Treptat, pe parcursul mai multor articole scrise în perioada următoare, vrem să spulberăm câteva mituri existente, pe care le-am întâlnit și noi în practică. Prima temă abordată este mitul arhitectului la costum și a arhitecturii făcute doar din interiorul unor birouri confortabile.
Mulți clienți percep arhitecții ca pe niște figuri boeme, care creionează idei și concepte, niște personaje ușor intangibile, ascunse după monitoare, în birouri de creație. Poate unii dintre arhitecți chiar sunt așa, dar, în realitate, pentru majoritatea dintre noi viața de artist se transformă deseori în viață de șantierist. Biroul confortabil este înlocuit, în unele zile, cu locații în care trebuie să îndurăm condițiile meteo din fiecare sezon, fie că e căldură toridă și praf uscat, fie ploi torențiale sau mocănești cu bălți pline de noroi, fie ger crunt, de nu poți ține pixul în mână să notezi ceva. Indiferent de sezon, zgomotul infernal în care încerci să porți o conversație cu beneficiarul sau meseriașul și te străduiești să comunici cu colegul de la măsurători face parte din ambientul de lucru, deloc similar cu ceea ce-și imaginează unii potențiali clienți.
Să nu uităm să includem aici, la imaginea arhitectului elegant și spilcuit și echiparea vestimentară adecvată “biroului” din șantier, compusă din cizme de cauciuc, de obicei pline de praf și noroi, mănuși incomode, care fac aproape imposibilă manevrarea creionului și efectuarea de schițe coerente, casca de protecție, un accesoriu perfect pentru coafură, și geanta agățată în gât, murdară de var și plină de toate cele necesare. Nici nu mai amintim de planșele desenate, de cele mai multe ori pe genunchi, ondulate de la ploaie sau zăpadă, cu cifre șterse și aproape inteligibile.
Provocările fiecărui proiect sunt un plus adus echipei ca ansamblu, dar și arhitectului în mod individual, pornind de la experiența acumulată în afara biroului de creație și mergând până la împingerea limitelor personale – câți dintre noi nu au frică de înălțime? 🤔😉