Dacă în trecut, nu se punea prea mult accent pe designul interior și amenajarea locuințelor se făcea după propriile idei, folosind tot ceea ce se găsea la îndemână, astăzi putem vorbi de trenduri și curente în domeniul amenajărilor interioare. Atunci când ne achiziționăm un apartament sau o casă, cu toții ne dorim să o decorăm în funcție de nevoile și preferințele noastre, încadrându-ne fie în stilul de design la modă, fie în acea direcție estetică în care ne regăsim cel mai mult. Nu întâmplător se spune că stilul, pe care îl alegem pentru amenajarea locuinței, reflectă personalitatea noastră individuală, dar și de familie.

În prezent, datorită dezvoltării imobiliare din ultimii ani, domeniul amenajărilor interioare s-a dezvoltat foarte mult, devenind din ce în ce mai vast. Piața este invadată de o gamă foarte variată de produse, care să răspundă tuturor cerințelor noastre. De la toate categoriile de mobilier și corpuri de iluminat, până la cele mai sofisticate și inovatoare finisaje sau decorațiuni, este imposibil să nu găsim ceva care să se potrivească stilului nostru. În cazul în care nu reușim să luăm singuri decizia finală, rolul designerilor este tocmai acela de a ne ajuta să facem cele mai bune alegeri, care să întrunească cumulativ atât condițiile calitative sau tehnice necesare, cât și cele estetice, fără a neglija însă și aspectul financiar, foarte important în finalizarea cu succes a amenajării dorite.

Pentru toți cei aflați la începutul unui astfel de proiect, fie că este vorba de renovarea locuinței existente, fie că ne referim la construirea uneia noi, prin articolul de astăzi, ne-am propus să vă venim în ajutor printr-o scurtă trecere în revistă a celor mai frecvent solicitate stiluri de design interior.

 

 1. Stilul Clasicstilul clasicliving Inspirat din estetica clasicismului secolului al XVIII-lea, cu influențe variate din antichitate și până în perioada contemporană, stilul CLASIC este esența bunului-gust, al eleganței și rafinamentului, al confortului, echilibrului și simetriei.

Inconfundabile prin căldura cromaticii caracteristice, delicate și discrete, precum și prin utilizarea unor finisaje elegante, interioarele clasice sunt înnobilate cu detalii decorative de excepție, tapet și țesături cu texturi și modele distinse, stucaturi sau cornișe sculpturale, ornamente rafinate de culoare aurie sau argintie regăsite atât la nivel de mobilier, cât și în decorațiuni, accesorii sau imprimeuri. Materiale naturale, esențe nobile de lemn, marmură, mătase, piele sau alamă utilizate în amenajare, piese tradiționale de mobilier, cu detalii sculptate, covoare discret decorate peste parchetul elegant, tablouri, rame pentru fotografii, sfeșnice ornamentale, vaze și corpuri de iluminat cu un pronunțat rol decorativ, toate aceste elemente atent selectate completează imaginea unui interior în stil clasic. Simetria și echilibrul organizării spațiului dau tușa finală prin seturile de mobilier distribuite egal în încăpere, față de un ax central, sau poziționate în jurul unui punct focal, deseori reprezentat de un șemineu impunător.

 

2. Stilul Bohemianstilul bohemianliving Prescurtare a stilului de design interior Bohemian, BOHO-CHIC a reprezentat, în trecut, alegerea artiștilor plastici, a muzicienilor, scriitorilor, actorilor sau cântăreților, a tuturor celor care preferau un stil de viață liber și creativ, în defavoarea confortului clasic, prea rigid pentru aceste firi boeme.

Amenajările realizate se remarcă prin căldură și libertate cromatică, combinații inedite de țesături și abundență în folosirea decorațiunilor din materiale diferite. Finisaje preponderent naturale, în culori vii și variate, imprimeuri etnice, tradiționale, mobilier cât mai autentic și personalizat, obiecte decorative din sticlă și metal, o multitudine de accesorii textile, perne de toate mărimile, pleduri, covoare suprapuse, baldachine, perdele și draperii romantice, lumânări, sfeșnice, felinare și alte ornamente suspendate, precum și multe ghivece cu plante, într-un amestec boem și plin de magie sunt elementele definitorii ale acestui stil libertin, de o rafinată eleganță nonconformistă.

 

3. Stilul Eclecticstilul eclecticliving stilul eclecticdormitor stilul eclectic Dincolo de a fi un stil în sine, ci mai mult o asociere de stiluri variate din perioade diferite, stilul ECLECTIC este considerat, de departe, excentricul designului interior, prin libertatea de abordare a amenajării și asociere a elementelor vechi și noi, extravagante și simpliste, curajoase și neutre.

Aparent lipsit de reguli specifice, acest stil sofisticat este definit prin diversitatea contrastelor elementelor utilizate în compoziții teatrale, perfect regizate într-o aparență de haos ordonat. Caracterizate de o abundență de modele, culori, texturi, finisaje și forme cu un numitor comun, bazându-se pe simbioza unor epoci diferite prin îmbinarea elementelor contrastante într-un cadru cromatic neutru, amenajările atrag atenția prin unicitate, în cel mai desăvârșit mod cu putință. Fiecare piesă de mobilier sau obiect decorativ va primi locul său bine determinat, pentru a nu aglomera vizual, obținând o imagine de ansamblu inedită, cu un aspect ușor bizar.

 

4. Stilul Mediteraneanstilul mediteraneanliving in stil mediteranean dormitor mediteranean Cu origini pe malurile nordice ale Mediteranei și influențe spaniole, grecești și italiene, deopotrivă, stilul MEDITERANEAN a apărut din dorința de a locui într-o atmosferă relaxată de vacanță în spații casual și extrem de familiare.

De la cromatica dulce şi blândă, inspirând marea, cerul, răsăritul de soare şi plajele cu nisip sau flora specifică zonei, până la arta decorării cu mozaicuri a pereților predominant texturați și a pardoselilor de teracotă, influența mediteraneană se regăsește în toate aspectele amenajărilor. Trăsătura de bază a acestui stil de design interior este naturalețea ambientală care preia relaxarea cotidiană a localnicilor. Dușumele din lemn, bârne în stare brută, mobilier în linii simple și curate, podele din piatră naturală sau teracotă, pereți cu suprefețe denivelate și unghiuri rotunjite, garduri din fier forjat și piatră, decorațiuni din ceramică, alamă, bronz, scoici, crengi, plante și fructe uscate, țesături din fibre naturale, toate aceste elemente preluate din mediul înconjurător concură la crearea unor spații de locuit confortabile, relaxante și familiare, unde vacanțele par să nu se sfârșească niciodată.

 

5. Stilul Scandinavstilul scandinavliving in stil scandinav dormitor in stil scandinav Curentul estetic scandinav, apărut în 1950 în țările nordice odată cu ideologia democrației sociale scandinave, aduce ca noutate accesibilitatea ideii de confort, estetică și funcțiune pentru toate clasele sociale, pas important în dezvoltarea modernismului și funcționarismului.

Cheia succesului de care se bucură stilul SCANDINAV este simplitatea și naturalețea, atât la nivel de concept de design, cât și în ceea ce privește materialele folosite în amenajare, la care se adaugă căldura, lumina și atmosfera primitoare a interioarelor nordice. De la minimalismul mobilării la eleganța discretă a decorurilor create, de la cromatica pastelată, în tonuri naturale de alb-cenușiu, gri sau bej, până la accentele puternice de roșu, verde sau albastru, de la detaliile în stare brută, nefinisată, la țesăturile naturale, călduroase și confortabile, ansamblul realizat va avea un aspect unitar, armonios și reconfortant. Caracterizate în special prin utilitate și funcționalitate, realizate cu grație și rafinament, aceste interioare sunt lipsite de orice fel de agresivitate vizuală, exuberanță sau note contrastante, fiind amenajările care rezonează cel mai bine toate categoriile de vârstă sau sociale, realitate ce a făcut ca acest stil de design să devină unul dintre cele mai populare în prezent.

 

6. Stilul Minimaliststilul minimalistliving in stil minimalist

dormitor in stil minimalist

Odată cu secolul al XX-lea, în designul modern a apărut o nouă direcție, MINIMALISMUL, cunoscut drept stilul care a simplificat amenajările interioare, eliminând tot ce era inutil în designul interior, de la mobilier la decorațiuni, de la formă la culoare, aerisind astfel spațiile și scăpând de senzația de aglomerare.
Extrem de precis, simplu și curat, fără excese și atmosferă teatrală, acest stil modern pune accent pe latura practică și funcțională a amenajării, pe spații deschise și aerisite, foarte luminoase, cu o cromatică neutră și discretă în contrast cu anumite zone mai închise la culoare sau accente în nuanțe vii. Dintre trăsăturile de bază ale minimalismului putem enumera utilizarea de impact a formelor geometrice, reprezentate atât prin designul puținelor piese de mobilier existente, cât și prin intermediul obiectelor decorative de accent (tablouri, vaze, corpuri de iluminat) sau chiar la nivelul finisajelor pereților și tavanului (panouri decorative, scafe iluminate). Preferința pentru produse și materiale de calitate (lemn, beton, inox, sticlă, materiale compozite), înclinația pentru alegerea unui mobilier inteligent, gândit pentru încorporarea aparaturii de ultimă generație, elementele decorative aproape absente, reprezentate prin câteva accente avantgardiste, toate aflate la îndemână și la vedere, dar în perfectă ordine și bine delimitate în spațiu, concură la realizarea unor ambiente elegante și aristocrate.

 

7. Stilul Rusticstilul rusticliving stilul rustic dormitor in stil rustic Născut în zonele rurale și de munte, din nevoia adaptării locuirii în mijlocul naturii, stilul RUSTIC a fost integrat în prezent și în mediul urban, păstrând anumite detalii dure și șabloane rigide preluate din impunerile și restricțiile mediului natural.

Acest stil de design pare că aduce natura în interiorul locuințelor atât prin materielele tradiționale folosite, tavane și lambriu din lemn în forma lui robustă, pardoseli din cherestea de esențe tari, garduri și sobe din elemente metalice, piatră de râu sau de carieră, covoare din blănuri și țesături din lână, cât și prin cromatica specifică pădurilor de foioase în amurg de toamnă, presărate cu verdele putred al întinderilor de conifere. Interioarele rustice au puterea de a ne întoarce la simplitatea naturii și la origini, la amintirile de familie și tradițiile din străbuni, înviind într-un decor nou piese străvechi de mobilier recondiționat, obiecte de uz casnic și gospodăresc transformate în decorațiuni cu aspect rustic, țesături cu motive tradiționale și alte elemente artizanale care au trecut testul timpului.

 

 8. Stilul Industrial

stilul industrialliving in stil industrialdormitor in stil industrial

Reconversia spațiilor industriale ca soluție de locuire, odată cu modernizarea economică și dezvoltarea consumerismului, a dus la apariția treptată a acestui nou stil de design interior.

Caracterizat prin spații largi, cu stâlpi la vedere și foarte puțini pereți despărțitori, stilul INDUSTRIAL păstrează intacte trăsăturile fostelor fabrici: pereți nefinisați, din beton sau cărămidă, structuri metalice și instalații lăsate la vedere, ferestre mari, încadrate de rame metalice. Într-o cromatică naturală, în nuanțele specifice materialelor folosite, amenajarea interioară este simplistă, fără prea multe elemente de mobilare și decorare, în forme cât mai brute și nefinisate, axându-se în special pe mobilier recondiționat, elemente decorative și obiecte de iluminat din cupru, oțel sau fier forjat, dar și din lemn cu aspect uzat, becuri cu filament ce amintesc de revoluția industrială și chiar foste elemente cu întrebuințare industrială, reinterpretate artistic și funcțional.

 

9. Stilul Mid-Century Modernstilul mid century living in stilul mid centurydormitor in stilul mid century MID CENTURY MODERN sau stilul retro al anilor ‘50, ‘60, ‘70 este recunoscut pentru abordarea jucăușă a designului interior, dând frâu liber imaginației prin formă, culoare, textură și imprimeu.

Trăsătura caracteristică a acestui stil o reprezintă libertatea de exprimare a personalității sale exuberante prin interioare aglomerate și distractive, cu influențe ludice, accesorii vii, culori îndrăznețe, imagini rebele, o atmosferă generală energică și plină de viață. Perioada postbelică aduce ca noutate deschiderea spre utilizarea unor materiale mai puțin obișnuite pentru producția mobilierului sau a decorațiunilor, plasticul de exemplu, a unor finisaje nonconformiste, cu imprimeuri cu puternic impact vizual, cum ar fi gresia tablă de șah, în cromatică variată, și a obiectelor de design, alese individual și nu în seturi, în ideea realizării unor decoruri excentrice. Frumusețea și unicitatea acestor interioare constau în libertatea variantelor de adaptare a spațiului funcție de preferințe individuale, neexistând reguli sau motive impuse, acest stil îndrăzneț fiind perfect firilor rebele, care vor să treacă mereu peste limite.

În concluzie, după prezentarea trăsăturilor definitorii ale celor nouă cele mai preferate stiluri de design interior, putem concluziona că, în momentul de față, opțiunile de amenajare existente sunt foarte variate și, cu siguranță, vor satisface chiar și cele mai exigente gusturi. Pentru orice alte detalii, legate de domeniul designului interior, nu ezitați să ne abordați, echipa Acolada fiind mereu alături de voi!

 


Call Now Button