul din fața băii, cum vă sună? Dar povestea cu Doreii care nu mai puseseră în viața lor tapet și se uitau la colile înșirate pe parchet ca la extratereștri? Și apoi scoteau bulele de aer de sub tapetul proaspăt lipit cu seringa cumparată de la farmacie… Știți celebrele colțare din plastic pentru colțurile de la baie, atunci când se aplică faianță, folosite de acel Dorel care ori nu a auzit de montarea plăcilor în unghi drept, prin tăierea fiecărei plăci în 45 de grade, ori nu a vrut să-și bată capul, pentru că oricum nu i-ar fi ieșit? Ca să nu mai vorbim de îmbinările dintre parchet și gresie, de cum se montează în general gresia și faianța, de cum sunt lipite profilele de polistiren pentru pereți și tavan sau de finisarea pereților înainte de văruire. Și câte și mai câte povești…

— Mmm, nu știu ce să zic… Vecinul meu e om serios. Nu mi-ar face din astea.
Normal că-i om serios, a zis cineva altfel? Fiecare Dorel, din cei de mai sus, era serios în felul lui și avea cele mai bune intenții, doar că a fost puțin depășit de situație. Pentru că el chiar nu e un profesionist. Fără să supărăm pe nimeni, asta este realitatea. Acei meseriași care urmează cursuri de formare, traininguri în străinătate pentru deprinderea anumitor tehnici sau pentru a lucra cu materiale și aparatură mai performante, care în fiecare zi își doresc să fie mai buni, să învețe ceva nou, să reușească să execute lucrări cu grad de dificultate din ce în ce mai mare, sunt oamenii care vor face economie într-o amenajareîin ciuda manoperei lor mai scumpe.
— Cum așa? vine repede întrebarea. Nu pot să cred.
E simplu si logic, totodată. Nu-i mai ieftin și mai funcțional să plătești o manoperă ceva mai scumpă, dar să nu cumperi materialele de doua ori, pentru a reface greșelile de execuție de la o manoperă mai ieftină? Ați estimat vreodată prețul nervilor voștri întinși la maxim, stresul generat de costurile de reparații și întârzierile aferente?

Tacere… E și tăcerea un răspuns…
Alegerea finală aparține întotdeauna beneficiarului și va fi făcută după diverse criterii, mai mult sau mai puțin obiective. Ce sperăm noi este ca, după parcurgerea acestui articol, înainte de a-i spune un „DA!” hotărât vecinului Dorel, să-l rugați să vă arate lucrări diverse executate de el și să mai cereți măcar o ofertă și de la un profesionist, făcând comparație nu doar la prețul manoperii, ci și la calitatea execuției. Doar așa puteți decide “cât de scumpă este manopera scumpă”.

 


Call Now Button