De ce noi facem parte din categoria arhitecților care nu se deplasează la locație, înainte de semnarea unui angajament ferm din partea clientului că va lucra cu firma noastră? Pentru că respectăm timpul nostru și al clienților care ne-au contractat deja și ne plătesc să le fim alături pe parcursul derulării proiectului.
Este posibil ca anumiți colegi din domeniu să aibă suficient timp de deplasare la toate solicitările primite de la potențialii clienți. Da, am formulat corect “potențiali clienți”, pentru că până la a-i putea numi “clienți” mai este cale lungă, care de multe ori nu duce nicăieri. În cazul nostru, nu prea mai avem timp de alergat pe dealuri, la propriu, să întâlnim oameni care nu au fost curioși să ne cunoască mai întâi, să stea de vorbă cu noi la sediu, înainte de a ajunge să ni se solicite vizita pe șantier. În orice echipă de 4-5 arhitecți, care prestează servicii și de design, și de arhitectură, în orice moment din săptămână, lună sau an (indiferent la ce unitate de timp de raportăm), există undeva în jur de 15-20 de proiecte, în diverse stadii de derulare. Pentru a putea respecta termenele de livrare din contractele încheiate cu clienții noștri, organizarea este extrem de importantă, implicând gestionarea eficientă a timpilor de lucru și programarea strictă a oricăror întâlniri, deplasări pe șantiere etc.
În această realitate zilnică din viața noastră profesională, scenariul potențialului client, care te cheamă la el fără semnarea prealabilă a unui contract de design sau consiliere la locație, este aproape imposibil. Cereri de deplasare avem minim 3-5 pe zi, fără a lua în discuție începutul de săptămână, când se dublează munca pentru gestionarea solicitărilor din weekend. Dacă este să facem un calcul simplu, raportându-ne doar la deplasări pe raza orașului în care avem sediul, cu tot cu trafic și alte situații neprevăzute, ar însemna ca o zi din săptămână echipa de arhitecți să alerge prin oraș și satele limitrofe, doar pentru a răspunde la o întrebare aparent banală și nevinovată: “Dar cum, nu veniți până aici înainte să ne faceți oferta”? Cu tot respectul și profesionalismul de care poate da dovadă un arhitect, răspunsul nostru este “Nu!” Un “Nu” foarte sincer și bine-intenționat, care spre surprinderea multora nu e o respingere a ofertei și colaborării cu oricine ne solicită serviciile, ci doar o incompatibilitate cu modul în care ni se cere să aibă loc această colaborare. Pentru un arhitect cu experiență, câteva poze de la locație, planurile și/sau secțiunile avute de beneficiar, în completarea discuției telefonice de maxim 15 minute, sunt suficiente pentru a putea face o ofertă foarte concretă și corectă chiar în aceeași zi, fără timpi pierduți în trafic și ore irosite în zadar, în situația în care beneficiarul ajunge la concluzia că “mă descurc singur, de aici mai departe”. Fără a mai pomeni de cazurile “dă-mi și un sfat, dacă tot ești aici”, despre care am scris un alt articol pamflet “Vorba lungă, lecție de business”.
E bine să învățăm cu toții să ne respectăm reciproc, timpul fiecăruia dintre noi fiind extrem de valoros. Am auzit, cu siguranță, formularea “Time is Money”. Pentru noi, mai mult decât bani, timpul înseamnă viață. Viața mea, viața ta, viața tuturor. Haideți să dăm valoare timpului pe care-l avem.