“Vitrina reprezintă cartea de vizită a oricărui magazin”, ne spun specialiștii. Cu toate acestea, există încă suficienți comercianți care nu pun accentul pe aspectul exterior al magazinului lor. Vitrinele, indiferent de tipul sau de dimensiunea spațiilor comerciale, de amplasarea lor stradală sau în cadrul unor mall-uri, au rolul de a capta atenția trecătorilor, de a sugera profilul magazinului și, poate cel mai important, de a prezenta elementele distincte față de concurență.
Deși o vitrină cu un design atractiv, adaptat sezonului sau evenimentelor de interes pentru domeniul de activitate, este un real instrument de marketing, de foarte multe ori proprietarii își amenajează magazinele, și implicit vitrinele, după propria experiență și preferințe, care nu întotdeauna răspund tendințelor generale sau dorințelor cumpărătorilor.
O vitrină amenajată cu stil, atractivă și originală, este o vitrină pe lângă care nu se poate trece cu indiferență, făcând potențialii clienți să memoreze numele magazinului și să-i rețină locația. Uneori, este foarte posibil să-i oprească din drum și să-i determine să intre, măcar de curiozitate, în interiorul lui. Sau dacă nu o vor face atunci, cu siguranță vor reveni cu prima ocazie. Oare acest lucru nu înseamnă, până la urmă, un profit mai mare la final de lună? Fațadele magazinelor, dar și aspectul general al acestora, sunt, așadar, locul în care se poate face cea mai eficientă strategie de marketing locală și cea mai bună reclamă produselor comercializate, modalități importante de creștere a vânzărilor, prin legătura creată între imagine și emoție, între nevoie și dorință, între produs și cumpărător. Abia atunci când trecătorul intră în magazin sau își dorește să aibă produsul prezentat, vitrina are un design atragător și interesant pentru ceilalți.
Astfel, o vitrină trebuie să se remarce prin eleganță și prin simplitatea bunului gust – câteva produse atractive, bine puse în valoare, aranjate în mod cât mai estetic, sau un element decorativ principal, de accent – rămânând totodată parte integrantă din vizualul de ansamblu al zonei respective.
Când amenajați o vitrină de magazin ar fi indicat să țineți cont, în primul rând, de profilul acestuia și tipologia clientului căruia i se adresează. Dacă vorbim de un magazin cu produse de lux, spre exemplu, afișarea prețului în vitrină nu este foarte indicată, deoarece, de cele mai multe ori, clienții care intră în astfel de magazine sunt clienți fideli, care nu se interesează, în primul rând, de prețul produselor, ci de calitatea acestora, design, noutăți etc. În schimb, în cazul unui magazin alimentar, s-ar recomanda oferte vizibile și atractive pentru anumite produse, astfel încât cumpărătorul să fie determinat să intre și să-și facă toate cumpărăturile de acolo. Pentru magazinele de haine sau de încălțăminte, cu cât vitrinele au un aspect mai elaborat, cu cât sunt mai originale, cu atât devin mai atragătoare pentru potențialii clienți, aspect foarte important în condițiile unei concurențe foarte mari în acest domeniu de activitate. Iluminatul și decorațiunile alese, manechinele sau mobilierul expus, cromatica, texturile și fiecare detaliu utilizat în realizarea temei propuse pentru amenajarea vitrinelor, tot acest ansamblu de instrumente de design va face diferența între identitatea magazinului vostru și concurență.
Acesta este și motivul pentru care recomandarea noastră este ca decorarea și amenajarea spațiilor comerciale să fie lăsată pe mâna celor care fac acest lucru în mod constant, designeri și arhitecți care pot aduce valoare investiției și pot face din magazinul vostru un loc unic, care să-și atragă clienții în mod firesc, prin ambientul creat și modul de expunere ales.