De cele mai multe ori, atunci când urmează să ne construim sau să ne amenajăm casa, ne gândim doar la șantierul ce va urma în viața noastră și la cât de mult timp va trece până când aceasta va fi gata pentru locuit. Lucrările de renovare pot fi o adevărată bătaie de cap pentru proprietari, mai ales atunci când aceștia nu au un plan de lucru bine pus la punct și mai lucrează și cu meșteri mai puțin pricepuți, care mai mult încurcă decât ajută.
Tocmai pentru că știm cât de stresantă poate fi această perioadă ne-am gândit să vă îndrumăm spre câțiva pași care vă vor duce către un final fericit pentru întreaga familie.
1. Întotdeauna, între un punct A și un punct B situate pe o hartă există mai multe posibilități de legătură: drumuri mai scurte sau mai lungi, mai drepte sau mai sinuoase, mai facile sau mai anevoioase în funcție de condițiile de pe fiecare traseu. Pentru a stabili care este cel mai bun drum de urmat, cu cel mai optim raport între lungime, durată și grad de dificultate, trebuie să ai ceva experiență de călătorie, respectiv de șantier, în cazul nostru. Există o anumită ordine în care trebuie realizate lucrările de renovare/amenajare, deoarece fiecare etapă în parte necesită anumite condiții îndeplinite și implică anumiți timpi de finalizare. Un plan cât mai detaliat al etapelor, în ordine firească cronologic, este asemănător unei hărți după care ne ghidăm pentru a ne deplasa, fără a ne rătăci, între punctele A (începutul proiectului) și B (finalizarea amenajării).
2. Acum este momentul să vă “înarmați” cu cei mai buni specialiști în domeniul proiectării și designului interior, ulterior și în construcții și amenajări propriu-zise, instalații sanitare, termice și electrice etc., împreună cu care să realizați și să parcurgeți acest plan între punctele A și B, etapă cu etapă, până la finalizare. Deși poate părea mai ieftin să apelați la niște cunoștințe sau la un vecin despre care ați auzit că e bun în meseria sa, o firmă specializată, cu experiență în domeniul ei, poate oferi mai multe beneficii pe durata întregului proiect, cum ar fi respectarea termenului stabilit contractual, respectarea costurilor calculate în devizul inițial, continuitatea lucrărilor indiferent de perioadele de concedii, problemele personale sau de sănătate ale unui angajat etc.
3. Așa cum am precizat la punctul 1, când plecăm la drum se presupune că știm unde vrem să ajungem, respectiv în punctul B. Prin urmare, ar trebui să știm cum arată imaginea finală a amenajării noastre, spre care ne îndreptăm împreună cu specialiștii pe care i-am contractat în acest sens. Deci, vom avea nevoie de un proiect detaliat atât estetic, ca și format vizual final, cât și funcțional, cu detalii tehnice și de execuție, cu ajutorul căruia să se poată implementa designul dorit. Pentru aceasta, este necesar ca, înainte de a demara, concret, lucrările în șantier, să alocați timpul și energia inițială în direcția proiectării alături de o echipă de arhitecți și designeri de interior.
4. După ce s-a stabilit foarte clar ce înseamnă și cum arată B, punctul final al călătoriei noastre, tendința generală este să se plece pe traseu, adică să se dea startul la lucrări. Atenție: graba strică treaba! Pentru a ajunge la orice destinație, mai întâi trebuie să vedem unde suntem, unde se situează punctul A, de plecare, respectiv cum arată și în ce stare concretă este locația de amenajat/renovat. O analiză foarte amănunțită a spațiului, din punct de vedere tehnic, pentru a lua în calcul din start toate neajunsurile lui ne va scuti, ulterior, de multă bătaie de cap, întârzieri și costuri suplimentare. Este mai sănătos să se depisteze acum problemele mai puțin vizibile, dar care vor crea neplăceri mai târziu, de la nivelul unei tâmplării existente deja, a instalațiilor sanitare sau electrice vechi, defecte sau incorect executate inițial, odată cu construcția. Această etapă, coroborată cu cea anterioară, când s-a obținut forma finală a proiectului, este utilă pentru estimarea cât mai corectă a nivelului de complexitate a amenajării, durata și succesiunea operațiunilor, necesarul de materiale și costurile implicate. Cu alte cuvinte, abia după acest pas se poate întocmi harta cât mai detaliată și cât mai corectă, care ne va duce spre momentul mult dorit, al finalizării amenajării și mutatului în casă nouă.
5. Nu grăbi etapele, nu trece peste anumiți pași și nu teroriza prestatorii de servicii să dea lucrările peste cap, doar ca să te încadrezi în termenul dorit pentru petrecerea de casă nouă sau Crăciun, Paște, începerea școlii copiilor etc. Din nou, graba strică treaba! De data aceasta, la propriu, pentru că efectuarea anumitor operațiuni tehnice necesită timpi stricți, care garantează corectitudinea și durabilitatea lucrărilor. Și aici ne referim atât la etapele de proiectare, cât și la cele de construcție sau finisare. Prețul nerespectării timpului de lucru al oamenilor sau materialelor va fi plătit doar de beneficiar, atunci când vor apărea probleme ulterioare, rezultate ale grabei inițiale, probleme care vor necesita reparații costisitoare, nervi și timp pierdut de către acesta.
6. Și dacă tot am ajuns la partea legată de răbdare și timp, îți mai facem o recomandare: la toate termenele de livrare a produselor și prestare a serviciilor contractate ia-ți marje de timp de rezervă, pentru situații neprevăzute, întârzieri cauzate din motive obiective, sărbători și zile libere care-ți pot da planurile peste cap. E de preferat să meargă totul neașteptat de bine și să termini înainte de termenul prelungit pe care l-ai stabilit prin modalitatea de mai sus, decât să depășești data limită și să devii stresat de întârzieri.
7. Nu alege materialele doar după preț! Și aici ne referim și la prețul cel mai mic, dar și la prețul cel mai mare. Un material bun este clar că nu va avea cel mai bun preț în comparație cu cele mai ieftine de pe piață, dar nici calitatea acestuia nu va fi la fel de îndoielnică precum cea a prețului cel mai mic. Ideal este să se aleagă materialele care respectă cel mai bun raport între preț și calitatea oferită și să se decidă unde este nevoie să se folosească produse de calitate superioară, pentru a se evita surprize nedorite în timpul utilizării lor, și unde se poate face un mic rabat și să se folosească și o gamă similară cu preț mult mai mic, nefiind vorba de produse vitale ca importanță. De asemenea, nu se justifică nici investirea în materiale și produse foarte costisitoare, a căror calitate nu este net superioară celor cu preț mult mai mic, astfel încât să fii stresat ori de câte ori copilul tău vrea să coloreze pe canapeaua din living sau ai musafiri și au adus un vin roșu la masă.
8. O altă recomandare referitoare la produsele folosite în amenajare, încearcă să triezi cât mai mult posibil dintre lucrurile pe care le-ai folosit anterior mutării la casă nouă. De cele mai multe ori, recondiționarea și repararea unor piese de mobilier vechi poate costa mult mai mult decât achiziționarea unora noi, în trendul actual și integrate perfect designului ales. Bineînțeles că excepție fac piesele de colecție, adevărate bijuterii decorative, a căror valoare crește odată cu vechimea lor. Noi, însă, nu ne refeream la această categorie, ci doar vă trăgeam un semnal de alarmă legat de ineficiența dezmembrării și a reasamblării unui mobilier învechit, utilizat deja un anumit număr de ani, care nu vă va asigura nici confortul estetic, dar nici pe cel practic în nouă locuință. Luați în calcul și posibilitatea valorificării acestor obiecte odată cu vânzarea fostei locuințe, dacă este cazul, sau pur și simplu înainte de mutarea în noua casă, concepută integral pentru momentul actual.
9. Un alt factor de stres, care poate fi evitat din start, este locuitul în șantier, de la un moment mai avansat al lucrărilor. Acest lucru va determina, pe lângă disconfortul evident al prafului, zgomotului și lipsei unor condiții decente de viață, și o permanentă grăbire a operațiunilor, din dorința de a “scăpa” de șantier. Așa cum am evidențiat la câteva dintre punctele de mai sus, graba strică treaba, astfel încât recomandarea noastră este să vă găsiți o locuință în care să puteți sta până când vă mutați, pe curat, în noua casă. Ca și soluții demne de luat în seamă, amintim posibilitatea oferirii unui discount la vânzarea apartamentului în care ați locuit, pentru acceptarea de către cumpărători a unei perioade de habitație până la finalizarea noii locuințe, sau închirierea unui apartament, pentru aceeași durată de timp.
10. Nu lăsați detaliile de final “pentru mai târziu”! Din experiența noastră, atât ca designeri, cât și ca beneficiari, știm că lucrurile nefinalizate la momentul lor au mari șanse să rămână așa pentru mult timp sau chiar și pentru totdeauna. Și tocmai aceste detalii, aparent neînsemnate, fac diferența în orice amenajare interioară. Decorațiuni așezate exact la locul lor, așa cum au fost prevăzute în proiect, finisaje executate cu atenție, până în cel mai detaliu, corecturi acolo unde inevitabil va fi nevoie, așezarea tuturor lucrurilor în dulapuri și spații de depozitare prestabilite, dispărând astfel cât mai repede cutiile de la mutare, curățenie perfectă înainte de așezarea mobilei, a covoarelor și draperiilor, precum și a tuturor obiectelor care pot înmagazina mult praf, arătând după scurt timp murdare și îmbâcsite, toate aceste amănunte vor face ca mutarea voastră să nu fie doar obositoare, ci și plăcută. Până la urmă, să nu uităm că la momentul acesta vă vedeți deja visul cu ochii!
Cu siguranță mai sunt multe de spus, dar noi am fi extrem de fericiți dacă ați ține cont măcar de aceste 10 sfaturi care, garantat, vă vor face viața mai ușoară pe tot parcursul amenajării voastre.