Majoritatea cererilor de ofertă de preț din partea celor interesați de servicii de design interior sunt formulate la modul “Cât costă un proiect de amenajare interioară pentru o casă pe parter și etaj?”. Sau “Care-i prețul designului pentru un apartament de trei camere?”. Din păcate, la astfel de întrebări nu se poate răspunde decât cu o altă întrebare: “Prețul depinde de suprafața de amenajat și complexitatea serviciilor solicitate. Ne puteți trimite schița apartamentului sau planurile casei (după caz)?”. Și aici intervine, de prea multe ori, nemulțumirea solicitantului de faptul că nu a primit un răspuns concret, exact, sub forma unei sume totale sau a unui preț fix pe metru pătrat, fără a fi dispus să trimită vreo schiță sau să mai furnizeze un minim de informații.

Articolul de astăzi are menirea de a explica modul în care se poate face o ofertă de preț serioasă, concretă și exactă pentru servicii de design interior prestate în mod transparent, cât mai eficient posibil pentru servirea intereselor reale ale clientului.

De ce nu se poate oferi imediat un preț total final pentru designul unui spațiu, fără a vedea schița acestuia și fără a solicita cele mai basic informații despre amenajarea lui?

La întrebări vagi se pot oferi doar răspunsuri vagi. Dacă cel interesat nu este dispus să aloce câteva minute pentru a ne ajuta să-i răspundem concret la întrebarea adresată nouă, atunci tot ce-i putem oferi este prețul celui mai mic serviciu pe care îl putem presta pe design interior și prețul cel mai mare, aferent unui serviciu de complexitate ridicată. Ceva de genul “Serviciile punctuale de design au prețuri între 0,5 Euro pe mp și 7 Euro pe mp”. Astfel, am răspuns imediat solicitării primite, mulțumind potențialul client prin faptul că nu l-am mai deranjat cu întrebări suplimentare și că i-am dat prețuri concrete.

Întrebarea noastră, însă, este următoarea: “La ce-ți folosește să primești un răspuns care nu te lămurește și nu te ajută absolut deloc?” Bineînțeles, că la nimic. Doar că el încă nu știe acest aspect.

Prețul corect al unui proiect de design și arhitectură de interior este personalizat pentru fiecare spațiu în parte, din simplul motiv că orice casă are particularitățile ei (ca număr de încăperi și destinația acestora, suprafețe diferite, nivel de dificultate sau de detaliere particular, cerințe și nevoi individuale ale beneficiarilor).

De exemplu, cum putem da același preț pe metru pătrat pentru doi beneficiari care, deși au același model de casă, vor proiecte de amenajare diferite, cu volum de muncă și implicare din partea noastră în mod diferit?

1. Primul client și-a ales deja finisajele pardoselilor, respectiv parchetul pentru camere și gresia pentru circulații, și își dorește ca noi să ne aducem aportul pentru finisarea pereților doar în zona de zi – living, dinning, bucătărie și holuri. De asemenea, tot numai pentru aceste încăperi are nevoie să vadă în randări color poziționarea mobilierului de serie și a celui realizat la comandă (aici implicit vorbind și despre realizarea proiectelor tehnice de execuție a acestui mobilier), precum și aspectul finisajelor alese pentru pereți. Restul spațiilor rămân în var alb, amenajarea acestora fiind parte dintr-o etapă ulterioară.

2. În cel de-al doilea caz, pe beneficiar îl interesează amenajarea integrală a casei, dormitoare și zonă de zi, cu tot ce înseamnă un proiect de design interior complex – alegere finisaje pereți și pardoseli, alegere corpuri de iluminat, textile și decorațiuni, stabilire funcțional de mobilare de serie, cu alegerea fiecărei piese, și proiectare aferentă mobilierului la comandă, calcul de materiale necesare și întocmirea listelor de cumpărături, solicitarea ofertelor de preț pentru materialele de finisaj sau pentru partea de execuție și vizualizarea tuturor spațiilor amenajate în randări 3D color.

În ambele cazuri, întrebarea inițială a clienților a fost la fel formulată “Cât costă un proiect de design interior pentru o casă cu trei dormitoare?” Dacă noi am fi oferit un preț orientativ pe metru pătrat am fi indus în eroare ambii beneficiari, fiind o valoare nerealistă. Ceea ce pentru unul ar fi fost un preț prea mare, ținând cont de serviciile de care are real nevoie și spațiile asupra cărora urmează să se intervină în prima etapă de amenajare, pentru celălalt client ar fi fost mult mai mic decât valoarea cumulată a tuturor serviciilor aferente cerințelor sale și suprafeței totale de amenajat. Pe primul l-am fi pierdut de client, iar cu al doilea am fi ajuns în situația neplăcută de a-i spune ulterior că, de fapt, prețul calculat în detaliu este considerabil mai mare decât cel oferit orientativ, inițial. Nu știu cum v-ați simți voi în această situație, dar noi, cu siguranță, nu ne dorim s-o trăim.

Poate e mai comod pentru cei interesați ca în faza de cerere oferte de preț să depună un efort cât mai redus, cu gândul că restul de informații și detalii să le dezvolte doar cu cei cu care se vor decide să lucreze. Dar dacă nu poți obține prețuri corecte și realist calculate, după aceleași criterii și raportându-ne la aceleași servicii pentru compararea unor oferte de preț de la firme diferite, atunci cum poți alege care dintre ele îți oferă cel mai bun raport preț – calitate?

Este o vorbă din bătrâni că, dacă vrei să cumperi cele mai bune mere și să alegi și după cel mai bun preț, atunci compară mere cu mere, nu mere cu prune. Cu alte cuvinte, sfatul și recomandarea noastră ar fi ca, pentru orice amenajare aveți de făcut, să oferiți firmelor dintre care vreți să alegeți viitorul colaborator aceleași informații, cât mai exacte și detaliate, pentru a putea face o selecție reală și în avantajul vostru. Și aici nu ne referim doar la partea de design și proiectare, ci și pentru contractarea firmelor de execuție pe diferite specialități sau pentru alegerea materialelor de care veți avea nevoie în implementare.

 

Aveți nevoie de o ofertă de preț pentru proiectul de amenajare? Echipa Acolada Design vă stă la dispoziție!

 


Call Now Button