Copiii sunt cei mai importanți membri ai familiei, pe care vrem să îi știm fericiți și pentru care noi, părinții, suntem în stare să facem orice este nevoie pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă și echilibrată.
Amenajarea camerelor de copii ridică problematici multiple și ușor diferite de restul încăperilor, deoarece sunt spații multifuncționale, prin prisma faptului că, pentru ei, aceeași încăpere este dormitor, birou și spațiu de studiu, cameră de zi cu loc de joacă și, uneori, chiar și loc de luat masa.
Camerele de copii sunt simultan dormitor, birou și spațiu de studiu, cameră de zi cu loc de joacă și, uneori, chiar și loc de luat masa
Evoluția și dezvoltarea lor fiind foarte dinamică până la vârsta adolescenței, trecând rapid de la o etapă la alta, implicit spațiul alocat copiilor va fi în permanentă transformare.
Dacă inițial, nevoile de spațiu ale bebelușului sunt reduse, în perioada grădiniței lucrurile se complică.
Dacă în primii ani de viață, camera bebelușului are nevoie de un pătuț special de dimensiuni reduse, cu zonă de înfășat, dar și de o canapea extensibilă pentru părinte sau dădacă, la care adăugăm o zona de depozitare pentru haine și alte accesorii, în perioada grădiniței, deja lucrurile se complică.
Acum apare necesitatea unei zone mai mari, destinate în mod exclusiv pentru diverse activități educative și recreative ale copilului, desenat, pictat, scris sau alte proiecte care implică nevoie de spațiu, suprafețe care se pot curăța ușor, dar și de noi locuri de depozitare pentru creioane, carioci, lipici și alte ustensile sau de expunere a “proiectelor” realizate de el. Dispare, de asemenea, pătuțul de bebeluș și se poate opta pentru menținerea canapelei extensibile sau înlocuirea ei cu un pat de o persoană, cu lățime orientativă între 1 m și 1,4 m, în funcție de dimensiunile camerei. Recomandarea noastră este să se țină cont de nevoile copilului la această vârstă încă fragedă, de a mai dormi, în unele nopți cu un adult sau cu un alt copil de vârsta lui. Cu cât este mai versatilă amenajarea inițială, cu atât vă va scuti ulterior de deranj și efort financiar inutile. Până la vârsta școlară, majoritatea copiilor își desfășoară activitățile mai mult pe podea, decât la masa special amenajată. De aceea, se recomandă ca în orice cameră de copil să existe cât mai mult spațiu util în care să-și poată desfășura toate tipurile de activități, fie că dansează sau își desface noul lego sau puzzle.
La fel de importantă este și organizarea spațiului de depozitare, din ce în ce mai util odată cu creșterea copilului și a volumului de lucruri necesare atât zilnic, cât și periodic. Și aici ne referim la spații pentru haine, încălțăminte, jocuri, jucării, cărți, caiete, rechizite și alte articole pentru studiu, hobby sau relaxare.
Începând cu etapa școlară, camerele copiilor se vor reconfigura în funcție de nevoile lor actuale de spațiu.
Odată cu începerea școlii, activitățile copiilor intră într-o perioadă de reconfigurare, care se va proiecta și asupra organizării funcțiunilor din camera lor, adaptate după nevoile actuale. Studiul va micșora timpul de joacă, jucăriile vor fi înlocuite cu jocuri adecvate vârstei școlare, sportul și alte îndeletniciri creative vor ocupa timpul rămas liber. Biroul, biblioteca și spațiile de depozitare pentru cărți și rechizite vor ocupa un spațiu mai mare decât până acum, iluminatul acestei zone fiind foarte important deoarece copilul va petrece destul de mult timp cu activități educative. Și scaunul pe care stă la birou când scrie trebuie ales cu atenție, în funcție de înălțime și ergonomie, astfel încât să nu-i genereze ulterior probleme în dezvoltarea sa fizică.
Etapa adolescenței generează noi modificări ale camerei, în special pe considerente estetice, de stil, cromatice și ambientale.
Etapa adolescenței va genera ultima reorganizare semnificativă a spațiului, de data aceasta mai mult pe considerente estetice, de adecvare a interiorului cu personalitatea tânărului în devenire. La această etapă, adolescentul își exprimă vehement preferințele de stil, cromatice și ambientale. Spațiul de joacă va fi înlocuit complet cu zone adecvate diverselor activități recreative și pasiuni. Hainele, încălțămintea și accesoriile vor ocupa de acum un loc mult mai important în viața tânărului, implicit și un spațiu mai generos în camera lui. Dacă pentru fete va fi necesar să se creeze locuri special amenajate pentru îngrijire, make-up și coafat, băieții vor solicita spații pentru amplasarea unui calculator și a unei console pentru jocuri video. Existența unui televizor în camera adolescentului este un subiect care rămâne la latitudinea fiecărei familii în parte, poziționarea lui, însă, fiind importantă în reorganizarea interiorului.
Acesta este momentul ca fiecare părinte să înțeleagă că, așa cum locuința proprie este amenajată după gusturile și preferințele sale, camera adolescentului devine spațiul lui personal, în care are dreptul să se simtă și el, acasă. De cele mai multe ori, viziunea sa despre acest spațiu, foarte diferită de a părintelui, reprezintă personalitatea și pasiunile care-l definesc, îi stimulează creativitatea și ii oferă confortul fizic și emoțional.
Copii din ce în ce mai inteligenți, cu părinți și mai inteligenți, care aleg variante de mobilare versatilă și adaptabilă pentru cât mai multe etape de creștere a copilului.
Ca o concluzie a acestui periplu prin vârstele copilăriei cu impact exterior asupra spațiului de locuit, recomandarea noastră ca arhitecți și designeri de interior este alegerea unui mobilier versatil, transformabil și adaptabil pe parcursul a cât mai multor etape de creștere a copilului, diminuând astfel cât mai mult posibil impactul financiar aferent acestor transformări.
Galeria proiectelor actualizate o puteți găsi aici.